Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 12.01.2015.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
- Foto: N. Jojić A

Siromaštvo kao najteži beleg

U novom banjalučkom naselju Srpski Milanovac među velelepnim vilama, šćućurena kuća od blata i cigala, jedva 40-ak kvadrata. U nakrivljenom i vlažnom kućerku, poslednje četiri godine živi sedmočlana familija Kostadinović. Glava porodice, 36-godišnji Duško Kostadinović je nezaposleni elektrotehničar, ali oran za posao, pa kada ga pozovu da pripomogne oko zidanja, uvođenja struje, izbacivanja smeća ili obrađivanja zemlje, ide i ne pitajući za dnevnicu.

N. Jojić
Na počinak bez večere: Porodica Kostadinović
 

"Sve bih uradila za svoju decu. Ne stidim se da po oglasima tražim na poklon hranu, odeću, komad nameštaja... Sve što nam daju nama treba, jer smo mi bez posla i mi nemamo baš ništa", priča 33-godišnja Slađana Kostadinović, majka petoro maloletne dece.

Kocka čokolade

- Sara je samo jednom probala čokoladu, i to jednu kockicu. Bila je oduševljena. Od zadovoljstva je samo coktala, a ni nekoliko sati kasnije nije dozvoljavala da joj obrišemo usta - otkriva njena najstarija sestra Duška, kojoj su dobri ljudi platili knjige i prevoz do srednje škole za frizere. "Čim završim, ja ću pomagati porodicu", obećava ova 16-godišnjakinja.

"Ne libimo se posla, ali nema ga. Živimo od danas do sutra. Trudimo se pred decom da ne pokažemo strah od budućnosti, ali čujem moju Slađu noću, kad misli da svi spavamo, kako jeca. Gorke suze nemoći, a ja posramljen ćutim. Ne znam kako da je utešim", otkriva Duško, dočekujući nas na kapiji malog dvorišta.

Drva, dva reda, poslagana u sanduk od jabuka, kaže i njih imaju za jedva nekoliko dana, a novca za ogrev i zimu - nemaju. Centralno mesto u dvorištu zauzela dečja kolica. Stara, ali služe. U njima deca, po dvorištu, vozikaju najmlađu dvogodišnju Saru, kada se unervozi od gladi. Nažalost, takvih dana je u njihovom životu i previše... Jer glad je nezvani gost u njihovom domu!

"Sve se češće dešava da deca idu u krevet bez obroka", tiho kaže Slađana, koja otkriva da je u njihovom domu dovoljan i kilogram-dva suvog hleba, pa da se čuje smeh. U malom kućerku, petoro dece, svi sede na jedinom krevetu, na kome inače, kada se razvuče, noću i spavaju. Pružaju ruke i zdrave se: Duška (16), Teodora (11), Stefan (6), Darko (5) i najmlađa Sara koja gricka koru bajatog hleba u naručju sestre Duške.

- Posle podstanarskog potucanja i izbacivanja zbog neplaćenih kirija, zahvaljujući mesnoj zajednici, skućismo se u ovom kućerku, koji nije naš, uz pomoć mesne zajednice.

"Ovo je kućica čoveka albanskog porekla koji već 20 godina nije dolazio iz Kanade, pa su nam je dali na korišćenje. Nije to bila kuća, već zidovi bez temelja kroz koje je bilo naraslo drvo, koje smo posekli. Deca u ovoj vlazi ne mogu živeti, ali i to je bolje od vedrog neba", dodaje Slađana dok nam pokazuje njihovo 'porodično gnezdo'. Na podu od zemlje izbledele prostirke, da im makar malo bude toplije.

Kontakt

Sve ljude koji na bilo koji način mogu pomoći ovoj porodici da prehrane dečicu molimo da se jave redakciji "Vesti" ili direktno Kostadinovićima na broj telefona 00387 666 - 62-239, ili na adresu: Nova ulica bb, Naselje Srpski Milanovac, Banjaluka 78.000, Republika Srpska.

"Bez pomoći dobrih ljudi, nemamo kud", bespomoćno širi ruke Duško, a suze mu kliznuše niz lice. Još se pita, da li je pogrešio, pre nekoliko godina, kada su se on i Slađana sa decom uputili iz rodnog Novog Grada (nekadašnjeg Bosanskog Novog) u Banjaluku. Povukla ih nada da će u gradu lakše naći posao, ali sve je bilo uzalud.

"Nas sedmoro živimo od dečjeg dodatka od oko 75 evra. Dug za vodu nam je više od 300 evra a za struju oko 3.000 evra. Mi taj novac nemamo i jedva sam ih umolila da mi još ne isključe struju, ali uskoro hoće... Zbog dugova su čak pretili da će nam zapleniti stvari, ali ja nemam ništa što je vredno", bespomoćno priznaje Slađana.

A ovi mladi ljudi, već umorni od života, otkrivaju nam da im sve treba: od posla, boljeg smeštaja, hrane, odeće, drva za zimu, građevinskog materijala...

"Ma bilo šta, šta nam god daju plemeniti ljudi, dobro će nam doći", kažu u glas Slađana i Duško Kostadinović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pokloni i pre Vaskrsa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online