Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 27.05.2013.
12:01
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: A. Čukić A

Da bebe budu i site i zdrave

Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Novom Beogradu je zdravstvena ustanova koja gotovo dve decenije uživa nesebičnu podršku humanih čitalaca "Vesti". Dobri ljudi rasuti širom sveta redovno su se odazivali na apele za pomoć najmlađim pacijentima novobeogradskog Instituta, trudeći se da im pomognu tokom lečenja, nabavke medicinske opreme, ali i da ih obraduju u vreme velikih praznika.

Oprema mlečne kuhinje stara više od decenije
 

Zato nas nije iznenadio poziv Gordane Spasić, glavne sestre mlečne kuhinje, koja nam se nedavno, kao starim znancima, obratila za pomoć. Baš kao i pre devet godina, kada je zahvaljujući našim čitaocima kuhinja renovirana i opremljena neophodnom tehnikom. Ali, vreme je učinilo svoje...

Kontakt telefon

 

Poštovani čitaoci, ukoliko želite da pomognete da mlečna kuhinja Instituta za majku i dete u Novom Beogradu, dobije mašinu za pranje flašica, kao i da dođe do savremenijih aparata neophodnih za pripremu hrane za decu, kontakt možete uspostaviti sa glavnom sestrom mlečne kuhinje, Gordanom Spasić. Njen telefon je: +381 64 29 73 048. Kao i uvek, na usluzi vam je i Redakcija našeg lista.

- Drveni kuhinjski elementi su dotrajali, tehnika je stara, a naša oprema više ne zadovoljava elementarne standarde. Ono što se sada traži u ustanovama ovog tipa, posebno u kuhinjama, su elementi od rosfraja, jer se tako na najbolji način održava higijena. Trudimo se da sve bude čisto, ali zub vremena vidljiv je na svakom koraku - kaže Gordana Spasić, koja je reportere "Vesti" odvela "na lice mesta".


I zaista, zahvaljujući pomoći plemenitih humanih zemljaka, kuhinja koja je bila njihov ponos i dika, sada funkcioniše samo zahvaljujući ogromnim naporima osoblja koje je kroz godine krize i siromaštva naviklo da se snalazi i improvizuje, samo da najmlađi pacijenti dobiju zdravu hranu prilagođenu njihovim potrebama i uzrastu. To je, međutim, moguće samo do izvesne granice.

Jednomesečni Lazar iz Starčeva
 

- U ovoj prostoriji se sprema hrana kako za novorođenčad, tako i za bebe stare do godinu dana. Naravno, spremaju se obroci i za stariju decu koja zbog bolesti ne mogu unositi u sebe čvrste obroke, već samo pasiranu hranu. Za nas je, trenutno, nepremostiv problem to što nemamo mašinu za pranje flašica. Kako se bebe hrane više puta dnevno, tokom dana opere se i do 700 flašica. Iznenadićete se ako vam kažem da se to radi ručno, četkama, u klasičnoj sudoperi.

Sestre Gordana Spasić i Ljiljana Plavaski

Traje satima, čak pet puta duže nego uz pomoć mašine, pod temperaturom koja je gotovo nepodnošljiva za žene koje peru flašice. Cene ovih mašina variraju između 5.000 i 7.000 hiljada evra. Zato se za pomoć obraćamo našim starim prijateljima, ali i svima onima koji mogu i žele da reše naš problem. Bićemo im neizmerno zahvalni, kao i naši najmlađi pacijenti - kaže Gordana Spasić, verujući da se obratila na pravu adresu, a potom dodaje:


- Veoma smo ponosni na rezultate koje u lečenju dece postiže naša ustanova, ali verujte da nam je iz dana u dan teže da održavamo sve na visokom nivou, kao što se očekuje od ovako velike i važne zdravstvene ustanove. Pomoć od države za sada ne možemo dobiti, pa otuda i još jedne naše molbe za pomoć ljudima dobre volje.

Oprema za prošli vek

Na meniju mlečne kuhinje nalaze se i razne dijete za mališane koji imaju problema sa metabolizmom: kašice od keksa i voća, slani obroci sa povrćem i mesom... Sve su to obroci koji su dopuna u lečenju, a recepti su delo lekara Instituta za majku i dete.
- Hrana mora da bude bakteriološki ispravna i ukusna, a da bi bila tako spremljena, potrebna je i adekvatna oprema. Pasirke za povrće su nam, nažalost, odavno dotrajale, a nemamo ni profesionalni blender za meso. Šerpe od rosfraja su stare, kolica za razvoženje obroka pokvarena, dok frižideri "broje" svoje poslednje dane, a za nabavku novih, nema sredstava - kaže sa gorčinom u glasu Gordana Spasić.

Da naši čitaoci ne budu u dilemi, bebi flašice posle pranja obavezno idu na sterilizaciju, ali bi efikasnost i bezbednost bili na mnogo višem nivou da imaju mašinu za pranje posuda iz kojih mališani piju mleko. Kapija novobeogradskog Instituta za majku i dete nikada nije zaključana, pa mali pacijenti mogu da dobiju pomoć tokom 24 sata. Ono što odrasli ne bi smeli da dozvole je da deca zbog nedostatka novca ostanu bez adekvatne hrane. Zato je ovo još jedan poziv dobrim ljudima da pomognu, jer zdravlje i na usta ulazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online