Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 10.06.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Glas Zapadne Srbije A

Glavu daje, televizor ne prodaje

Selo Miokovci kod Čačka, poznato po voćarima, i Kajsijadi, ovih dana spominjalo se širom Srbije, ali i dijaspore. Ovoga puta razlog nije bila tradicionalna manifestacija, ni čuvena rakija, već jadikovka 85-godišnjeg Ilije Čučka koji je pre dve decenije ostao bez ognjišta u Kninu, a 3. juna ove godine i bez jedinog "prozora u svet". Tačnije ostao je bez TV signala sa svog televizora na kome je umesto slike i tona osvanuo samo sneg, nakon digitalizacije ovog dela Srbije.

Glas Zapadne Srbije
Prkosi godinama i sudbini: Čiča Ilija Čučak

- Ljudi, televizija mi je bila jedina razonoda u životu, a sada kad se vratim uveče iz nadnice, odsečen sam od celog sveta, ne mogu ni vesti da pogledam - javno je zavapio ovaj čiča, rekavši zabrinuto da nažalost nema novca da kupi set-top boks uređaj, koji košta u prodaji oko 25 evra.

Telefoni u redakciji "Vesti" neprekidno su posle ovog teksta zvonili, javljali su se naši zemljaci iz dijaspore, a najuporniji je bio plemeniti Srdanović iz Nemačke koji je hteo odmah da uplati digitalni risiver kako se ovaj starac ne bi odrekao svog skromnog zadovoljstva.

I kako ne bi više morao da ide od vrata do vrata i moljaka za uređaj koji je trebalo da dobije od države, s obzirom na svoj socijalni status. Išao je Ilija u čačanski Centar za socijalni rad, zamolio ih za pomoć.

- Tražili su mi čekove od penzije, a ja penziju nemam, tražili poresko uverenje, a ja imovinu ne posedujem, pa su mi onda rekli da ne mogu da mi izađu u susret - žali se Ilija i dodaje da radi sve sezonske poslove kako bi zaradio neki dinar.

Išao je potom i u Gradsku upravu, i u Crveni krst, ali sluha za njegovu želju nigde nije bilo. Ipak, 6. juna uveče na njegov skromni kućni prag stigao je taj čuveni uređaj - poslao ga je Rasim Ljajić, srpski ministar trgovine i telekomunikacija.

- Hvala mu od srca - kaže zadovoljni Ilija koji sada može ponovo da gleda televiziju i ne znajući da je i sam osvanuo u srpskim medijima.

Pusta želja

"Od vajkada nikom ništa ne dugujem, tako sam navikao i tako živim", veli nam Ilija.

Od države dobije po kilogram šećera i brašna, litar ulja, a pomoć mu pružaju Kolo srpskih sestara i Dragiša Avramović iz KUD-a "Abrašević". Ipak najviše bi Ilija voleo da neko kupi njegovo imanje u Kninu, a da se oni za te pare skuče u nekoj od napuštenih kuća u Miokovcima. "Ima takvih jeftinih imanja, ali bojim se da će mi ovo ostati samo pusta želja", kaže Čučak.

"Jedino mi pomaže Dragiša Gavrilović iz KUD-a "Abrašević" koji mi obezbedi neke povremene poslove koje mogu da odradim i biću mu večno zahvalan", priča Ilija.

- Svašta smo propatili za ovo vreme, eto ja i danas radim i kad me zovu i kad me ne zovu, ovde u selu Miokovci smo unajmili jednu staru kuću, malo je adaptirali i sada tu stanuju tri generacije: ja Ilija, moj 49-godišnji sin Ilija, snaha i njihovo troje dece, moja unučad. Stanarinu plaćamo 20 evra mesečno. Nije mnogo, ali kad niko ne radi sem mene, onda je i to previše. Svoje ognjište smo izgubili 1995, ostavili smo kuću i imanje u Hrvatskoj i od tada smo stanovnici Srbije. Sin je jedno vreme radio na Kosovu, ali je morao da beži 1999. godine. Baš nam se nije dalo - priča nam starina u telefonskom razgovoru koji uprkos godinama, nije ni ogluveo, niti mu se pogled zamaglio, a memorija ga služi kao u mladića.

- Išao sam pre nekoliko meseci da posetim kuću u Kninu. Šta da kažem, tuga golema, dočekale me puste livade, razvaljeni zidovi... Kome da prodam ono što je preostalo u zavičaju, pa tamo ni Hrvati više ne stanuju, a kamoli Srbi... Ponekad kad mi se stisne u duši poželim da odem i umrem na svom ognjištu, ali sin neće ni da čuje o povratku... Jeste, u pravu je, u Srbiji nismo stranci, u svojoj smo otadžbini ali nemamo krov nad glavom - priča čovek koji je za vreme prošlogodišnjih poplava među prvima pritekao u pomoć Čačanima, jer zna kako izgleda ostati bez onoga što se stvara čitav život.

Kontakt

Brojni čitaoci "Vesti" koji su se javljali iz Nemačke, Austrije i Švajcarske tražili su adresu prognanika iz Knina. Njemu možete pisati na adresu: Ilija Čučak, selo Miokovci, Čačak 32205. A oni koji bi s njim malo i porazgovarali mogu ga dobiti na broj mobilnog telefona: +381 65 470 1321.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online