Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 31.05.2013.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Teška bolest ceo život u trenu promenila

Da nesreća ne bira ni mesto ni vreme kada će pokucati na nečija vrata, u to se nažalost, uverila porodica Lekić iz sela Krnule u opštini Vladimirci, kada je, sasvim iznenada, njihovom 24-godišnjem sinu Bojanu otkriveno da boluje od akutne leukemije.

HIRURŠKI ZAHVAT U INOSTRANSTVU JEDINO REŠENJE: Bojan Lekić

- Trenutak kada su lekari uspostavili dijagnozu našem sinu jedincu pamtiću dokle god sam živa. To saznanje me i dalje proganja, jer je Bojan uvek bio zdrav, prav i veseo. Prosto ne mogu da verujem da se tako teško razboleo i to odjednom. Završivši srednju trgovačku, počeo je da radi i studira u Beogradu. U međuvremenu, završio je vojsku, studije odložio, a onda mu se ceo život u jednom trenu promenio, baš kao i našoj porodici. Pojava čvorića na vratu i učestala malaksalost, nisu nagoveštavale ništa dobro - započela je priču o nedaćama svoga sina Bojana, 46-godišnja majka Olivera Lekić, a potom nastavila:

- Bolest je dijagnostifikovana početkom decembra prošle godine u KBC-u Bežanijska kosa, posle čega je moj sin premešten u Klinički centar Srbije gde se lečio do aprila ove godine. Pošto ni suprug ni ja nismo odgovarajući donori za Bojana, lekari su nam predložili transplantaciju kostne srži od nesrodnog donora, ali su nam posle izvesnog vremena javili da ne mogu da pronađu podudarnog davaoca u svetskom i nacionalnom registru. Zato smo odlučili da kontaktiramo lekare u Nemačkoj koji su poznati po velikoj uspešnosti lečenja ove bolesti. Početkom maja otišli smo u flenzburšku kliniku gde su ponovo urađene sve analize. Tamošnji specijalisti su takođe konstatovali da mu je potrebna hitna transplantacija kostne srži, pa je odmah ušao u proceduru traženja donora. Posle desetak dana javili su nam da je donor pronađen i da je prijem na kliniku u Nemačkoj zakazan za 5. jun.
 

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Od tog trenutka za Lekiće je počela trka s vremenom kako obezbediti sumu od 138.000 evra, koliko košta transplantacija kostne srži u Flenzburgu. Novac mora da bude sakupljen kada bude fiksiran datum operacije, a to je deset dana posle prijema na kliniku. Nemajući kud, Lekići su bili prinuđeni da se za pomoć obrate svim znanim i neznanim ljudima kako bi spasli svog sina. Akcija prikupljanja novca započeta je u Srbiji i njoj su se odazvale mnoge firme i pojedinci. Kako je ekonomska kriza, koja i dalje ne jenjava ostavila duboke tragove na mogućnosti mnogih sugrađana, to su Lekići prelomili da se za pomoć obrate i čitaocima "Vesti", čija je humanost nadaleko poznata.

- Bojan se trenutno dobro oseća i jedva čeka odlazak u Nemačku, jer zna da je transplantacija jedini način da se izleči. Kako nismo u mogućnosti da platimo hirurški zahvat koji košta 138.000 evra, jer živimo od poljoprivrede i malenog imanja, morali smo da se obratimo za pomoć i humanim zemljacima u dijaspori. Verujte, to nam nije nimalo lako palo, jer smo navikli da živimo od svog truda i rada. Ipak, za spas svog sina čovek je spreman na sve, pa čak i na kolena da klekne i moli za pomoć. Bojan nam je jedina radost i smisao života, za njega bismo sve dali. Srećom, on je psihički jak i voljan je da se bori sa opakom bolešću koja ga je snašla, pa nam to kao roditeljima donosi malo olakšanje. Ipak, svesni smo da je borba za dobro zdravlje našeg sina tek počela i nadamo se da će dobri ljudi imati razumevanja za našu muku i pomoći nam da sina odvedemo na lečenje, kako bi mogao da nastavi svoj život, bude srećan i osnuje svoju porodicu. To je njegova najveća želja - rekla je majka Olivera Lekić. 
 

Prikupljeno oko 23.000 evra

 

Zahvaljujući svesrdnoj pomoći plemenitih sugrađana, do sada je prikupljeno oko 2.700.000 dinara (oko 23.000 evra) za Bojanovu transplantaciju kostne srži u Flenzburgu. Samim tim, nedostaje mu još oko 115.000 evra, kako bi bez briga mogao na lečenje. U suprotnom, svako dalje odlaganje ovog hirurškog zahvata, moglo bi da bude kobno za ovog mladića punog želje za životom. 

 

Kontakt

 

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Lekić da svog sina Bojana što pre odvedu u Nemačku na transplantaciju kostne srži, kako ne bi bio više u životnoj opasnosti, mogu stupiti u kontakt sa njima na adresu: selo Krnule 15225, Vladimirci, Šabac ili putem telefona na broj: +381 15 510 284, kao i +381 64 945 96 22. Naravno, svim budućim donatorima na usluzi je i Redakcija "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online