Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 07.08.2013.
12:01
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Prnjavorčani, skočite na noge junačke!

"Srce mi uvek brže zakuca kada se približim mom Prnjavoru, tek tada osetim koliko ga u stvari volim, pa čak i sve ono što ponekad naruši njegov odavno stečeni naziv 'Mala Evropa', čime se eto svi dičimo ma gde se nalazili", kaže 44-godišnji Mile Čavić, koji se već dve decenije nalazi na radu u Inzbruku u Austriji.

Složno za svoj grad: Mile Čavić

Ovaj naš stalni čitalac javio nam se ponukan ovogodišnjim dolaskom u zavičaj, kada je njegovom ocu iznenada zatrebala hitna medicinska pomoć.


"Ispostavilo se da su sva raspoloživa vozila na terenu. Srećom sve se dobro završilo, ali je ostao gorak ukus u ustima da se sutra to isto može desiti svakom od pedesetak hiljada stanovnika, koliko ih ima Prnjavor. Znajući da nas Prnjavorčana ima na radu širom sveta, sinula mi je ideja da bismo zajednički mogli da obradujemo svoj grad i stanovnike kupovinom bar još jednog sanitetskog vozila", priča Mile Čavić, rodom iz Štrpca kod Prnjavora u Republici Srpskoj, a koji se ovih dana nalazi na odmoru u zavičaju.

A prve korake već je preduzeo. Za pomoć se već obratio i austrijskim nadležnim vlastima. Ne samo što je odlučio da prvi da svoj prilog od 500 KM ili 250 evra, već je i posetio Dom zdravlja u Prnjavoru i obavio potrebne razgovore.


Idući njegovim tragom, reporteri "Vesti" su i sami uspostavili kontakt sa sekretarom Doma zdravlja, Lionelom Krajišnikom, koji nam je, obradovan inicijativom zemljaka, rekao: "Naša Hitna pomoć koja ima samo tri vozila, svakodnevno se susreće sa ovim aktuelnim problemom. Ako se zna da opslužujemo i oko 25.000 registrovanih pacijenata, i sami se čudimo kako to sve postižemo s kapacitetima koje imamo.


Nažalost, besparica je zahvatila i ovaj deo Republike Srpske, a sami bez pomoći grada ili pak donacija ne možemo mnogo učiniti", ističe Krajišnik.

Kontakt

Svi Prnjavorčani koji žele da učestvuju u ovoj akciji za svoj grad mogu da se povežu sa Miletom Čavićem čija je adresa 78.439 Gornji Štrpci, mesto stanovanja Donji Štrpci, BiH. Kontakt telefoni: mobilni 00387 66/952-428 i fiksni: 00387 51/675-339. Inicijatoru akcije možete se obratiti i na mejl: milecavic@hotmail. rs. Sekretara Doma zdravlja Lionela Krajišnika možete dobiti na telefon: 00387 65/673733. Takođe, na usluzi vam je i Humanitarni most "Vesti" preko kojeg takođe možete uputiti svoje priloge.

 

Mala Evropa

Stanovnici Prnjavora rasuli su se po celom svetu. Otišli su trbuhom za hlebom. Na radu u inostranstvu nalazi se više od 8.000 Prnjavorčana i to u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i Švedskoj, mada ih ima i preko okeana. Prnjavor je grad, između Dervente i Banjaluke, koji se diči, osim većinskog srpskog stanovništva i brojnim nacionalnim manjinama, a neki podaci kažu da u njemu složno živi više od 20 raznih etničkih skupina.


Da se ne bi više dešavalo da pacijenti moraju do Banjaluke nečijim privatnim vozilom, najbolje bi bilo Prnjavorčanima obezbediti, bar za početak, još jedno sanitetsko vozilo. Napravljene su i prve računice: "Najjeftinije ponuđeno vozilo je ruska lada terenac, a koje sa kompletnom opremom košta oko 25.000 evra i ne zaostaje kvalitetom za sličnim kolima.

Sve druge ponude, daleko nadmašuju ovu cenu", ističe Krajišnik koji se iskreno nada da će se u akciju uključiti pored Prnjavorčana i Ilovčani, čijih sedam sela ovih dana održavaju svoje dane. "Dok ne stanemo na noge, donatorske večeri i prilozi zemljaka iz dijaspore su jedini način da našem gradu i stanovnicima obezbedimo bolje uslove za zdravstvenu zaštitu", poručuju iz Doma zdravlja u Prnjavoru. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Doneli radost u mnoge domove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online