Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 17.01.2015.
12:01
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Nova nada ispod novog krova

U najmnogoljudnijoj srpskoj porodici Kosova i Metohije, mnogo toga se promenilo od trenutka kada su 56-godišnji Radovan i 40-godišnja Ljiljana Stanojković osvanuli sa svojih dvanaestoro dece na stranicama Humanitarnog mosta, davne 2011. godine.

Opstali na Kosmetu: Stanojkovići ispred nove kuće
 

Verna armija čitalaca "Vesti" pune četiri godine iz svih krajeva sveta pružala im je i reči ohrabrenja, ali i veliku finansijsku podršku jer nije bilo lako opstati na rodnoj grudi u opštini Štrpce koja je srpski zbeg na kraju Kosmeta, a selo Sušiće na kraju civilizacije, na oštrom obronku Jezerske planine. Preživeli su u 30 kvadrata i NATO bombardovanje, progone albanskih ekstremista, ali nisu otišli, iako su jedva sastavljali kraj s krajem uz minimalnu socijalnu pomoć otadžbine Srbije. Sejali su kukuruz i uzgajali krompir na neplodnoj zemlji, ali ni to nije bilo dovoljno porodici koja troši oko 100 kilograma brašna svakog meseca. Uz bolesnog domaćina Radovana, koji je posle povrede glave u šumi ostao neposoban za rad, sada je 19-godišnji Jovica preuzeo na sebe brigu o domaćinstvu.

Darodavci

Svoje priloge dali su: Savez kola srpskih sestara Novi Kalenić iz Kanbere, Organizacija Srpskih četnika Ravna gora iz Viktorije, Kolo srpskih sestara Mati Angelina iz Frankstona, Stojana Veković Harris,
Ranko i Jela Bulatović, Radmila i Vlajko Đurićanin, Miloš Vidačić, Mićo Marčetić, familija oca Bojana Vlajića, Mirjana Stefanović, Bilja Rašević, Bojana Jovanović, Dragan Ignjić, Milan i Rada, Ivanka i Milutin Manojlović, Ilija Čubrilo, Natalija Momčilović, Zora Vulović, Milinko Stefanović, Milan Pualić, Branka Vujičić, Emma i Ćloe Vujičić, Ljilja, Slobodan Milivojević i Nada i Simo Kovačević. "Vesti" se zahvaljuju svim plemenitim donatorima.

Najlepši poklon dobili su 25. februara 2014. kada su im predati ključevi nove kuće od 56 kvadrata sa kupatilom, čiju je izgradnju finansirala Kancelarija za Kosovo. Ali, u nju nisu uselili jer ih sem pustih zidova nije ništa drugo čekalo. Zahvaljujući brojnim plemenitim ljudima i njihovim prilozima, posebno onim iz Australije, kupili su i priključak za struju i polako nameštali novi dom. Ležaj po ležaj, stolicu po stolicu... Uoči Nove godine, došla im je i lepa vest iz Melburna: na njihov račun u Komercijalnoj banci stiglo je 1.200 australijskih dolara koje su u ime 25 priložnika poslali inicijatori akcije Jela i Ranko Bulatović, rodom sa Kosmeta, uz želju da se ova velika porodica konačno skrasi pod zajedničkim krovom u novoj kući.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Iz rodnog kraja Goraždevca kod Peći otišla sam 1967. godine u svet, još dok sam nosila prezime Bukumirić, ali moje srce je tamo ostalo. Valjda je i sudbina htela da i moj suprug Ranko bude iz Prekala sa Kosova. Zato i nije čudno da sam odmah reagovala čim se mladi Nenad Stanojković povezao sa nama preko Fejsbuka. Odmah sam se obratila prijateljima i poznanicima i brzo smo sakupili 1.200 dolara i sada zaista očekujemo da će oni uz ovu pomoć započeti bolji život u svojoj kući - rekla nam je Jela Bulatović, negovateljica u jednom melburnškom staračkom domu.

Šest sinova, šest ćerki

Prvenče u porodici bila je Anica, rođena 1992. Za njom su na svet došli Zorica (1994), pa Jovica (1995), Nenad (1999), Andrej (2000), Andrijana (2002), Natalija (2003), Darko (2005), Jug Bogdan (2006), Anđelija (2009), Katarina (2012) i Jovan (2013). Nenad je "domorodac" jer je rođen u Sušiću u kući za vreme NATO bombardovanja 2. maja 1999, a Sušićani su takođe Zorica, Andrijana i Andrej, Jovica je rođen u Prištini, Jug Bogdan u Beogradu, Katarina u Kragujevcu, a ostali su Štrpčani.
- Svi su živi i zdravi, hvala bogu. Samo Katarina ima bronhitis, i nju često vodimo na inhalaciju u bolnicu u Kragujevac - kaže majka Ljiljana.

Da se ovoj humanoj zemljakinji već ispunila želja, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru i Jovica, rekavši da su za pravoslavni Božić bili prvi put svi na okupu u novoj kući. Pa, srećno vam bilo Stanojkovići, pridružuju se vašoj radosti i novinari "Vesti".

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puna trpeza, puno srce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online