Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 04.09.2014.
12:00
Z. G. - B. R. - Foto: Z. Gligorijević A

Ubogi traže spas u teglama ajvara

Kriza u Srbiji ušla je u petu brzinu, pa ne čudi što su ljudi kojima su "Vesti" uručile 300 evra prvo pomislili da je reč o skrivenoj kameri, a onda se silno obradovali.

Vredni Slobodan i Jelena Pešić
 

O anonimnoj darodavki Gogi iz Ciriha ne znamo mnogo, sem da je i ovoga puta bez reči uputila 600 evra donacije za porodice u Srbiji o čijim je tragičnim sudbinama čitala na stranicama "Vesti". Zato i verujemo da se veličina jednog čoveka ne ogleda u tome koliko zna i može, već koliko je spreman podeliti s onima koji to isto nemaju, ne znaju i ne mogu.

Prve dve donacije od po 150 evra otišle su na adrese Slobodana i Jelene Pešić i Predraga Iličića i Ivane Pantić iz Jagodine koji su se igrom sudbine našli na stranicama medija. O bračnom paru Pešić s troje dece, "Vesti" su pisale 2012. kada su ovi Jagodinci odlučili da prodaju svoj stan od 74 kvadrata i čekajući kupca kupili 300 kg paprika da naprave ajvar ne bi li zaradili neki dinar. Jelena (54) ekonomski tehničar je bez posla ostala još 2001, a komercijalist Slobodan (61) je na ulici od 2009. godine. Na odmor su poslednji put išli 1997, a unazad deset godina Slobodan sebi nije ništa kupio i nosi patike svojih sinova.
 

Stan čeka kupca

Zbog dugova Pešići su rešili da prodaju svoj stan kako bi mogli da kupe kućicu i okućnicu u nekom selu. Ponuda i dalje važi, ali niko neće da kupi njihov veliki stan, jer su na ceni samo mali. Ukoliko bi ga prodali, Pešići bi deo novca dali nezaposlenim sinovima Nikoli i Urošu sa suprugom Martinom i unukom Tadijom, dok bi ćerki Teodori omogućili da se završi fakultet.

Kako ova porodica danas živi i šta će uraditi sa darom od 150 evra za kojeg smo ih uveravali da nije u pitanju skrivena kamera. Tek tada su se silno obradovali: "Hvala nepoznatoj i plemenitoj ženi" bile su im prve reči a potom su počeli da prave planove.

"Pitali smo se kako da ćerki Teodori platimo kiriju za stan u Kragujevcu gde studira, evo prilike, a jedan deo ćemo odvojiti za izmirenje struje, jer smo zbog duga bili tri meseca u mraku. Svaki dinar nam je potreban, jer Jelena i ja još nismo uspeli da se zaposlimo, a meni je do penzije ostalo još četiri godine - priča Slobodan koji će ovih dana za Niš da čuva knjige na štandu sina Nikole.


Odlazimo, a iz stana Pešića širi se miris ajvara kojeg Jelena sprema i ove godine. Oko 200 tegli ajvara ljutenice i pinđura već imaju svoje kupce, a od tog novca spremiće zimnicu i za svoje brojne ukućane. I dalje će Pešići noću kuvati, a danju odlaziti na sezonske poslove: čeka ih branje šljiva i grožđa...
 

Novac za ogrev: Predrag i Ivana sa decom
 

Predrag Iličić (25) i Ivana Pantić (25) iz Jagodine, koji su od darodavke Goge iz Ciriha takođe dobili 150 evra, osvanuli su u novinama krajem 2013. kada je Predrag vodio bitku za svog sina. Naime, ne želeći da i njegov potomak bude ostavljen od roditelja kao što je bio i sam, Predrag ne htijući da mu se rođeno dete potuca po hraniteljskim porodicama, borio se sudskim putem posle smrti svoje nevenčane žene Bojane, umrle na porođaju, za danas petogodišnjeg sina Savu. I dobio bitku.


Predrag je, podsetimo, rođen u Vranju, ali ga je majka ostavila u bolnici. Usvojili su ga Biljana i Miodrag Iličić iz Jagodine, ali su nažalost njegovi dobri usvojitelji preminuli.

"Mnogo hvala ovoj nepoznatoj dobrotvorki koja nam je novac poslala u pravi čas, najveći deo ćemo potrošiti na kupovinu ogrevnog drveta i stvari za decu. U pekari zarađujem oko 300 evra, a toliko nam treba sredstava za drva tokom cele zime", objašnjava Predrag, a supruga Ivana kaže da se plata prvo potroši na potrebe mališana, jer ona moraju da imaju. Deca su ovde na prvom mestu...
 

Pešići imaju dvogodišnjeg Aleksandra i četvorogodišnju Đurđu, a sa njima je i Predragov sin Sava. Njih petoro živi u jednoj sobi, jer ostali deo kuće ne koriste pošto je pun vlage, a zimi zato što greju samo jednu prostoriju. Domaćin će sam da uradi i deo krova oko odžaka jer prokišnjava, a ostatak kuće koji nije pod krovom ne može i dalje da pokrije, jer je to veliki izdatak za njih.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kosovo u oku, Kosovo u srcu
HUMANITARNI MOST Bitka za porodilišta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online