Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 24.08.2015.
12:00
B. R, D. Đ. - Vesti - Foto: Vesti A

Gde seješ ljubav, izraste veselje

Ono što ne mogu roditelji mnoge dece širom Srbije mogu čitaoci "Vesti". Darodavac, čija pomoć redovno stiže posredstvom Humanitarnog mosta do zemljaka koji se u Srbiji guše u bedi, boluju od bolesti za koje ima leka ali nema novca, ostaju invalidi iako imaju šansu da postanu korisni članovi društva, i dalje želi da ostane anoniman.

Pobedila leukemiju: Kristina Milutinović sa majkom

U familijama za čiju se decu godinama bori, njegovo ime se često spominje, 55-godišnjeg Radeta M. poznaju i smatraju ne samo dobrotvorom iz Austrije nego i drugim ocem.

D. Đorđević

Kristina Ristić sa ujnom Violetom

Ovaj skromni humanista, običan radnik, čovek zlatnih ruku i zlatnog srca, nedavno je uputio novu donaciju od 1.800 evra za bivše i sadašnje štićenike "Vesti", od čega je veći deo već uručen žiteljima sa Rogozne i Peštera. Drugi deo ide put južne Srbije i Kosova, mesta gde se ovaj plemeniti čovek i rodio. Uz donaciju, uputio nam je i toplo pismo s porukom: "Draga deco, evo malo da vam ulepšam detinjstvo... Ovo je novi, veliki početak...!"

Deca iz bespuća

Nedavno i krštene: Porodica Bibulović

Saznavši iz "Vesti" da dve devojčice, osmogodišnja Anastazija i 10-godišnja Ljiljana Bibulović žive u čatmari od blata, a da do škole pešače po bespuću tri kilometra, odlučio je da se pridruži naporima zemljaka iz Švedske kako bi im se što pre napravila kuća u selu Reka kod Brze Palanke. Njihove muke prepoznao je i Rade M. koji je preko Humanitarnog mosta uputio 200 evra pomoći, a novac je uručen ocu domaćinu Dragiši, iznenađenom željom dobrih ljudi.

Danas devetogodišnjoj Karolini Janićević iz Berevca kod Štrpca, kojoj su svojevremeno bili ugrađeni implantati zbog gluvoće, a uz pomoć naših čitalaca išla mesecima na rehabilitaciju u Beograd, ovaj donator omogućio je desetodnevno letovanje sa roditeljima na moru, majkom Jelenom i ocem Daliborom. Jer on, kako kaže, u ovoj simpatičnoj devojčici vidi buduću likovnu umetnicu, uprkos svih njenih poteškoća.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Da je Karolina samo jedno od mnogobrojne dece kojoj pomaže, najbolje svedoči pismo porodice Kristine Milutinović iz Leposavića, devojčice koja je uz pomoć dobrih ljudi pobedila leukemiju, a kojoj je Rade uputio 100 evra:

"Tri godine od transplantacije koštane srži u bolnici "Bambin Jesu" u Rimu Kristina je dobro. Ima 16 godina, završila je prvu godinu gimnazije. Živi život, igra se sa svojim vršnjacima i pokušava da nadoknadi sedam godina provedenih po bolnicama. Uspeće, jer je zahvaljujući čitaocima, dragim našim prijateljima, život pred njom. Uz neizmernu zahvalnost "Vestima", dobrotvorima iz Evrope, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, RS, Srbije, svim znanim i anonimnim, ovim pismom, još jednom želimo da kažemo da vas nismo i nikad nećemo zaboraviti..."

Tužan dan

Naš donator je uputio i 100 evra i najmnogoljudnijoj srpskoj porodici na Kosmetu, Radovanu i Ljiljani Stanojković iz sela Sušiće kod Štrpca, koji su pre dva meseca dobili 13. dete - bebu Anastasiju.

Otišla u nebo: Anastasija Stanojković sa majkom

Dar je stigao 18. avgusta, na dan smrti Anastasije: "Beba je bila zdrava, ne znamo od čega je umrla, a nismo želeli da je nosimo u prištinsku bolnicu na obdukciju. Sahranili smo je 19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje... Tako je Bog hteo", rekao nam je tužno najstariji sin Jovica kome smo, kao i majci, izrazili saučešće.

Kristina Ristić, 11-godišnjakinja, jedina preživela masakr u selu Krševice kod Bujanovca 2008. kada je njen očuh Boban Mitić hicima iz pištolja pobio celu porodicu, majku, baku, brata i sestru, a ona izgubila oko, sedam godina nakon nesreće i dalje ima traume koje ljubavlju blaže ujna Violeta, ujak Goran i deda Blagoje. Postala je istog časa naš štićenik i brojni dobrotvori pomogli su njoj i njenim najbližim da stanu na noge i funkcionišu kao porodica. Ovih dana smo i Kristini uručili 100 evra, dar donatora iz Austrije.

- Hvala čika Radetu, koji me uvek usrećuje. Neka ga Bog blagoslovi i podari mu zdravlja i sreće. Idemo u Crnu Goru, kupaću se u Petrovcu na moru do mile volje. A poklon ću potrošiti za sveske i pribor, od septembra polazim u školu u susednom selu Klenike i radujem se novim drugarima - poručuje Kristina i obećava da će još bolje učiti. Gde god je Rade godinama sejao ljubav, tu je izraslo veselje...

Srećno, Jelena!

Najmlađu podstanarku Srbije, 12-godišnju Jelenu Avramović, koja je svojom skromnošću osvojila srca čitalaca, donator iz Austrije nagradio je sa 100 evra, želeći i da joj naredna školska godina u Brodarevu, daleko od roditelja i rodnog sela Šćepanice na obroncima Jadovnika, bude uspešna.

Odlična učenica: Jelena Avramović

Iste želje uputila joj je, uz dirljivo pismo i naša velika dobrotvorka Duška iz Perta u Australiji koja je poslala prilog od 100 dolara. "Mnogo hvala, posle mašine za pranje veša i šporeta, sada ćemo od ovih darovanih sredstava kupiti i frižider za Jelenu koja će za koji dan krenuti u školu", zahvalio se otac Blagoje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online