Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 30.07.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Dedić A

Ispunili ste nam snove!

Glavu porodice Janoša Papa, kao i njegove ukućane, suprugu Zvezdanu, troje teško mentalno obolele dece i jedinog zdravog sina, kao i 90-godišnju baku iz sela Mužlja kod Zrenjanina, silno je obradovala donacija Ilije Veselinovića iz Kanbere u iznosu od 100 australijskih dolara.

Lakše do grada po lekove: Porodica Pap
 

- Ovo je zaista prelep gest tog dobrog čoveka i radostan trenutak za mene i ukućane. Hvala Iliji Veselinoviću, koji je mislio na nas i poželeo da nam pomogne. Vreli letnji dani i velika sparina, naterali su nas da maštamo o novom biciklu, s obzirom na to da su dva koje imamo, u fazi raspada. I eto, ovaj novac, a to je želja moje dece, upotrebićemo za kupovinu novog, koji će ne samo meni, nego i deci olakšati prevoz do grada - vidno raspoložen poručio je Janoš Pap, prilikom preuzimanja novčanog priloga iz daleke Australije.

Bunar i dalje samo san

Velika želja porodice Pap je da u dvorištu svoje kućice iskopaju bunar i tako dođu do ispravnije vode. Janoš je izračunao da bi za nekih 250 do 300 evra, uz njegov rad i kopanje, bunar mogao da postane java, ali za njih je to golema suma.
- Bunar bi bio spas. Tom vodom bi mogao da zalivam paradajz u stakleniku i svo ostalo povrće, ali i da ne razmišljam o eventualnim posledicama trovanja. Ovako, zaista strepim. Paradajz, recimo, koristimo svi za jelo, na sopstvenu odgovornost. Mada ga ima, pošto je dobro je rodio, ne smem da se usudim da ga prodajem i tako ostvarim neki dodatni prihod, koji bi nam itekako olakšao tešku materijalnu situaciju - kazao je Janoš Pap.

Njegova siromašna porodica, koju čini više bolesnih nego zdravih članova, živi u trošnom kućerku na periferiji Mužlje, koja je udaljena preko 12 kilometara od centra grada. Upravo iz tog razloga, odlučili su da novac utroše za kupovinu bicikla.


- Supruga je obolela od multipla skleroze, moja majka svakodnevno mora do lekara po terapije, a i deca su bolesna, tako da smo gotovo svakodnevno u gradu. S obzirom na to da drugog prevoznog sredstva nemamo, uglavnom, idemo pešice.

- Novac za gradski prevoz nemamo, a na nas sedmoro, koliko nas je u kući, imamo samo jednu mesečnu kartu za gradski prevoz. Zbog toga će nam ovaj bicikl, veoma dobro doći - ističe Janoš, koji je zajedno sa reporterom "Vesti" od donacije dobrotvora iz Kanbere odmah i kupio novi bicikl.


Ljubaznošću i snalažljivošću prodavca na jednom placu u Zrenjaninu, gde se prodaju polovni, ali skoro kao novi bicikli, Janoš je za pomenuti iznos od 100 dolara, uspeo da pronađe i kupi dobar bicikl, a za ostatak novca, pazari i nekoliko balona flaširane vode.

Prezadovoljan novim biciklom: Janoš Pap

- Meni je mobilni telefon nešto u kvaru, čujem da ste pokušavali da me dobijete ranije, ali evo tek sada smo se čuli i deca, koja nemaju pojma šta se događa, sigurno će se silno obradovati novom biciklu, sa kojim ću se vratiti kući. Zaista sam veoma zahvalan gospodinu iz Australije, silno nas je usrećio. Mi smo skromni ljudi i ovakvi pokloni nam mnogo znače - rekao je Janoš pri rastanku, a potom dodao:


- Deca su već danima bolesna. Pokosio ih je neki stomačni virus. Obzirom da smo u besparici, niti stalnih prihoda za kupovinu flaširane vode, sumnjam da je bolest nastupila zato što su pili vodu sa česme. Letnje je doba, pa deca ožedne i piju vodu sa česme koja nije za piće. Puna je otrovnog arsena...

- Ali, šta da radim drugih mogućnosti nemam. Jednostavno, novac koji zaradim radeći u nadnici iskoristim za kupovinu hrane, hleba i drugih osnovnih namirnica. Za vodu nam ne ostane. Nadam se da će se priče o skoroj izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu, ipak, obistiniti i da će u narednih nekoliko godina iz slavina poteći koliko-toliko ispravnija voda...

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost i briga u isti mah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online