Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Darovi radost donose siromasima

Starini Tomislavu Pešiću i njegovoj supruzi Stanislavki iz planinskog sela Nova Brezovica, zaseoka Anđelinkovci, reporteri "Vesti" uručili su dva novčana priloga: 100 australijskih dolara, dar plemenite dobrotvorke B. G. iz Adelejda i redovnu tromesečnu donaciju od 60 evra, poklon donatorke S. M. iz Engleske.

Uručenje donacije: Tomislav Pešić i Slavoljub Stoilković

Ovi prilozi veoma su ih obradovali, ali i izmamili suze na naboranim i ispošćenim licima. Novinari Humanitarnog mosta su ovom prilikom isporučili još jednu donaciju od 100 dolara, koje je takođe anonimna donatorka B. G. iz Adelejda uputila i Slavoljubu Stoilkoviću i njegovoj porodici iz Nove Brezovice.

A ni Slavoljub nije krio radost jer im svaki dinar uz planinskoj zabiti znači život.

Siromašni Tomislav i Stanislavka Pešić nemaju ni petla da zakukuriče i najavi novi dan. Tomislav je slabovid, a Stanislavka gluva, zbog reume teško se kreće, vreme provodi u kući, oko šporeta. A preživljavaju isključivo zahvaljujući donacijama dobrotvora i čitalaca "Vesti". Zaliha nemaju, sve što stigne ode na lekove i hranu. Sve preglede i lekove plaćaju jer nemaju zdravstveno osiguranje.

Sestre Savić

- Pozdravite naše dobročinitelje, mnogo su učinili za nas, da nije njih, odavno bismo bili u crnoj zemlji. Molimo se ujutru i uveče da Bog uredi sve kako treba - po zaslugama. Da dobrim ljudima dobrim vrati - poručuje Tomislav, glava kuće bez prihoda.

Ćerke su otišle, oni su ostali sami, pa je i glad zakucala na njihova vrata.
- Teško je. Samoća, bolest i nemaština ubijaju. Ko ne zna kako je to, bolje da nikad ne sazna. Svakog dana kad se probudimo prvo se pomolimo, a onda zahvalimo Svevišnjem što još uvek gledamo belo videlo - rastajemo se sa Tomislavom koji rukavom kaputa briše suze iz zamagljenih očiju.

I Stoilkovići su se obradovali donaciji iz Australije. Slavoljub je odmah rešio da se razduži u prodavnici u selu na Bareliću, a ono što ostane iskoristiće da kupi letnju garderobu deci.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Hvala dobrotvorki na novcu, dođe mi da poletim od sreće, jer uvek stigne u pravo vreme. Smrt majke Stojanke (80) nas je zatekle i donela sem tuge i troškove. Naše je da isteramo red majci, kako se kaže u našem kraju, da sve pomene mrtvima obeležimo - poručuje 40-godišnji Slavoljub koji živi u čatmari, u jednoj sobi, sa suprugom Radicom (33), sinom Bojanom (10) i ćerkama Bojanom (7) i Miljanom (6). Tu su i njegov otac Milan (74) i psihički oboleli brat Goran (43). Desetogodišnji Bojan zbog atrofije mišića obitava u kolicima, ali i završava treći razred osnovne škole na Bareliću. Bojana je učenica drugog razreda, a Miljana ide u predškolsku ustanovu. Sve troje dece raduju se kupovini letnjih majica.

- Neka Bog da svim dobrim ljudima zdravlja i sreće. Zahvaljući čitaocima "Vesti" glad je iza nas, nadamo se da nikad neće proviriti u naš skromni dom. Sada nas hrane dve krave i pet koza koje imamo. Imamo mleka za decu, sira, mesa. Zimi je bilo teško i za nas i stoku. Leti je lakše. Ima livada za ispašu, kosimo ručno kako bismo stoci obezbedili seno za zimu. Pozdravite sve humane ljude i recite im da smo sada mnogo srećniji nego kada su prvi put pročitali našu tužnu sudbinu - kazuje na rastanku Slavoljub Stoilković.

Obećanje iz Tutina

Sestrama Savić, 20-godišnjoj Anici i 19-godišnjoj Milici iz Mitrove kod Tutina, koje sa bolesnim ocem Markom još žive u trošnom kućerku, bez vode i kupatila, poštom je uručena donacija od 100 dolara plemenite B. G. iz Adelejda.
- I to ćemo utrošiti na završne radove u novoj kući, čim se uselimo, poslaćemo fotografije da svi naši donatori vide kako smo se zahvaljujući njima skućili - poručuje Anica, koju možete dobiti na telefon: 00381 64 258 6500.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Revnosni u humanosti
HUMANITARNI MOST Stigla radost iz Australije
HUMANITARNI MOST Božić ogrejan dobrotom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online