Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 26.06.2015.
12:00
K. K. T. - B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Mala Jelena živi sama u sobičku

Iza sedam brda i gora, na samom kraju Srbije, živi ona. Jelena Avramović. Tek joj je 12 leta, a već dve godine stanuje potpuno sama u Brodarevu. Ona je najmlađa podstanarka u celoj Srbiji, u sobičku od 15 kvadrata, i jedna od retkih učenica među 350 đaka koju majka i otac odgajaju preko telefona.

Vesti
Samoća ubija: Jelena Avramović

Za protekla 24 meseca nikada se nije požalila, ni na samoću, ni tesnu sobu, ni na detinjstvo bez roditelja od kojih je deli samo 15 kilometara, koliko ima do njenog zavičaja - Šćepanice, sela na obroncima planine Jadovnik u jugozapadnoj Srbiji, mesta u kojem nema osnovne škole. Tamo je ostavila sve radosti detinjstva, i od male desetogodišnjakinje postala velika i hrabra Jelena koja sama loži vatru, kuva ručak, pere veš i radi domaće zadatke. Za njen odličan uspeh na kraju šestog razreda stiže joj ovih dana nagrada iz Štutgarta.

Vesti
Velika humanitarka: Desa Burazor Aslanidu sa unukom Teodorom

Velika humanitarka Desa Burazor-Aslanidu iz Štutgarta, rodom iz Republike Srpske, koja je po svojim dobrim delima poznata našim ljudima u dijaspori, uputila je ovih dana preko redakcije "Vesti" 160 evra Jeleni Avramović, čija ju je neobična sudbina istovremeno duboko potresla, ali i oduševila hrabrošću, odlučnošću, željom i motivacijom male Jelena da bude tu gde jeste i da se bori za bolju budućnost ne samo sebe već i svoje porodice.

Kontakt adresa

Svi koji žele da pomognu ovoj porodici mogu direktno kontaktirati sa Blagojem Avramovićem na telefon: +381 64 29 46 703. "Ništa drugo ne tražim osim posla. Bilo kakvog. Ako neko može da me zaposli u ovom kraju bio bih zahvalan do neba", kaže Blagoje.

- Teško je biti sam, posebno u tim godinama, bez svojih najdražih i upravo zbog svoje skromnosti je zaslužila da joj i više pomognemo -  smatra Desa Burazor-Aslanidu, koja je našim ljudima u Baden-Virtembergu i Hesenu u Nemačkoj, ali i u Švajcarskoj, poznata po romanu "Krugovi života - gradonačelnik i Srpkinja", za koji je dobila nagradu Andrićeve akademije.

Posle promocije svoje knjige u društvu Morava iz Štutgarta odrekla se svog honorara od 100 evra koje je namenila Jeleni. Pored svog humanitarnog rada, istakla se i kao slikarka, modna kreatorka, medicinska sestra, vaspitačica, ali i kao veliki borac za istinu o Srbima u Nemačkoj.

Drugi deo ove priče odigrao se nedavno. Tiho i bez suza. Jelenin otac, domar 43-godišnji Blagoje Avramović, zakatančio je vrata na zgradi osnovne škole u Stranjanima po izlasku poslednjeg đaka - svog sina Gorana. Ko zna ko će ih i kad ponovo otvoriti i hoće li više ikada i jedan đak s torbom na leđima proći kroz njih! Tata Blagoje je ostao bez posla nakon šest godina rada, baš kao i učiteljica Emina Čokić, koja je poslednjih godinu dana, svakog dana, po snegu, ledu, kiši, do Stranjana putovala iz Prijepolja starim golfom 2 zbog jednog jedinog đaka. Ovde više neće biti dečje graje, igara, nestašluka, petica i jedinica.

Vesti
Ostali bez posla: Učiteljica Esma, otac Blagoje i sin Goran

- Duša me boli... Ovde je nekad bilo više od 200 đaka. U većini kuća po jedno, u ponekoj po dvoje starih, nemoćnih. U zaseoku Šćepanica, u kojem živim, moja kuća jedina, supruga, ja, ćerka Jelena koja ide u školu u Brodarevu, gradiću ispod Jadovika, a kojoj će se na jesen pridružiti brat Goran... Uši bole od tišine - kaže tužno Avramović, koga ni vest o donaciji iz Nemačke nije mogla da uteši.

- Mnogo hvala nepoznatoj zemljakinji, Jelena će od ovog dara dobiti mašinu za pranje veša, iako bih ja bio mnogo srećniji da su moja deca uz svoje roditelje - poručio je Blagoje.

Dar i sa aukcije

Darodavka iz Nemačke je došla i na neobičnu ideju da originalnu flašu vina kanenaso, sa ostrva Itaka, rodnog mesta Homerovog Odiseja, ponudi na aukciji kako bi prikupila još sredstava za ovu devojčicu. Nakon jedne književne večeri u Štutgartu, Goran Đekić i Radomir Perišić su se "nadglasavali" i Radomir je kupio flašu za 60 evra, tako da su i ova sredstva namenjena Jeleni. "Pozivam zemljake da i dalje pomažu ovu devojčicu. Zahvalna sam Humanitarnom mostu koji mi je pomagao da dođem u kontakt sa porodicom Avramović i nadam se da će Jelena kupiti sebi ono što joj je najpotrebnije", ističe Desa Burazor-Aslanidu.

Jedina želja

Jelena planira da posle osnovne upiše srednju školu u Užicu, a potom i fakultet. Kaže da joj je jedina želja da završi školu za učiteljicu, a onda se zaposli u školi, i to onoj koja ima razrede - ali pune dece. Mi Jeleni želimo da joj letnji raspust koji provodi u Kragujevcu kod rodbine protekne što lepše u igri sa vršnjacima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online