Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 03.06.2014.
12:00
D. N. PETROVIĆ - Foto: D.N.Petrović A

Mi smo sada bogati i srećni ljudi!

Za 12-godišnjeg Nikolu Matkovića, siromašnog, inteligentnog i vrlo talentovanog dečaka iz Vučinića kod Novog Pazara, koga su majka Jevrosima i otac Ljubomir sve do nedavno jedva prehranjivali, ovih dana stigle su nove donacije. U pitanju je 100 dolara naše čitateljke Ranke Dragić iz Melburna, kao i 100 franaka Dragane Savanović iz Švajcarske koje su im reporteri "Vesti" nedugo po prispeću i uručili.

Brinu o novim hraniteljkama: Jevrosima, Nikola i Ljubiša Matković
 

Uz donacije koje su ranije dobili, a čija vrednost prelazi 2.000 evra, Matkovići su se izvukli iz krize i sada sa mnogo više radosti i nade gledaju u budućnost.

Novopristigloj pomoći se najviše obradovao mali Nikola koji je svakodnevno strahovao hoće li kokoška sneti jaje i da li će majka Jevrosima uspeti da mu spremi ručak, sve dok se o njegovim nevoljama nije čulo širom naše dijaspore zahvaljujući "Vestima". Od prethodnih donacija Matkovići su kupili kravu Šarku i kozu Belku sa dva jarića koje im, kako u radosti naglašavaju, obezbeđuju mleka, sira i kajmaka, čak i za prodaju. Kupili su i nekoliko kokošaka, uredili vrt, pa mali Nikola više ne strepi da li će zaspati bez večere ili će na dugo pešačenje do škole krenuti bez doručka.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- U odnosu na do pre mesec i po dana, sada smo bogati i srećni ljudi. Osim krave i koze, kupili smo i nekoliko kokošaka, dobili smo i mnogo namirnica, odeće i obuće, a humanitarac Hido Muratović je Nikoli kupio i mobilni telefon. Imamo i nešto novca na štednji (oko 500 evra), koji čuvamo za izgradnju nove ili popravku postojeće kuće. Od sreće ne znamo šta nas je zadesilo. Još mislimo da je ovo lep san koji sanjamo - ističe Nikolina majka Jevrosima, dok njen muž Ljubomir dodaje:


- Nove donacije iz Melburna i Švajcarske nameravamo da čuvamo za jesen kako bi Nikola na vreme kupio knjige i sveske, čizme, jaknu i sve drugo što mu je potrebno za svakodnevno pešačenje do škole. Hvala od srca tim divnim i plemenitim dobročiniteljkama što su mislile na našeg Nikolu i na ovaj način ga obradovale. Moram reći i da planiramo da nabavimo plastenik u kome bi, ovde u dvorištu za naše potrebe gajili povrće.
 

Dobio i mobilni telefon: Nikola Matković

Naglašava i da nema tih reči, kojima bi se zahvalio svima koji su im pomogli da stanu na noge i da njihov Nikola bude srećan kao i sva druga deca dok odlazi u školu. Razgovoru se priključuje i mali- veliki Nikola:


- Stalno razmišljam o svim tim dobrim ljudima koji su nam priskočili u pomoć i moram reći da im se neizmerno divim. Voleo bih da, kad porastem, budem kao oni. Da i ja pročitam u novinama priču o nekom gladnom i siromašnom dečaku i da mogu da mu, tamo negde daleko, pošaljem pomoć. Do sada sam bio odličan đak, a od sada ću, obećavam, biti još bolji. Kao što sam već rekao najviše volim biologiju i za taj predmet se posebno pripremam. Ići ću na opštinska i republička takmičenja i pobeđivati, a jednoga dana, ako Bog da, postaću i profesor. Zavek ću pamtiti ovaj period svog života i dobre ljude koji su meni i roditeljima, iako nas ne poznaju, pomogli kada nam je bilo najteže.


Mnogo je, nažalost, ovakve sirotinje širom Raške oblasti-Sandžaka i cele Srbije. Mnogi bukvalno i gladuju, a samo malo im je, kao Matkovićima, potrebno da budu srećni.
 

Pohvala svima za dobra dela

Zahvalnost svim čitaocima "Vesti" i ljudima dobre volje širom sveta uputio je i novopazarski humanitarac Hido Muratović:


- Niko od ovih nevoljnih ljudi ne mašta o kućama sa bazenima, morima i jahtama, već o kravi ili kozi, koja će ih hraniti, punom tanjiru, toploj obući i krovu nad glavom. U ime porodice Matković i svih drugih siromašnih porodica kojima stižu donacije od zemljaka iz dijaspore, želim da im kažem da možda nisu ni svesni koliku radost ovim ljudima donose i koliko velika i dobra dela čine. Hvala svima.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online