Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 19.09.2015.
12:00
B. R - Vesti - Foto: Vesti A

Na sveže mleko miriše dan

Valentina ima velike i tople oči, nama mleko toči, tepaju ovih dana osmogodišnji Aleksandar, šestogodišnja Dejana, troipogodišnja Branka, dvogodišnji Miloš i jednogodišnja Milica, zdrava i napredna deca srpske porodice Kalanj iz Hrvatske.

Vesti
Srećni domaćini: Vredni Kalanji sa decom

Pevuše i srećni roditelji, mladi supružnici Miroslav i Aleksandra Kalanj, koji su svoje novo gnezdo svili u Jošanima, u tuđoj kući, koju im je na korišćenje uz blagoslov dao domaćin Jovan Radaković, koji je tokom rata izbegao u Srbiju. A kako i ne bi jer od kada im je u domaćinstvo pristigla Valentina, kravica montafonka, zahvaljujući donacijama naših vernih čitalaca iz Australije i Nemačke, zavičaj im blista novim sjajem.

- Već sedam dana imamo novog člana. Kravu hraniteljku, staru četiri godine, koja daje dnevno oko 15 litara mleka, što je dovoljno ne samo za petoro naših mališana, već i za pravljenje sira. I to kakvog! - s ponosom i zahvalnošću kaže domaćin Miroslav koji je po ovu kravu išao do Slunja, kupio je za 1.200 evra i prevezao do Doljana.

Priložnici

Da bi porodica Kalanj i njihova deca dobila kravu zaslužni su naši humani čitaoci: anonimna familija iz Sidneja koja je priložila 1.000 australijskih dolara, Milivoje i Božana Milosavljević iz Melburna s prilogom od 300 dolara, Štefica i Svetozar Trobonjača, takođe iz Melburna sa prijateljima Srbima, Hrvatima i Slovacima darovali su 650 dolara i Jovan Tomašević iz Vajblingena u Nemačkoj sa donacijom od 200 evra.
"Vesti" se zahvaljuju plemenitim priložnicima.

Vesti
Od sada i palačinke s mlekom: Najmlađi Kalanji uz kravicu Valentinu

- To je odlična domaća pasmina, a takvom se i pokazala, pa ovih dana više brinemo za Valentininu ispašu i smeštaj, nego za nas same. Deca su se obradovala, više im ne merimo mleko na šolju-dve, sada piju s užitkom koliko žele i mogu... Moja supruga i ja svesni smo da ne bismo ni za nekoliko godina uprkos nadničenju po okolnim, mahom opustelim selima, uspeli da zaradimo novac za kupovinu krave, koja danas u Hrvatskoj košta pravo malo bogatstvo. A sada, gle čuda, čak ni palačinke više ne pravimo s vodom već samo s mlekom.

Kontak

Ukoliko želite da čujete Miroslava Kalanja, glavu velike porodice iz Jošana, i da se uverite da je vaša donacija stigla na pravu adresu, domaćina možete da kontaktirate i putem mobilnog telefona: +385 91 888 9533.

Tako je još jedna od akcija Humanitarnog mosta "Vesti" završena u rekordnom roku: od apela porodice Kalanj pa do kupovine krave prošlo je samo dvadesetak dana. Takvom humanom odzivu zemljaka iz dijaspore ovaj mladi bračni par se zaista nije nadao. Sanjali jesu, ali nisu verovali da će im se ispuniti ta velika želja da obezbede deci da odrastaju uz sveže mleko iz njihove štale i od njihove vlastite krave. Ali, ni to nije sve: od ostatka novca Kalanji su kupili električnu pumpu za vodu, pa sada iz bunara uz pomoć hidrofora dovlače vodu i u kuću.

- Zahvalite se u naše ime svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Ako ih put nanese u Liku, neka svrate kod nas kao u svoju kuću, da zajednički nazdravimo ovom lepom gestu - poručili su Miroslav i Aleksandra Kalanj.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zov sa srpske Svete gore
HUMANITARNI MOST Znamenje palim Krajišnicima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online