Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neka svi čuju, živi smo još!

Sudbina porodice Dobrivoja Stankovića iz planinskog sela Barelić kod Vranja, siromašnih i bolesnih, što su preko noći izgubili osnovna ljudska prava u državi Srbiji i dalje izaziva veliku pažnju naših čitalaca u inostranstvu, ali i onih u otadžbini koji prate portal Vesti onlajn.

Radi se punom parom: Dobrivoje i ćerka Ana
 

Dobrivoje (57), sin Slađan (23), supruga Jagoda (47) i ćerka Ana (13) duguju državi na ime poreza preko dva miliona dinara za imanje i kuću koje nemaju, zbog čega su izgubili pravo na socijalnu pomoć, zdravstvene knjižice... Postoji dobra volja da im se pomogne, ali ona za sada od lokalnih vlasti i institucija u Vranju dolazi samo na rečima.

Donatori, hvala


Stankovići su na kućnu adresu i preko pošte dobili ovih dana: 37.000 dinara Mirjane i Gorana Minića iz Kragujevca, roditelja tragično preminulog sina Stefana koji je nedavno umro od opekotina, 37.000 dinara, od predsednika humanitarne organizacije Srbi za Srbe Igora Rašule, 16.000 dinara od Nikole Paunovića 4.000 dinara od Živojina Stošića, 500 dinara i dva paketa sa odećom, obućom i slatkišima od anonimnog dobrotvora iz Požarevca, pakete sa obućom, nešto odeće i hrane od Društva Justinove omladine iz Vranja.

Iako neuki, ipak su se obraćali raznim instancama, čak i kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, tvrdeći da je reč o strašnoj greški, ali nepravdu nema ko da ispravi i žive izopšteni sa 3.200 dinara dečjeg dodatka, trenutno i od pomoći dobročinitelja iz dijaspore, ali i matice.


Njihova sudbina i dalje nikog ne ostavlja ravnodušnim, dobrotvori se javljaju i pomažu im u nabavci lekova, kao i materijala za pokrivanje njihove malene kuće. Imaju dve sobice i hodnik, a uslovi u kojima žive su nedostojni čoveka. Dva kreveta, stari šporet na drva, ručno pravljen i jedan rasklimatan sto. U drugoj nedovršenoj sobi - sve i svašta! Tu stavljaju odeću i obuću, brašno... U hodniku peru veš i prostiru, tu se i kupaju. Vodu imaju napolju na česmi. Struju nemaju jer im zbog neplaćenog poreza ne dozvoljavaju da se priključe.


- Hvala od srca svima, dobili smo novac, lekove, odeću, obuću, najviše za našu Anu koja boluje od Vilsonove bolesti, viška bakra u krvi, ali se ne predaje. Voli život, iako nema ni televizor, radio... Najviše se zanima bašticom pred kućom. Rodilo nam pomalo... Kad kupimo pirinča biće punjenih suvih paprika koje svi u slast jedemo. Malo pasulja i krompira ostavićemo za zimu. Supruga Jagoda radi po ceo dan. Sad imamo brašna, ona mesi hleb i siti smo i kad spavamo - osmehuje se Dobrivoje, koji trenutno ima i para za insulin, tako da se oseća puno bolje.


Sada naš domaćin već razmišlja i o budućnosti, želja mu je da pokrije kućicu i obezbedi deci kakav-takav krov nad glavom. Dobrivoje nam s ponosom pokazuje materijal koji je kupio: "Stići će mi i 50 greda od bora i jele za krov. To je donacija Šumskog gazdinstva Vranje i puno im hvala. Imamo para, kupićemo neki polovan crep. Uh, želja je da postavimo od greda i letvi 'rogove' na kući, da zadenemo peškire na njima, da na komšijinom kasetofonu pustimo muziku, da čuje planina i sva sela u okolini da su Stankovići još živi. Kupili smo i 60 metara kvadratnih placa odmah pored kuće. Mnogo smo napredovali", kaže Dobrivoje koji se još jednom zahvaljuje svim dobrotvorima i poručuje da će nas uskoro zvati kad bude stavljao "rogove" na kući, da slikamo - svi da vide!
 

Naprednjaci u poseti

Pisaće Stankovići ponovo kabinetu predsednika Srbije. Nadaju se ovog puta brzom i povoljnom odgovoru. "Došli su nam u posetu i ljudi iz Srpske napredne stranke iz Vranja, na poziv našeg meštanina i prijatelja Slađana Nikolića i obećali da će problem s porezom biti rešen. Pa da vidimo hoće li nam oni pomoći", kaže Dobrivoje.


 POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online