Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 09.05.2013.
05:54
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Dobri ljudi vraćaju nadu

Brojne čitaoce "Vesti", posebno one koji su poreklom iz Sandžaka i Srbije, dirnula je naša priča o četiri maloletne devojčice, desetogodišnjoj Belmi, osmogodišnjoj Almi, sedmogodišnjoj Ameli i šestogodišnjoj Amri Leković iz zabitog sela Reževići na Pešteru, koje su, nakon što im je pre pet godina iznenada preminuo otac Nusret, pre mesec i po dana ostale same u praznoj kući, bez hrane, odeće i igde ičega.

Dirnula ih sudbina napuštene dece: Rašad Alić sa suprugom i sestrama Leković
 







Majka Rukija sa kojom su do tada živele najpre je rasprodala krave i svu drugu stoku, a potom se preudala i sada živi u pešterskom selu Krće. Kada je odlazila deci ništa nije rekla, jednostavno se spakovala, sela u kola i otišla sa svojim "izabranikom". Decu od tada nije zvala, niti se interesovala šta je sa njima.


Nadajući se da će se majka vratiti, devojčice su nekoliko dana živele same, a kad su ostale bez hrane i vode počele su da se razboljevaju. U pomoć su im pritekli stričevi, rođaci i komšije koji žive u blizini njihove kuće.


Kada su iz Centra za socijalni rad u Tutinu došli da decu odvedu i zbrinu ih u nekom domu, devojčice su vrištale i molile da ne idu iz Reževića, a njihove strine i stričevi obećali su da će, dok god ne porastu, brinuti o njima kao o svojoj deci. Njihov formalni staratelj biće strina Emira.

Teško žive: Brojna porodica Trtovac
 


Čuvši za tužnu sudbinu sestara Leković, među prvima je na njihova vrata zakucao komšija iz obližnjeg sela Gujići, poznati dobrotvor i uspešni biznismen u Nemačkoj Rešad Alić, posetio ih je zajedno sa svojom suprugom i uručio im 500 evra "za prvu pomoć".


- Moramo pomoći ovoj deci da odrastu i da se školuju. Ovo je samo "prva pomoć", rekao sam im da ne brinu, sve što im bude trebalo za iduću školsku godinu, od odeće, obuće, rančeva i školskog pribora biće im obezbeđeno. Obećao sam njihovim rođacima da računaju na mene i da se, kad god deci nešto zatreba, obavezno jave. Kad god dođem u Srbiju i na Pešter obavezno ću ih posetiti - kaže Alić.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Važno je da su se deca, posle šoka koji su doživela, malo stabilizovala, strine su ih okupale, obukle i doterale, više nisu zapuštene, vratio se i osmeh na njihova dečja lica. Tuga za neodgovornom majkom je ostala i verovatno će ih pratiti još dugo.


- Na nama koji se bavimo humanitarnim radom je da im pomognemo da reše problem sa vodom, da srede kupatilo i da budu dobri đaci. Uz pomoć komšija, prijatelja i radnika Elektrorasa iz Tutina do sada je skupljeno nešto više od 1.000 evra, još mnogi su zvali i izrazili spremnost da im pomognu - kaže poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović.
 

Još se nadaju majci

Najstarija Belma kaže da često sanja majku kako dolazi kući i budi ih. Mada su ljute na nju što ih je tako bezobzirno ostavila, još veruju da će im se vratiti ili da će ih bar posetiti. Priča o ovoj deci koju su objavili još neki mediji u Srbiji, izazvala je saosećanje mnogih, ali i zahteve da se protiv neodgovornih roditelja preduzmu i zakonske mere.


Pomoć i za Trtovce

Rešad Alić je uručio još 100 evra porodici Trtovac iz sela Melaje, koja ima sedmoro dece i živi veoma teško. Ovaj poznati humanitarac i čovek velikog srca i ranije je učestvovao u mnogim akcijama "Vesti" i uvek je bio uz bolesne i siromašne na Pešteru, ali i u drugim krajevima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kao u snovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online