Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.03.2013.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Sestra Caca briga dijaspore i svog grada

Iako više od tri nedelje nismo ni reči napisali o 45-godišnjoj Svetlani Caci Stefanović, pedijatrijskoj sestri iz Kraljeva, koja se duže od godinu dana leči od jednog od najtežih oblika tumora na mozgu, ona je sve vreme bila u mislima naših čitalaca.

Ne predaje se: Svetlana Caca Stefanović

I dok su se na Humanitarnom mostu smenjivali apeli za neke druge i na različite načine unesrećene porodice, ili priče o donatorima koji pokušavaju da ih izvuku sa dna života ili nekog od njihovih najmilijih iz smrtonosnog zagrljaja bolesti, Svetlani Stefanović stizali su novčani prilozi na kućnu adresu, a tople pozdrave i najbolje želje prenosila joj je njena sestra Marijana Sušić.

Priče o ljudima koji se bore da se što pre prikupi 4.500 evra kako bi otišla na šestu biohronoterapiju u Moskvu, jedinu preostalu metodu lečenja posle operacija u Beogradu i silnih citostatika, izmami osmeh na iscrpljenom licu ove bolesnice i oči joj zasijaju nadom kao u vreme kada bi došla ujutru na posao i našla vitalnu bebu za čiji je život i po završetku smene i odlaska kući nastavila da strahuje. Sećanje na pokrete tih malih stvorenja olakšavali su i njoj ovih dana podizanje ruku i promenu položaja u postelji, a mogla je i da vidi sebe ponovo u beloj uniformi kako, negujući tek rođenu decu, odužuje dug svim ljudima dobre volje koji će je, zajedno s ruskim lekarima, osposobiti da radi kao nekad i uživa u mladićkom dobu svoja dva sina.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Među onima koji su u protekle tri nedelje zadužili danas tešku bolesnicu, a nekada isceliteljku najmlađih sugrađana i utešiteljicu zabrinutih mladih roditelja nalaze se čitaoci "Vesti" iz inostranstva, kao i Kraljevčani, čitaoci našeg elektronskog izdanja.

Hvala mojoj školi: Stefan Stefanović

- Dve donacije stigle su iz Nemačke. Milojko Raković iz Salcburga poslao je 100 evra, dok su složni prijatelji, kako je sebe nazvala grupa zemljaka iz Diseldorfa, prikupili 425 evra. Tokom te akcije u akciji, često me je kontaktirala Danica Krišto, koja je bila njen inicijator i realizator - priča zahvalna Marijana Sušić kojoj beskrajna ljubav daje snage da neguje sestru, prati je u Moskvu na terapije i aktivno učestvuje u prikupljanju sredstava.


- Svi koji poznaju Cacu reći će vam koliko je posebna i da je poslednja osoba na svetu koja zaslužuje da pati i boluje. Ali, život je nepridvidiv, često i nepravedan jer da nije tako, Caca bi i danas bila u "Studenici" sa najmlađim i najteže bolesnim bebicama, kod kuće dočekivala postavljenog stola sinove i supruga i na umor se ne bi žalila. Danas ne može ni sebi ni drugima da pomogne, ali čini sve da ne odmogne. Hrabro gleda bolesti u oči i najmanje što kao ponosna setra mogu da učinim za nju jeste da ne gubim nadu i ne spuštam pogled ni pred njom, ni pred tom opakom bolešću - nastavlja Marijana Sušić.

U istom stroju đaci i profesori

U akciju za pomoć Svetlani Stefanović uključili su se učenici i nastavnici Mašinsko-tehničke škole "14. oktobar" iz Kraljeva koju je završio njen 26-godišnji sin Stefan.
- Organizovan je koncert i prikupljeno 265 evra. Svi smo bili ganuti do suza. Vratili smo se u ona srećna vremena kad je Caca bila zdrava, a deca bezbrižna - kaže Marijana Sušić s nadom da će se ta lakoća i lepota života bar delimično vratiti u porodični dom njene sestre.

 

Više od očekivanog

Nije prošlo ni pet minuta od našeg razgovora, a Marijana Sušić nas je ponovo pozvala.
- Samo što sam spustila telefonsku slušalicu, oglasilo se zvono. Naš Kraljevčanin, koji želi da ostane anoniman, rekao mi je da da je na portalu "Vesti" pročitao o akciji koja se za Cacu vodi i da on prilaže 400 evra - pričala je uzbuđeno ova brižna sestra, ističući da ni slutila nije da će list namenjen srpskoj dijaspori u tolikoj meri animirati njihove sugrađane, zahvaljujući se i njima i "Vestima".

 

Nedostaje 1.450 evra

U dosadašnjem toku akcije za odlazak u Moskvu Svetlane Cace Stefanović, planiranom za kraj marta, prikupljeno je 3.050 evra od potrebnih 4.500. Uvereni smo da će nedostajuća suma od 1.450 evra u narednim danima biti obezbeđena.


Iako zemljaci iz Diseldorfa nisu sestru Cacu upoznali kao jednu od najpožrtvovanijih i najomiljenijih radnika u belom mantilu, niti bolesnicu koja širi pozitivnu energiju, očito je da im je priča njene sestre bila dovoljno ubedljiva i potvrđena fotografijama objavljenim u našim novinama.


Upućuje na to i činjenica da je iz Diseldorfa deset priložnika, među njima i jedan srednjoškolac. Kristijan, sin Danice Krišto, odrekao se svog džeparca za spas majke svog nepoznatog vršnjaka, Marka Stefanovića iz Kraljeva, učenika srednje ugostiteljsko-turističke škole. Na istoj listi dobrotvora su i sledeća imena: Mira Đurić, Mijo Jelić, Nikola Tomišić, Mišo Jevtić, Ana Colić, Branko Stanišević, Nikola Marijanac i Radenko Raković.


Svi oni poželeli su sestri Caci uspešno lečenje, a ona njima, kao i njena porodica, isto što i svim drugim donatorima - da bolest nikada na njihova vrata ne pokuca.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Predah pred nove izazove
HUMANITARNI MOST Naš štićenik u opasnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online