Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nikad ne odustaj od života

U sedmočlanoj porodici Janoša Papa iz Mužlje kraj Zrenjanina odavno caruju samo bolest i sirotinja, pa je ovaj nesrećni čovek, godinama već bez posla i nade, tri puta pokušao sebi da oduzme život.

Svima bolje: Porodica Pap
 

Želeo je da se preda, nemoćan da zbrine staru i nepokretnu majku, 90-godišnju Eržbet, 44-godišnju suprugu Zvezdanu, obolelu od multiple skleroze, četvoro dece od kojih je samo 17-godišnji Petar zdrav. Ostali su zaostali u razvoju i nesposobni za samostalan život. I onda, kako to obično biva, kad se čovek najmanje nada, ukaže se svetlo na kraju tunela. To malo nade stiglo je sa humanim čitaocima "Vesti" koji su odmah krenuli u akciju.

Uskršnja čestitka

Na adresu porodice Pap retko stižu pisma, samo računi i opomene. Zato su se iskreno obradovali kada su od Melanije Petranović iz Sidneja dobili 200 AUD. Naša humana čitateljka poslala im je i uskršnju čestitku verujući da će sa prazničnim danima u njihovu skromnu kući ući i radost, kao što priliči.

Bračnom paru, Slavici i Draganu Markoviću iz Hepenhajma, nije bilo teško da sednu u kola i krenu put Bad Filbela i naše Redakcije kako bi dovezli invalidska kolica za baku Eržbet, kofer sa stvarima neophodnim Zvezdani koja je započela lečenje u novosadskoj bolnici, a nisu zaboravili ni slatkiše za decu povodom uskršnjih praznika.

Bilo je tu i pismo podrške i 60 evra da im se nađe u prazničnim danima.
Slavici, rodom iz Zrenjanina, i Draganu, rodom iz Kruševca, vlasnicima male kućepaziteljske firme, koji godinama žive u Nemačkoj, sigurno će biti drago kada pročitaju da je Janoš Pap preuzeo pošiljku u Beogradu, upravo onog dana kada je i stigla u naše Dopisništvo.

Pošiljku doneli u Bad Filbel: Slavica i Dragan Marković

- Neizmerno sam zahvalan ovim dobrim ljudima, zvali su nas, pokazali koliko su brižni. Žurim u Novi Sad da Zvezdanu obradujem darovima koje joj je Slavica ranije najavila. Obradovaće se i stara majka jer smo kolica do sada pozajmljivali od komšija - rekao je Janoš Pap, žaleći što ne može da nađe prave reči za sve one ljude koji su mu pružili ruku u nevolji.


Među njima su i naši verni čitaoci iz Australije. Prilog od 150 AUD poslao je Šandor Keri iz Melburna, a baka Vida iz Adelejda namenila im je 100 AUD. Ljudima koji žive od 19.000 dinara socijalne pomoći to je pravo malo bogatstvo.


- Zahvaljujući ranijim donacijama obezbedio sam dozvolu za pecanje, što će nam mnogo značiti jer moja deca retko kada imaju meso na trpezi. Kupili smo i nešto semena krompira, šargarepe i ostalog povrća, pa ćemo posaditi u svom dvorištu. Novac koji sam sada dobio iskoristiću da sredim u kući ono što se srediti može i tako svima olakšati život - planira Janoš Pap.

Pošiljku preuzeo u Beogradu: Janoš Pap

Svi problemi nesrećne porodice Pap verovatno nikada neće biti rešeni, jer kad bolest stigne udružena sa nemaštinom, borba je teška i neizvesna.

Ali ono što je sigurno, stanarima trošne kućice u vojvođanskoj ravnici stiglo je ohrabrenje i podrška da od života ne treba odustati ni kada je najteže.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost i briga u isti mah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online