Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 11.12.2014.
12:00
B. R. - Foto: V. Sekulić A

Jugosloven iz Amerike kupio lek!

Možda će se jednog dana snimati i film o životu 43-godišnjeg poručnika Vojske Srbije Saše Milovanovića iz Batočine koji je imao hrabrosti da prođe kroz osam godina sva ratišta po pozivu otadžbine, ali isto toliko hrabrosti da ovih dana upita lekare koliko mu je još preostalo dana, meseci, godina života!

Prilog iz Sidneja: Saša Milovaović u "Vestima"

Tek toliko da bi sveo svoje životne račune, podvukao crtu i pokazao da za vojnika i u miru ima mesta za podvige. Jer za njega postoji samo jedno vreme koje je važno - sadašnje, to je najvažnije vreme kada se protiv usuda treba boriti i kada nema nade u pobedu. Boriće se Saša i protiv otadžbine koja ga je ostavila na cedilu i zaboravila na svoje junake, ali i protiv opakih bolesti koje je zadobio braneći tu istu zemlju. Stopili su se u ranama i krvi i sada i kada bi hteli ne mogu da se razdvoje: zajedno će još jednom proći ratnu golgotu, Saša u svojim košmarima, a domovina okrenuta leđima, slepa nema i gluva... Jer kada prođe rat, vojnici padaju u zaborav, njih i Boga mnogi se sete tek kada nevolje dođu.

Ovaj ratni veteran koji je slučajno stigao na stranice "Vesti" nije tražio pomoć od naših čitalaca kako bi izlečio rak pluća, oštećenje srca, dijabetes, postvijetnamski sindrom... Verovao je da se pred snagom njegove volje karcinom povukao nakon boravka i lečenja u Nacionalnoj klinici u Bordou.

Rekoše mu tamo u Francuskoj, u avgustu, da je gotovo zdrav. Najnoviji nalazi na VMA u Beogradu kažu suprotno: Saša Milovanović ima metastaze i na mozgu! Tračak nade budi takozvana kubanska "vakcina" odnosno preparat "cimavaks egf", koji ne nudi čudesno izlečenje, već zaustavlja napredovanje malignih ćelija i produžava vreme preživljavanja. I baš to, što je mnogima nedostupno zbog svoje cene i mesta odakle stiže, poručnik Saša imaće danas u svojim rukama.

Zahvaljujući poznanstvu i prijateljstvu sa čovekom koji se i danas naziva Jugoslovenom iako Jugoslavije odavno nema a koji živi u Americi i koji je seo na prvi avion za Kubu gde je već nabavio ovaj prepart po ceni od 5.250 američkih dolara i poslao ga na kućnu adresu poručnika u Batočinu. U znak prijateljstva koje ih je vezalo i veže.

Zvaće se Vasilije

Sina koji će se roditi u januaru 2015. u porodici Saše Milovanovića dobiće ime Vasilije. Po svetitelju Vasiliju Ostroškom, koji ga je, kako tvrdi ovaj ratni veteran, štitio u najtežim bitkama. Supruga Dejana slaže se sa izborom imena u uverenju da će deo milost Čudotvorca preći i na njihovog potomka.


Ova lepa vest obradovaće i dva naša anonimna donatora iz Sidneja koji su takođe uputili novčane donacije Saši Milovanoviću: oba priloga, jedan od 200 AUD i drugi od 2.300 AUD već su uručeni ratnom veteranu. U međuvremenu je svoju donaciju od 100 evra uputio i Ilija Knežević iz Hanovera u Nemačkoj. "Vesti" se zahvaljuju svim ovim plemenitim ljudima.

Hvala našoj ambasadi

Posle napisa o poručniku Milovanoviću na mejl Humanitarnog mosta stigao je tekst gospodina Nenada Radojičića koji nam je dao detaljna uputstva kako se mogu nabaviti pojedini kubanski preparati. Svim pacijentima je na usluzi Ambasada Srbije u Havani.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.





 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vasilije došao na svet
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online