Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 07.10.2013.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Olakšane svakodnevne poteškoće

Anonimna donatorka obradovala Vukomira Tomovića darom od 50 evra, kao i brata i sestru Milana i Goricu Acković, u čijem domu samo bolest i nemaština vladaju.

DA NIJE VAS, NE BI BILO NI NAS: Vukomir Tomović sa sinom Predragom

Redovna čitateljka "Vesti" iz Engleske, koja je želela da ostane anonimna, duboko ganuta nesrećom svojih zemljaka u otadžbini, poželela je da pomogne dvema ubogim porodicama. Tako je posredstvom naše Redakcije, uputila donaciju od ukupno 100 evra sa željom da po 50 evra reporteri "Vesti" uruče porodici Vukomira Tomovića iz Novog Pazara, kao i Milanu i Gorici Acković iz Odojevića na Rogozni.

Na taj način, malo olakša i ulepša život Vukomiru i njegovim nepokretnim sinovima Ivanu i Predragu, kao i Milanu Ackoviću koji decenijama sam, daleko od grada u planinskom bespuću, brine o teško bolesnoj sestri Gorici.


- Suma koju šaljem nije velika, ali je od srca. Nadam se da će im bar malo pomoći da savladaju svakodnevne poteškoće sa kojima se suočavaju - pisalo je, između ostalog, u pismu donatorke iz Engleske.


Podsećanja radi, Vukomir Tomović sam brine o sinovima Ivanu (27) i Predragu (37), obolelim od cerebralne paralize, koji su od rođenja nepokretni i doživotno vezani za invalidska kolica. Za njihovu boljku, nažalost, pravi lek još ne postoji.

Uz pomoć čitalaca "Vesti" Tomovići su u novopazarskom naselju Šestovo sagradili skromnu kuću. Nažalost, tragedije su nastavile da se nižu uprkos boljim životnim uslovima. Tako su prošle godine Ivan i Predrag ostali bez majke Zorke, a ove godine napustila ih je i baka Vukosava, Vukomirova majka, koja im je, sve dok sama nije pala na postelju, pomagala da lakše preživljavaju sve što ih je u životu snašlo.


- Mnogo hvala toj dobroj dami iz Engleske. Ona ni ne sluti koliko mi samo njeno razumevanje i podrška znače. Za nas je svaki dinar zlata vredan, a svaka pomoć nam i te kako olakšava život. Bez Zorke i Vukosave mnogo nam je teško. Sve je spalo na mene. Mada su Ivan i Predrag već u zrelim godinama i bolest nije ostavila traga i na njihovu inteligenciju, neko stalno mora biti uz njih, negovati ih, kupati, kuvati, spremati... - priča Vukomir.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Uručivši dar ovom nesrećnom i bolom skrhanom čoveku, reporteri "Vesti" produžili su put da se susretnu i sa Ackovićima, kako bi im uručili dar od 50 evra i usrećili ih u ime njihove dobročiniteljke. Daleko u zabitima Rogozne, gotovo sami u selu žive brat i sestra Milan i Gorica Acković. Kao što smo više puta pisali, Milan se nije ženio i nije, kao njegovi vršnjaci iz ovog pasivnog i siromašnog kraja, otišao "trbuhom za kruhom" u Novi Pazar ili dalje u Srbiju. Ostao je u selu, da posle smrti roditelja brine o teško bolesnoj sestri Gorici. Retki su primeri takve ljubavi brata prema sestri. Iako žive u teškoj sirotinji, Milan i Gorica nemaju gde da odu. Krava hraniteljica koju su imali, nedavno je uginula. Uz pomoć plemenitih zemljaka iz dijaspore kupili su dve koze, imaju i vrt i tako se prehranjuju.


- Dobri ljudi širom sveta su nam mnogo pomogli. Nabavili smo koze i kupili dovoljno brašna za zimu. Novcem, koji nam je poslala donatorka iz Engleske, kupićemo još nešto od namirnica. Koliko nam to znači, teško je rečima opisati. Od srca joj hvala što je mislila na nas. Zime su ovde duge, a put je često zavejan i neprohodan, pa zalihe hrane i lekova uvek dobro dođu - ističe Milan i naglašava da nema te sile koja bi ga odvojila od njegove Gorice.
 

Borba za goli opstanak

 

Da nije bilo donacija čitalaca "Vesti", kako Vukomir kaže, ne zna kako bi njegova porodica opstala bez ikakvih prihoda i mogućnosti da on bilo šta radi i zaradi.


- Sve što imamo, dugujemo dobrim ljudima iz dijaspore, kao i humanim

sunarodnicima. Bez njihove pomoći sada bi verovatno još živeli u Pasijem Potoku na Rogozni i bilo bi nam mnogo teže. Ovako Ivan i Predrag imaju tople sobe i mogućnost da često odu u obližnju Novopazarsku banju, kao što je to slučaj sa Ivanom, koji je kao što vidite, sada tamo. Još nismo odlučili kako ćemo utrošiti donaciju. Nešto će otići za struju, nešto za brašno, nešto za lekove... - ističe Vukomir.

 

Nemerljiva bratska ljubav

 

- Nije Gorica kriva što je Bog hteo da se rodi sa anomalijom. Ne mogu zbog toga da dozvolim da pati. Nisam hteo da je šaljem u domove, bez obzira što smo daleko u bespuću i sirotinji. Kad bi se razdvojili, čini mi se, brzo bi završili i ja i ona - naglašava Milan.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobra dela sama zbore
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online