Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 27.04.2015.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Bez prošlosti nema budućnosti

U plodnoj Deževskoj dolini podno Golije, gde je rođen Sveti Sava i gde je njegov otac Stefan Nemanja gradio prvu srpsku državu, meštani i sveštenstvo, predvođeni protojerejom i parohom deževskim Radoslavom Jankovićem, podižu, uz blagoslov vladika raško-prizrenskog Teodosija i pomoć vernika iz Srbije i srpske dijaspore, hram Svetog Save koji će, ako bog da, za koju godinu biti ponos cele Raške oblasti i Srbije.

Zavičaj zida crkvu: Paroh, arhitekte, radnici

- Kada smo pre tri godine odlučili da započnemo hram Svetog Save ovde u Deževi, nedaleko od svetiteljeve rodne kuće i Saborne crkve njegovog oca, na računu nismo imali ni dinara, ali smo znali da su Sveti Sava i svi Nemanjići uz nas, da se mole bogu za naš hram, da nas gledaju, da podržavaju našu nameru i da će nam pomoći. Hvala Svevišnjem, radovi napreduju, ne brzo kao u nekim drugim bogatijim sredinama, ali idemo polako i sigurno u visinu ka kupoli - ističe paroh Radoslav Janković. - Sve što smo do sada uradili rezultat je pomoći dobrih ljudi iz ovog kraja, cele Srbije i dijaspore. Maksimalnu pomoć i podršku pruža nam i naša Raško-prizrenska eparhija. Za radove prošle godine ostali smo dužni, ali smo donacijama koje su nam stigle tokom zime isplatili radnike i materijal i sada smo u plusu oko 13.000 evra. Ima materijala za dva-tri meseca, radićemo, siguran sam, sve do jeseni - priča radosno otac Radoslav.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Zadovoljna sam kako radovi napreduju, izvođači, na čelu sa inženjerom Radišom Biorcem i nadzornim organom inženjerom Milom Žižićem rade svojski i sprovode u milimetar u delo sve moje zamisli. Trebaće još puno vremena, ali i novca da hram završimo. Važno je da smo ga započeli i da zasad sve ide po planu - kaže arhitekta Mirjana Slavković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Čast i ponos

- Ne gledamo da li smo plaćeni i ne pitamo kad će nam stići plate, često radimo i na mobu, ponosni što je baš nama pripala čast da gradimo hram Svetog Save u Deževskoj dolini gde je sve počelo, svaku ciglu i svaki kamen ugrađujemo pažljivo i s puno ljubavi i jedva čekamo dan kada će zvona s našeg hrama pozvati vernike na molitvu - ističe inženjer Radiša Biorac.

- Nadamo se da će otac Radoslav i Eparhija raško-prizrenska uspeti da zatvore finansijsku konstrukciju, da će se javljati i novi donatori, posebno iz naše dijaspore, koji će nam pomoći da izgradnju hrama privedemo kraju. Ovo neće biti hram samo nas iz Starog Rasa i Raške oblasti, već svih Srba iz celog sveta. Ne žurimo, tolike vekove smo čekali da se odužimo Svetome Savi i Stefanu Nemanji, završićemo svetinju sigurno, godina-dve pre ili kasnije ništa ne znače - ističe inženjer Mile Žižić.

Odziv zemljaka

Da ovog proleća radovi počnu na vreme veliki doprinos dali su i čitaoci "Vesti": Borislav Petrović poslao je iz Amerike 3.000 dolara, Velibor Dobrić, rodom sa Rogozne, sakupio je na svojoj krsnoj slavi u Berlinu 1.050 evra, od Dušimira Mojsilovića, rodom iz Kovačeva u Deževskoj dolini, sada na radu u Švajcarskoj, stiglo je 500 franaka... Još mnogo naših čitalaca poslalo je po 100-200 evra. Veliki prilog stigao je od firme Flores iz Divostina kod Kragujevca koja je uplatila 500.000 dinara, a od Kancelarije vera stiglo je milion dinara.

Sveta zemlja

U Deževi je Stefan Nemanja dobio sinove Vukana, Stefana i Rastka - Svetog Savu. Deževa je dala dvojicu srpskih careva (Dušan Silni i Uroš Drugi) i više kraljeva. Tu je 1282. održan i čuveni Deževski sabor na kome je kralj Dragutin predao presto bratu Milutinu kada je održao i čuvenu besedu. Nedaleko od Deževe su Petrova crkva i Đurđevi stupovi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online