Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 08.09.2014.
12:00
B.R. - Foto: Z. Marjanović A

Dva dečja osmeha probudila plemenitost

Jelenu Pavlović iz sela Ostra kod Čačka i Jovanu Perić iz Kosovske Kamenice deli oko 400 kilometara (nepunih sedam sati vožnje). Jelena Pavlović ima deset godina, rođena je bez obe ruke, roditelji se i danas pitaju da li je to bila gruba greška prirode ili možda posledica NATO bombardovanja Srbije, ali snagom volje savladala je pisanje i crtanje - prstima nogu. Jovana Perić ima 12 godina i iako nema ni knjiga za školu u koju ide čestog praznog stomaka, osvojila je prošle godine 20. mesto na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u Beogradu.

Piše, plete i crta: Jelena Pavlović
 

Obe su ljupke plavokose devojčice, ne poznaju se, ali su im zajedničke osobine - hrabrost i osmeh. Ni hrabrost ni osmeh se ne mogu ni kupiti, ni pozajmiti ili ukrasti, a i jedna i druga su baš time osvojile čitaoce "Vesti".


Jelena Pavlović je više od godinu i po dana štićenica Humanitarnog mosta, a Jovana Perić je tek postala posle otkrića naše novinarke da ova talentovana devojčica ima jednu jedinu želju da nastavi sa školovanjem, da konačno uči iz udžbenika, da lektiru čita iz knjiga koju, nažalost, njeni roditelji otac Negovan i majka Živica ne mogu za sada da joj ispune.

Paket iz Hagena

Plemenita Smiljana Milovac, rodom iz Banjaluke, među prvima se javila i saopštila nam da je uputila poklon paket maloj Jovani Perić s Kosova zajedno sa svojom 15-godišnjom ćerkom Mirjanom. "Verujemo da će Jovana obradovati lepim stvarima, birali smo ih s ljubavlju", kaže naša zemljakinja koja živi i radi u Hagenu u Nemačkoj.

Ono što je ovoj siromašnoj šestočlanoj porodici bilo nedostižno ostvarilo se veoma brzo. Školske knjige više nisu problem zahvaljujući Redakciji "Vesti" koja je u akciji sa Zavodom za udžbenike Srbije obezbedila potrebne priručnike Perićima.


A za njihovo lepše sutra, pobrinula se anonimna porodica iz Sidneja svojom donacijom od 400 AUD. Ovi plemeniti ljudi napisali su samo nekoliko reči, koje govore mnogo: "Molimo vas da ovaj skromni prilog uručite Jovani Perić i njenoj porodici iz Kosovske Kamenice kako bismo im malo pomogli u njihovim nastojanjima da Jovana ima što bolje uslove za svoje školovanje..."

Za sreću treba malo: Jovana Perić
 

I druga donacija od 1.670 AUD, ali za Jelenu Pavlović govori srcem: "Dragoj Jeleni od srca poklanjamo nešto novca s nadom da će joj pomoći da dođe do toliko potrebnih pomagala. Dok smo razgovarali o njenoj silnoj potrebi, posebno su nas dirnuli njeni osmesi i njena detinja hrabrost da se suočava sa životom onakav kakav je... Želimo Jeleni da dragi Bog uvek bude s njom, da je hrabri i čuva...", napisala je grupa roditelja i dece hrišćanske Adventističke crkve Grenvil - Sidnej.


Hvala ispred "Vesti" ovim divnim ljudima iz Australije jer ovo je podstrek za sve buduće male borce. Oni su pokazali humanošću da je dečji osmeh vredniji od svog novca na svetu, a Jelena i Jovana da imaju hrabrosti da sanjaju i žive svoje snove, uprkos surove stvarnosti.

Kontakt

Adresa porodice Perić je: Kalabića mahala, 38260 Kosovska Kamenica, Srbija, Kosovo. Direktan kontakt sa Negovanom Perićem možete ostvariti putem mobilnog telefona: 00377 449 845 26.


Adresa porodice Pavlović je: selo Ostra, 32210 Mrčajevci, Srbija. Sa Tiosavom možete stupiti u kontakt na mobilni telefon: 00381 64 411 1068. Svoju pomoć možete uputiti i posredstvom "Vesti", a sve informacije možete dobiti na telefone: 00381 11 31 93 771 ili 00381 11 31 90 92


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online