Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 31.12.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti - Foto: Vesti A

Jedan dan srećom umesto brigom obasjan

Sva deca se raduju Novoj godini. Nestrpljivo čekaju kićenje jelke, ukrašavanje doma i otvaranje novogodišnjih paketića, dolazak Deda Mraza, svetleće lampione, šarene balone, okupljanje najmilijih oko porodične trpeze... Nažalost, ima i onih mališana koji taj veseli praznik ne mogu da dočekaju u porodičnoj idili, poput 20 dečaka i devojčica, koji su hospitalizovani na odeljenju za hematoonkologiju u novobeogradskom Institutu za majku i dete.

Dragoceni trenuci slavlja u bolnici: Bolesni mališani sa majkama i lekarima
 

Da osete duh praznične atmosfere kako to i dolikuje i ove godine se pobrinuo dobrotvor Ilija - Miki Vujović iz Pariza i njegovi brojni prijatelji. Oni već 14 godina za novogodišnje, ali i druge praznike, za ove mališane s ljubavlju pripreme ogromnu torbu prepunu slasnih i raznovrsnih đakonija. Pored ovog dokazanog humaniste i njegovih prijatelja, kao i prethodnih godina priključili su se učenici dopunske škole na srpskom jeziku u Parizu, čije porodice svake godine učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji.

Lista darodavaca

Ne zaboravlja na dečje muke: Ilija Miki Vujović

Pored Ilije - Mikija Vujovića u i više nego humanoj akciji da se za bolesnu dečicu obezbede brojni novogodišnji darovi, ovog puta učestvovali su: Svesrpska zajednica sa predsednicom Stanom Biblijom, klub Kozara na čelu sa Acom Markovićem, Živka Mančić, Dušan Cvejin, Filip Zarić, Gordana i Dragi Golubović, Rose Lončar, Anica Hunjadi, Sloba Lazić, Olga Rozić, Ratka Vasiljević, Zlata Savuljić, Vojkan Simić, Mića Aleksić i Dragoljub, kao i autoprevoznik Fudeks i njegovi vozači, koji su uvek na usluzi za besplatan prevoz pošiljke do otadžbine.

 

Svi zajedno poželeli su dečici srećnu Novu godinu i da što pre krenu svom domu zdravi, čili i veseli.

Oni su pripremili novogodišnje paketiće, bojanke, malo ukrasa i prelepe ručno crtane čestitke. Na svakoj od njih, osim mnogo sreće u Novoj 2014. godini, ovim hrabrim klincima, koji se svakog dana bore protiv opakih malignih bolesti, poželeli su pre svega, da što pre ozdrave.
 

Deca za primer svima
 

Kada su reporteri "Vesti" sa poklonima došli na odeljenje, mališani koji su u bolničkim sobama, smešteni sa svojim mamama radoznalo su provirili. Među prvima nam je prišao maleni Ogi, koji je radoznao zagledao šta to nosimo. Pozvali smo i mame, da donesu najmanje mališane iz soba.

Slatkiša preteklo za još mališana

Zbog velike količine slatkih darova, tokom posete Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić', jedan manji deo podelili smo mališanima koji su se zatekli na lečenju u dnevnoj bolnici. Tu se mali pacijenti stalno smenjuju, pošto su na dnevnim terapijama, posle kojih se otpuštaju kući, pa su oni koji su se tu zatekli kada i ekipa "Vesti" bili i više nego prijatno iznenađeni i obradovani slasnim đakonijama.

Dok su se okupili, na stolu koji je namenjen igranju, odjednom, dočekalo ih je na desetine čokoladnih Deda Mrazova, na stotine novogodišnjih čokolada, od kartona napravljenih jelkica, bombona, keksića i ukrasa, koja su im izmamila osmehe. Veselo su obilazili oko stolova i jelke, a kao i većinu dece najviše su ih obradovali šareni paketići sa slatkišima. Posebno su ih obradovale šarene čestitke sa iskrenim dečjim željama, pa je svako od njih poneo bar jednu sa sobom.


- Njihov osmeh nema cenu. Ovi minuti su neprocenjivi, s obzirom na to kroz šta sve prolaze - očinski je kazao dr Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije.
Čovek, koji je pred svojim malenim pacijentima uvek pun optimizna, verovatno želeći da im u borbi sa najstrašnijom bolešću ulije još više nade i da snage za nimalo laku borbu koja često dugo traje.
 

Rukotvorine vršnjaka iz daleka oduševile male pacijente

- Želeo bih u svoje i u ime hematoonkološkog odeljenja, u ime svih zaposlenih i malih naših bolesnika koji se leče na ovom odeljenju, da se zahvalim gospodinu Iliji - Mikiju Vujoviću, kao i svim našim prijateljima iz Francuske, koji svake godine, pa i ove, prikupljaju i šalju pomoć za naše male bolesnike, koji se uvek obraduju njihovim divnim poklonima.


Dr Đokić kaže da trenutno na odeljenju imaju sve lekove koji su neophodni za lečenje, ali da se seća teških vremena, kada je pomoć Srba iz Francuske bila zlata vredna.
- Gospodin Vujović i donotori iz Francuske su nam pomagali kada je zaista bilo najteže. To nikada neću zaboraviti. I danas oni nesebično pomažu. Kada je potrebno da neko od pacijenata ode, recimo na lečenje u tu zemlju, oni roditelje i decu dočekaju na stanici, idu kod lekara sa njima, prevode, pomažu da se sakupi novac za bolničko lečenje. Takva pomoć nema cenu, zbog čega posebno zavređuje poštovanje svih nas - iskreno će dr Đokić.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Dok smo razgovarali sa doktorom, mališani se nisu dugo zadržali u delu za igranje. Mame su ih odvele u sobe, gde i provode veći deo vremena, a najviše zbog teških terapija zbog kojih ne mogu dugo da budu aktivni, već moraju da miruju u postelji. Iza tih vrata kriju se teški majčini osmesi i priče od kojih bi ceo svet mogao da se sruši.
 

Učenici srpskih škola
 

- Iz Srbije sam, udala sam se u Crnu Goru, gde i živim. Došla sam pre nekoliko dana sa dvogodišnjim sinom, a tumor mu je otkriven pre nedelju dana. Kako lekari kažu, baš je veliki zbog čega hirurški zahvat trenutno ne dolazi u obzir, pa će pokušati da ga smanje hemioterapijom. Ako uspeju, onda će ga i operisati... - rekla je naša sagovornica, izbegavši da se predstavi.


Dok smo se rastajali sa mališanima, njihovim majkama, kao i medicinskim osobljem, uzdah kao da se sam otme iz grudi. Reporteri "Vesti" ispraćeni su na nove zadatke, uvereni ipak, da je ovaj bio jedan od najhumanijih u protekloj godini.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Urošu od Uroša
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online