Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 27.10.2015.
12:00
Đ. Janković - Vesti - Foto: Đ. Janković A

Udar groma probudio slogu

Povodom uspešne obnove crkve Svetog proroka Ilije, u Jadranskoj Lešnici je prošlog vikenda priređena proslava u znak zahvalnosti svima koji su pomogli da se veliki posao uspešno obavi. Svetu liturgiju povodom obnove bogomolje služio je episkop šabački Lavrentije sa sveštenstvom i uručio 11 gramata dobrotvorima "za nesebičnu pomoć, žrtvu i pokazanu ljubav prema svojoj pravoslavnoj veri i crkvi, pomažući hram Svetog proroka Ilije".

Đ. Janković
Očuvali nasleđe predaka:Veselilo se celo selo

U punom hramu, episkop Lavrentije zahvalio se svima što su pomogli obnovu bogomolje u kojoj je sada "božja milina moliti se" i poželeo da im Bog "daruje uspeh u veri, životu i radu".

- Obuzeti vašim problemima malo ste zanemarili ovu svetinju, pa vas je Sveti Ilija, zaštitnik hrama, podsetio da u selu imate i božji dom koji nije kod vernika toliko prisutan. Sada ste obnovili hram i neka on uvek bude mesto vašeg najomiljenijeg susreta. Okupite se ovde i crkva će vas čuvati - poručio je episkop.

Veliko slavlje

Povodom obnove hrama priređen je prigodan kulturno-umetnički program i slavlje za celo selo, a svi su bili srećni što sada imaju lepšu i sređeniju crkvu nego pre. Crkva Svetog proroka Ilije, sagrađena pre 142 godine, živi novi život, a da li je grom u njen zvonik zimus udario slučajno ili je nebo poslalo opomenu nije važno, mada stariji meštani kažu da se tako nešto ovde nikada pre nije dogodilo.

Deset meseci posle udara groma u krst na zvoniku, umesto oprljene, posivele crkve na oktobarskom jutarnjem suncu blista nežnobela "nevesta Hristova".

Grom koji je 21. decembra 2014. godine u gluvo doba, oko 2.20 posle ponoći, udario, znatno je oštetio bogomolju. Od siline udara crkvena ulazna vrata su izvaljena, dva sata sa zvonika su odletela na različite strane, popucali su prozori, oštećen ikonostas, krov, gromobranska i elektroinstalacija, a prasak je probudio selo.

Đ. Janković
I dalje ću pomagati: Zoran Savatić

Priznanje povratniku

Na obnovljenom hramu postavljena su dva nova krsta, gromobranska i elektroinstalacija, obavljeni limarski radovi, podno grejanje i urađena hidroizolacija. Tokom radova je utvrđeno da je ispod hrama velika vlaga pa je kopano oko metar i po u dubinu, iz crkve je izneto 55 traktorskih prikolica zemlje i ubačeno oko 100 kubika materijala da se naprave izolacija i pločice. Drenažu sa spoljne strane uradio je meštanin Zoran Savatić, jedan od dobitnika gramate. "Drago mi je što sam primio zahvalnicu i nastaviću da pomažem", obećava Savatić, koji se posle 28 godina rada vratio iz Švajcarske u zavičaj.

- Bilo je strašno, ali je naša žalost sad prešla u radost. Opustili smo se i zapustili naš hram, ali je udar groma bio znak da se prenemo i okupimo oko bogomolje. Uspeli smo da je saniramo i danas je u mnogo boljem stanju nego pre te noći prošle godine. Pokazalo se da smo u nevolji složni i zahvaljujući pomoći naših ljudi iz sela, dijaspore, ali i okolnih parohija, uspeli smo da uradimo dosta toga. Mnogi su ovde darovali materijal i besplatno radili na hramu. Pomagali su znani i neznani, pa je tako naš zemljak Milorad Lazić koji živi u Americi dao 1.000 dolara, Đorđe Ravnjak iz Švajcarske poslao je materijal za podno grejanje, 18 molera iz sela besplatno je uradilo fasadu, a oko 140 kvadrata granitnih pločica postavila su četiri momka iz sela bez dinara naknade. Naši preci su pre 142 godine s mnogo ljubavi uradili ovu crkvu i mi i naša deca moramo je uvek čuvati - kaže sveštenik jadranskolešnički Milovan Kojić i ističe da tokom svih tih velikih i složenih radova niko nije povređen.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online