Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neizmerna sreća pokucala na vrata trošnog sobička

Siromašnom, ali pre svega poletnom, devetogodišnjem Darku Miliću iz planinskog sela Roždace, 30-ak kilometara udaljenog od Vranja, reporteri "Vesti" nedavno su uručili pristigle donacije naših čitalaca iz dijaspore. Reč je o 200 australijskih dolara Morane Simić iz Sidneja, 150 evra od porodice Janićijević iz Nemačke, kao i 180 dolara od pet majki iz Perta, a koji su Milićima doneli sigurnost da predstojeće zimske dane neće gladovati. Pored novca uručili su i deo paket-torbe sa odećom i slatkišima, dar Radmile Stefanović, takođe, sa dalekog kontinenta.

Teško do kuće Milića
 



Do kuće Milića, koja je u blizini administrativne granice sa Kosovom, nije lako stići, posebno u zimskim uslovima. U to se još jednom uverila naša ekipa kada je iz Vranja krenula po sitnoj, sipljivoj kiši koja nas je pratila sve do cilja. Usput smo morali da menjamo vozilo, jer se bez terenca uskim, zemljanim i blatnjavim putem ne može stići. U Roždacu, u zaseoku gde žive Milići, Darko je jedino dete, dočekuje nas, kao i sneg koji je napadao. Prava zimska idila.

Pored Darka, tu je otac Srba da nam ukaže da je put uzbrdo prema njihovoj kući gotovo neprohodan od blata. Parkiramo se i peške polazimo za dečakom koji poskakuje od radosti, pretpostavljajući zašto smo ponovo tu. Srba nam pomaže da kese sa odećom i nešto slatkiša iznesemo do kuće. Ubrzo se pozdravlja, kaže da će nam Darko biti pri ruci, pošto on mora hitno da izvuče cepanice iz snega, koje je spremio za njih. Supruga i majka Gordana, ispošćena od briga i bolesti, čeka nas ispred kuće.


Ulazimo u njihovu jedinu sobicu neokrečenih i ispucalih zidova, sa minimum pokućstva. Šporet bubnji, dok se prijatna toplota širi. U kući imaju još uski hodnik i malu ostavu koju dele sa Srbinim bratom, penzionerom koji živi u Beogradu, a u svoje dve zaključane sobe dolazi leti.

Bolest joj ne da mira: Gordana Milić sa sinom
 


Uručujemo novac, kese sa odećom, slatkiše, slikamo se. Darko broji, zapisuje nešto u svesku, pa razmišlja naglas:


- Da kupimo brašna, šećera, soli, hrane koja se ne kvari, luka, krompira, od svega pomalo, da preguramo zimu. Ostatak na štednju! Želim da na proleće kupimo jednu mladu kravu ili veće žensko tele. Tata kaže da može da se nađe za 600 evra. On će preko zime da ide u nadnicu, a kako ćemo imati za hranu mogao bi da uštedi 200 evra. Stavićemo na stranu i ovih 180 dolara, pretvorenih u dinare. Štedećemo, pa kad kupimo kravu, rodićemo se ponovo. Imamo traktor, posejali smo i jednu veću njivu detelinom, a na napuštenim livadama trave ima koliko hoćete.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Posmatramo mališana i čudimo se njegovoj zrelosti, iako ima tek devet godina. Ubrzo, lice mu ozari osmeh, iskren i iz duše.


- Srećni smo, presrećni! Sami Bog nam je poslao dobročinitelje. Hvala svima koji misle na nas i šalju nam pomoć. Nikad ovoliko nismo bili radosni. Posebno ja. Od uzbuđenja ne mogu da spavam noću. Budim se, pa opipavam poklonjeni televizor, pomislim onda kako imamo hranu, maštam o kravi i rasplačem se od sreće. Usrećili su me svi odreda, prenesite svima da hoću da učim i izučim školu. Samim tim i pomognem roditeljima da lakše žive, to je moj najveći san! - poručio je Darko svojim dobročiniteljima širom sveta.

Tako mali, a tako zreo: Darko Milić

Njihova sreća je što je Srba stekao polovan traktor, bez koga ne bi mogao da opstane u planini.


- Kad imamo traktor, onda možemo srpovima da nakosimo trave i deteline za kravu. Imamo i pomoćnu prostoriju, ukopanu, pa mogu i pet krava da stanu. Nemamo obradive zemlje, pošto je oko kuće brdovito. Samo jedan omanji komad zemlje obrađujemo kao baštu. Neće na otvorenom da rađa. Klima je ovde surova. Imamo vode, odmah je tu reka, ali prvo tele, pa mleko, pa kad krava donese na svet još jedno tele, eto kasnije pune štale. Kad budemo imali više njih, biće i para da napravimo plastenik i živimo kao ostali ljudi, srećni, zadovoljni i veseli - ispraća nas Darko rečima koje izazivaju čudnu mešavinu nadošle radosti i pritajene tuge što mu život od početka nije bio naklonjeniji.
 

Planovi za budućnost

Mali Darko sa roditeljima, Srbom, najamnim radnikom, i majkom Gordanom, koja ima cistu na mozgu i treba da se operiše, živi sa manje od 30 evra mesečno, koliko dobija za dečji dodatak. Zato od dobijenog novca nameravaju da deo potroše na obezbeđivanje zaliha hrane za zimu, a jedan deo da ostave na stranu i krenu da štede, pošto im je životni san da kupe kravu. To bi im rešilo najveći životni problem, jer bi na taj način bili siti, a dečak mogao bezbrižno da uči i nastavlja da ređa petice u đačkoj knjižici.


Brižan sin

Zbog omanjeg prostora i nedostatka pokućstva Milići često i jedu na smenu. Prvo Darko i Gordana, a potom Srba. Darko svaki slobodan trenutak koristi za učenje, kad pozavršava kućne poslove. Zbog bolesti Gordana oseća povremeno nesvesticu i Darko joj pomaže u svim težim poslovima, ne želeći da je opterećuje bilo čime što bi moglo da ugrozi njen život.


Donacija donaciju sustiže

Samo nekoliko dana pošto smo posetili porodicu malenog Darka Milića, posredstvom Redakcije "Vesti" iz Sidneja, za ovog vedrog dečaka je stigao novi dar. U pitanju su 100 dolara koje mu je uputio Novica Klačar iz Melburna. Uz novčanu pomoć, stiglo je i toplo pismo u kome između ostalog piše:
"Dragi Darko, imam 19 godina i živim u Australiji. Pošto je moja mama redovni čitalac "Vesti", tako sam i ja saznao o nevoljama tvoje porodice. Vaše nedaće su me jako dirnule. Kako sam samo student, šaljem ti ovaj skromni dar od srca i poručujem da i mi u dalekom svetu mislimo na tebe i tvoju porodicu. Želim da znaš da ovo nije jednokratna pomoć. Trudiću se da ti i dalje pomažem koliko i kad god budem mogao. Želim ti sve najbolje, a tvojoj mami brzo ozdravljenje."
Novopristigli dar i pismo, povod su da ekipa "Vesti" narednih dana ponovo poseti Miliće i obraduje Darka u ime njegovog dobročinitelja sa dalekog kontinenta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naša sreća, vaša zasluga!
HUMANITARNI MOST Ostvarili ste naše snove!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online