Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.02.2015.
12:00
N. Đ. - Vesti - Foto: N. Đorđević A

Samo stalni posao garantuje budućnost

Porodici Filić iz Malih Pčelica kod Kragujevca, koja sa sedmoro dece živi u memljivoj kući i nemaštini, o kojoj su "Vesti" pisale, pristigla je donacija od 100 evra, naše anonimne čitateljke iz Švajcarske.

Sanja o zaposlenju: Radojica Filić sa decom

Na njihovu adresu stiglo je još novca iz inostranstva, koji su naši zemljaci samoinicijativno slali ganuti pričom o njihovoj velikoj borbi da očuvaju sedmoro mališana, uprkos tome što nijedno od roditelja nema posao! Tako je jedna naša zemljakinja iz Kanade poslala 100 dolara, takođe, ne želeći da joj se objavljuje ime, a ista suma je stigla i iz Nemačke.

Radojica uz neizmernu zahvalnost humanim ljudima i našim zemljacima kaže da, ipak, njihov glavni porodični problem nije rešen. Naime, ubogi čovek, iako je konkurisao na brojna radna mesta, još ne može da nađe posao! To je njegova najveća muka jer, kako kaže, jedino što želi jeste da svojim radom izdržava decu.

Nisu gladni: Sedmoro malih Filića

- Samo mi treba posao i ništa više. Pa neće valjda dobri i humani ljudi doveka da izdržavaju moju decu? Sramota je to da muškarac u punoj snazi, koji i ne bira posao, nigde ne može da se zaposli. Ipak sam ja Balkanac. Neizmerno sam zahvalan plemenitim ljudima na svoj pomoći i nesebičnosti, ali za izdržavanje sedmoro dece mi je neophodan stalni prihod! Konobar sam po struci i u sezoni radim pod šatrama, ali sezona je prošla, a nismo mogli ništa da uštedimo. Supruga Jasmina ne radi, brine o deci - kaže Radojica.

Čekajući dečji dodatak

- Novac prikupljen prošlog vikenda na Dečjem sajmu poslužiće nam da sredimo dokumentaciju i uključimo se u sistem socijalne zaštite na koji imamo pravo, kako bismo počeli da dobijamo prinadležnosti koje nam sleduju, a koje bi nam makar malo olakšale život - dodaje naš sagovornik.

Njih dvoje, Radojica i Jasmina su uspeli na svom placu da sagrade kuću, ali kada je nastupila kriza nisu uspeli da završe krov. Zbog toga se voda sliva niz zidove i stvara buđ. U memljivim uslovima odgajaju sedmoro malih Filića, uzrasta od sedam meseci do devet godina.

- Naša druga, takođe velika muka, jeste što zbog nedostatka novca nismo mogli da registrujemo kućni broj kako bismo se svi prijavili na istu adresu, da bismo mogli da dobijamo socijalnu pomoć i dečji dodatak - kaže nesrećni Radojica, koji bespomoćno vrti glavom, čudeći se nemaštini koja sve žešće ubija srpsku mladost.

- Novac i paketi hrane stigli su i iz Srbije. Kolo srpskih sestara je dopremilo deset kilograma hrane, što bi trebalo da im pomogne da prebrode krizu. Nedavno im je uručeno i 33.000 dinara pomoći, koja je prikupljena na Dečjem sajmu u Kragujevcu, prošlog vikenda, ali kakva budućnost čeka moju decu i kakva gladna neizvesnost, ne smem ni da razmišljam, jer stalno zaposlenje jedino može da reši našu egzistenciju - kaže Radojica.

Ipak, Radojičina briga je opravdana, jer dok on ne nađe posao, detinjstvo Teodore (9), Arsenija (8), Danila (6), Anastasije (5), Sofije (4), Vasilija (2) i sedmomesečnog Filipa će izgleda zavisiti od dobre volje humanih ljudi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Marjanoviće nikako da krene
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online