Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 31.07.2013.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: Vesti A

Pomoć dobrotvora i za žive i za mrtve

Na adresu Vukomira Tomovića, siromaška i mučenika iz novopazarskog naselja Šestovo, koji tri i po decenije brine o nepokretnim sinovima Predragu (37) i Ivanu (27), stigle su još dve vredne donacije: stalna čitateljka "Vesti" i poznati humanista iz Sidneja Rajka Tarlać i njen prijatelj Peđa Bojanić poslali su Vukomiru 200 australijskih dolara, svako po 100 AUD, a Radmila Šekerić iz Esena u Nemačkoj 200 evra.

SAMI U KUĆI: Vukomir sa sinovima
 


U muci i besparici koja ga decenijama prati, a posebno nakon što mu je prošle godine iznenada preminula supruga Zorka, a pre dva meseca i majka Vukosava, donacije iz Sidneja i Esena Vukomiru zlata vrede, jer će mu omogućiti da, kako kaže, preživi još neko vreme, obezbedi sinovima negu i lečenje, nabavi nešto hrane i odvoji koji evro za spomenik koji planira da podigne supruzi i majci.
 

- Nevolje nas prate od Predragovog, a potom i od Ivanovog rođenja. Da li zbog nekog "dalekog" gena ili neke bolesti, obojica nikada nisu prohodala, od malih nogu su nepokretni. Dok smo živeli u Pasijem Potoku, u vrletima Rogozne, zimi smo, Zorka i ja, na leđima nosili sinove lekaru do 30 kilometara udaljenog Novog Pazara i vraćali se nazad. Sada kada imamo kuću u predgrađu Novog Pazara, kad smo, da je bilo sreće, mogli bolje da brinemo o Predragu i Ivanu, karcinom nam najpre odnese Zorku, a potom i Vukosavu. Sad sam im ja sve: otac, majka i baka. Ako se meni, ne daj bože, nešto desi, ko će čašu vode da im pruži - pita se Vukomir i dodaje:

- Ne znam šta bi sa nama bilo da nam čitaoci "Vesti" godinama ne pomažu. Najpre su nam dobri ljudi širom sveta pomogli da u Novom Pazaru sagradimo kuću, da siđemo iz bespuća i da Predrag i Ivan budu bliže Specijalnoj bolnici za lečenje obolelih od mišićne distrofije u Novopazarskoj Banji, potom su nam stizale donacije za šporet, veš-mašinu, kaučeve... Nedavno sam, upravo prilozima čitalaca "Vesti", sahranio majku Vukosavu, i dao polugodišnji pomen supruzi Zorki. Hvala svim tim velikim i dobrim ljudima, hvala Rajki Tarlać koja nam je već nekoliko puta slala pomoć, hvala Peđi, hvala Radmili iz Esena, njenim prijateljima i svima koji nam pomažu. Odužiti im se ne možemo, jer Predrag i Ivan, osim ako se ne desi neko čudo, neće stati na noge, a i ja sam oboleo i ne znam još koliko dugo ću biti uz njih - naglašava Vukomir.

Porodici Tomović svojevremeno je pomogao i bivši gradonačelnik Novog Pazara, a sada ministar Sulejman Ugljanin, koji im je dodelio dva ara placa. Povremeno, Predrag i Ivan, o trošku države, po desetak dana provedu u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, gde uz pomoć lekara i lekovite vode bar nakratko olakšaju muke. Vukomir se nada da će država za njih imati više razumevanja i da će, sada kad više nemaju ni majku, ni baku koje bi ih pazile, oni češće boraviti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
 

Zahvalna i Katarina

 

Nisu Predrag i Ivan jedina Vukomirova muka. I unuka Katarina, šestogodišnja ćerka njegovog trećeg (zdravog) sina Zorana i snaje Marine, takođe je od rođenja - nepokretna. Njeni roditelji, a i deda Vukomir čine sve da je podignu na noge, obilaze lekare, odvajaju od usta... Deo od donacija koje je dobio Vukomir će odvojiti za Katarinino lečenje: "Još je dete, možda će medicina bar njoj pomoći. Možda će nas, posle toliko nesreća i muka, svevišnji jednom pogledati", govori kroz suze Vukomir.

 

Vi ste moja vera u sutra


Donacija od 100 dolara Rajke Tarlać iz Sidneja, koja se odazvala i ovog puta zajedno sa prijateljem Peđom Bojanićem, nedavno je uručena 11-godišnjem Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice, koji je zbog malignog tumora, još u devetom mesecu života, ostao bez oba oka. Zajedno sa majkom Danijelom, ovaj mališan posetio je Dopisništvo "Vesti" u Beogradu i još jednom nas iznenadio činjenicom da, uprkos hendikepu, njegova želja za znanjem ne posustaje, a ni vera u ljude.


- Molim vas poručite ovim plemenitim ljudima iz Australije moje veliko hvala. Taj novac, kao i ostale donacije, čuvam za studentske dane. Verujem da ću opravdati poverenje svih donatora - kaže Nikola, koji dok traje raspust često komunicira sa vršnjacima i sluša sportske vesti. - Ne propuštam nijedan Đokovićev meč. Nole je moj idol, i veoma bih voleo da se jednog dana sretnemo - želja je Nikole.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online