Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Beznađe Jovicu koštalo života

Priča o porodici Velimirović iz Golemog Sela u Poljanici kod Vranja, objavljena sredinom aprila, o 34- godišnjoj Milunki, njenoj deci, desetogodišnjem Miroslavu i 12- godišnjoj Mileni, te dedi Vladi, koji su nakon iznenadne smrti glave porodice Jovice ostali bez igde ičega, potresla je čitaoce "Vesti" i one koji prate naš portal.

Ostao bez oca: Miroslav Velimirović pored humke
 

A to je samo jedna od teških priča o vremenu beznađa i siromaštva gde najviše stradaju oni koji najmanje imaju. Taj dan koji ih je zavio u crno Velimirovići nikada neće zaboraviti.


Jovica je otišao u Vranje da podigne plate, njegovu i Milunkinu, uzme čekove i kupi crevo i kablove za struju kako bi uveo vodu iz bunara 300 metara udaljenog od kuće. Plate koje su radnicima Jumka kasnile šest meseci nisu legle na njihove račune u Poštanskoj štedionici, on se iznervirao, pozlilo mu je i nakon tri dana je umro od posledica moždanog udara.

Radili, a plata nigde

Jovica je sa suprugom Milunkom radio od jutra do mraka u pogonu konfekcije Jumko u Golemom Selu, on kao radnik u krojačnici, a ona u odeljenju za peglanje. Radili su, ali plate su kasnile.

 

Izgubila muža: Milunka Velimirović
 

Prema Milunkinoj računici, celih šest meseci. Kada bi došli s posla odmah bi se latili posla u poljoprivredi od koje su živeli.
- Jovica se plašio kako će biti sutra, a ja mu lepo kažem - gledaj kako će biti danas, zar ne vidiš kakvo je vreme? Al' ne sluša moj Jovica - priča i plače Milunka.

Nesrećnoj porodici prvi je pomoć od 50 kanadskih dolara poslao osvedočeni humanista i dobrotvor Đorđe Čordašević iz Toronta. Novčano su im pomogli i Božidar Disić iz Beograda, rodom iz sela Mijakovca, koji im je namenio 2.000 dinara. Staniša Jović iz Čikaga, koji se u to vreme zatekao u selu, dao je 1.000 dinara, Dragoslav Nastić iz Vranja 1.200, a Jordanka Macić iz Ćićevca 1.000 dinara.


Priča je probudila solidarnost meštana Poljanice i policijske uprave Vranje.
- Predstavnici Policijske uprave su obišli Velimiroviće i obećali da će prikupiti novac preko sindikata kako bi im uveli vodu. To uvođenje vode je "koštalo" glave Jovicu i oni žele da pomognu da mu se makar i posmrtno ostvari želja da njegova porodica ima vodu u kući. Organizovana je i humanitarna igranka ispred Zadružnog doma u Golemom Selu i sakupljeno je 23.000 dinara, a novac je uručen Milunki - kažu s ponosom organizatori Radica Stojković i Novica Cvetković iz susednog sela Vlase.
Pored Radice i Novice u organizovanju ove humanitarne priredbe pomogli su i Ivica Stojković i Miloš Nastić. Sve je urađeno na inicijativu omladine Poljanice.


Milunka stalno u glavi prevrće taj kobni dan kad je nesreća zakucala na njihova vrata. Kaže da je Jovica imao platu od 12.500 dinara, a ona 8.000 za rad po smenama.
- Kad smo stigli u Vranje u Poštanskoj štedionici su mu rekli da pare nisu uplaćene. Iznerviran došao je kod mene u ambulantu Internog odeljenja gde sam bila zbog visokog krvnog pritiska. Stigao je, otvorio vrata, rekao da od novca nema ništa, a onda seo na stolicu i stropoštao se na pod. Odveden je u Hitnu, priključen na aparate, ali nije izdržao. Umro je nakon tri dana - priča kroz suze Milunka.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Ona navodi da je bio osećajan, da se sekirao zbog nemaštine i nepravde.
- Šta je mogao siromah, svakog jutra kad ustanemo prvo pomislimo zašto toliko radimo kad od toga ništa ne izlazi


navidelo. Vodu nemamo, živimo u planini, put nikakav, kad padne kiša ni peške ne može da se prođe - uzdiše Milunka i pita se kako dalje. Bar u ovom teškom trenutku neki dobri ljudi pružili su joj pomoć i podršku.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Od Boga vam svaka sreća!
HUMANITARNI MOST Naša sreća, vaša zasluga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online