Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 30.10.2014.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: Vesti A

U pravi čas, ovo je spas

Tuga, sivilo i neraspoloženje već su postali svakodnevica sedmočlane porodice Pap iz prigradskog naselja Mužlja kod Zrenjanina, koja živi u trošnom kućerku na periferiji, u Ulici braće Fugaroši broj 99.

Uručenje na ulici: Janoš i Kristijan Pap žure u bolnicu
 

Nesreća ovih ljudi, izazvana je pre svega učestalom bolešću, jer Janoševa supruga Zvezdana teško je bolesna i trenutno se nalazi u bolnici, a boluje od najtežeg oblika multiple skleroze.

 Palo s neba

- Ovaj bogom dat novac iskoristiću da nabavim nekoliko kubika drva za loženje jer već je poprilično hladno, kao i za kupovinu lekova za moju suprugu Zvezdanu, koja se trenutno nalazi u bolnici i, evo, žurimo sin Kristijan i ja da je posetimo. Ostali mališani Julijana, Imre i Peter su u specijalnoj školi, koju redovno pohađaju u Zrenjaninu - kaže Pap i opet se zahvaljuje donatorki iz Ciriha.

Troje od četvoro dece, Julijana, Imre i Peter su teško mentalno zaostali, dok je najstariji član familije 93-godišnja baka Eržebet nepokretna i trajno prikovana za postelju. Jedina lepa vest stigla je u njihovu kuću nedavno kada je ovoj porodici naš novinar uručio 150 evra, dar Goge, anonimne dobrotvorke iz Ciriha, čitateljke koja stalno pomaže štićenike "Vesti".

- Donacija ove plemenite žene iz Švajcarske došla je iznenada i neočekivano, ali zaista u pravi čas i poslednji momenat, kako se to kaže, jer već nisam imao nikakvog izlaza i rešenja kako da prehranim gladna usta mojih ukućana. Izgubili smo socijalnu pomoć i to su za nas bila jedina sigurna novčana sredstva i zaista ne mogu da razumem kako se to dogodilo.

Za tren sve izgorelo: Porodica Trninić

Trista evra za nevoljnike

- Novčanim darom od 300 evra i poklon paketom obradovala sam Biljanu Trninić i Bojana Ibrića, bračni par sa sedmoro dece iz Popovca kod Paraćina, kojima je 8. decembra prošle godine izgoreo stan u kolektivnom smeštaju i koji su ostali bez igde ičega - kaže nam u elektronskoj komunikaciji darodavka Goca iz Ciriha. Uspeli su da spasu sedmoro dece: Jasmina (15), Jovanu (14), Jelenu (12), Jovana (11), Aleksandra (9), Bojana (7) i Aleksandru (5), u pidžamama i bosi istrčali su iz plamena. Kako se tada Biljana, prognanica iz Hrvatske, zaklela da će ubuduće mesiti kolač svakog 8. decembra, na dan kad su jedva izvukli žive glave, verujemo da će im ovaj prilog mnogo značiti.

Jednostavno su nas skinuli sa spiska osoba koje su stalni primaoci i to je za mene velika nepravda jer odgajam troje teško bolesne dece, nesposobnih da se sami staraju za sebe - priča ogorčeno Janoš Pap.


- I danas smo bili u Centru za socijalni rad, obećali su da će još jednom razmotriti naš slučaj, a verujte nas sedmoro živimo od 8.000 dinara, koliko primam na osnovu nege za ćerku Julijanu i to su nam svi prihodi tokom meseca. Kad od toga odbijete troškove za struju i vodu, ne ostane nam ni šest evra po glavi za 30 dana - očajan je Janoš, koji zbog bolesnog srca nije u stanju da radi teže fizičke poslove, a najstariji sin Kristijan koji je nekoliko meseci radio kao kuvar u jednom restoranu, dobio je otkaz jer gazda nije hteo da ga prijavi kao zaposlenog radnika.


Porodica Pap, tokom dugog kišnog perioda, imala je i velikih problema sa starim i dotrajalim krovom na trošnoj kućici. Ništa nisu uspeli da urade i sada sa strahom čekaju zimu. "Nisam navikao da kukam i molim, ali verujte, ljudi, zaista smo u teškoj situaciji i ja više ne znam kome da se obratim i šta da uradim. Eh, da su moja deca zdrava, ne bih ja brinuo brigu, ovako sam kuvam, sam perem, sam peglam i zaista mi je ponekad toliko teško da bih najradije nestao sa ovog sveta", kaže Janoš Pap, čovek koji sa ovoliko bolesnika u porodici i bez izvora prihoda - nije u Srbiji socijalni slučaj.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
HUMANITARNI MOST Uspomena na Sekulu i Cvetu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online