Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 09.10.2014.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Ovo je moj novi i bolji život

Zahvaljujući prilozima iz Australije, baka, Miljojka Aksentijević iz zabitog sela Žunjevići na Rogozni, kupila drva i namirnice za zimu, a 120 AUD koje je dobila od anonimnog dobrotvora čuvaće za "ne daj bože"...

Uručivanje: Miljojka Aksentijević sa humanitarcem Hidom Muratovićem
 

Nemoj, sinko, da lomite kola po ovoj pustinji, bojim se pašće i kiša, krenuće i bujice, pa se ne možete vratiti, sačekajte me u Belanskoj, tamo gde prestaje asfalt, doći ću da vas sretnem, mogu ja, ne brinite..., ovako nas je savetovala starica 80-godišnja Miljojka Aksentijević iz zabitog sela Žunjevići na Rogozni kada smo joj iz Novog Pazara javili da je iz Liverpula u Australiji dobila još 120 AUD i da treba da dođemo i uručimo joj donaciju. "Je l' ponovo od one gospođe Rajke (Tarlać) koja mi je nedavno kupila drva? E, bog joj dao zdravlja!", reče baka.

Druguje s narodnjacima

- Srećom, dobila sam televizor koji mi je humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović nedavno kupio, kad na programu ima narodne muzike ostanem uz TV i do ponoći - priča baka Miljojka u kolima dok smo se verali vrletima Rogozne. Obećavamo da ćemo se uskoro sresti, jer je humanitarac Muratović preuzeo obavezu da joj nabavi i instalira neku bolju antenu kojom će uhvatiti bar još dva-tri kanala, a i da joj donese sveće, lampu i gasa, jer zimi ova planina često ostane bez struje.

 

- Nije od dobrotvorke Rajke, ali jeste iz Australije - objasnili smo baki Miljojki koja nas je, iako kiša nije pala, a seoskim putem se nekako moglo i putničkim vozilom, kasnije sačekala na dogovorenom mestu. "Pešačila sam sat i po do asfalta, nije to ništa, pogotovu kad je suvo vreme, navikla sam, ko zna koliko sam puta u životu pešačila ovim stazama i to ne samo do Belanske u podnožju planine već do 20 kilometara udaljenog Novog Pazara", pričala nam je starica koja živi sama u trošnom kućerku, u selu izgubljenom na kraju zaboravljene i od svih otpisane planine.


- Veliš, nije od Rajke? - Nije, bako! Ove pare šalje vam jedan dobar čovek iz Australije, Rajkin komšija, koji hoće da ti pomogne da lakše preguraš ovu zimu. "E, baš mu hvala. Neću da da ih trošim, čuvaću ih za ne daj bože, za slučaj bolesti, nikad se ne zna, možda zatreba za lekara i lekove, imam osamdeset godina, a sama bez igde ičeka i ikoga, srećom zdravlje i noge me još solidno služe. Ovo je moj novi i bolji život. Pozdravite tog dobrog čoveka, poželite mu sve najbolje, zahvalite mu se u moje ime, pozdravite i Rajku i recite joj da sam kupila i spremila drva za zimu, imam i nešto namirnica, dve ovce i tri kokoške, ne treba meni mnogo - ozareno priča baka Miljojka na kraju našeg susreta u Belanskoj odlučno odbijajući da je kolima vratimo kući. Na kraju je ipak nekako pristala da joj bar za polovinu skratimo pešačenje.

"Niste trebali da se lomatate po ovim jarugama. Nikuda ne žurim, niko ne ne čeka u mom kućerku", kaže na rastanku ova divna baka.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima samo jednu želju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online