Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Novac za lekove i sveće za Zadušnice

Ovogodišnja zima, kako se čini, u Šumadiji je na izmaku te je hladnoća u kontejneru u Drenovi u kojem žive uboge starice 70-godišnja Borka i sestra joj 79-godišnja Čedina sve je manji problem, ali nisu na izmaku bolesti sa kojima se pate ove od svih ostavljene starice.

Čedina Dražević
 

Naprotiv, Čedina je nakon što je preživela šlog već nekoliko godina potpuno nepokretna, a o njoj sestrinski vodi brigu Borka koja je i sama veoma bolesna. Sestre Dražević, jedini potomci narodnog heroja Dragomira Draževića, koji je zajedno sa svoja tri sina poginuo u toku Drugog svetskog rata, su sve bolesnije, a lekovi koji ih održavaju u životu su sve skuplji. Zato ne čudi što se Borka toliko obradovala novčanici od 100 dolara koja je posredstvom Redakcije "Vesti stigla od anonimne donatorke iz Liverpula kod Sidneja.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Ma, na izmaku nam je i život, ali čovek valjda mora da se bori za njega ma kakav bio. Tako je priroda uredila... Žive u zemlju ne možemo! Volela bih da znam ime žene koja nam je poslala novac kojim ćemo obezbediti lekove. Shvatila sam tokom ovih godina od kada nam preko "Vesti" pomažu ljudi iz sveta, da im je važnije ono što čine za siromašne i nemoćne u Srbiji, kakve smo Čedina i ja, nego da im se ime piše u novinama.

Hvala nepoznata donatorko: Borka Dražević
 

 - Mi se od srca zahvaljujemo dobrotvorki iz Australije, baš kao i svima drugima, čija imena znamo i ne znamo, a bez čije pomoći sigurno ne bismo bile žive. Isto tako, ubeđena sam da negde na nebu postoji neki nebeski kantar koji meri sve dobro i sve loše što čovek za života uradi. Svi zemljaci, da ništa više nisu uradili sem što su nama dvema pomogli, zaslužili su da budu zdravi i dugovečni - poručuje Borka Dražević koje je, odmah nakon što joj je uručen novac krenula u kupovinu lekova jer su u kući ostale samo prazne kutije od popijenih tableta


Veći deo novca pristiglog od anonimne donatorke iz Australije Borka će potrošiti u apoteci ali se nada da će neki dinar ostati za kupovinu sveća i uobičajenih sitnica za iznošenje na grobove uoči Zadušnica.


- Običaji i preci moraju da se poštuju ma kakva je Čedinina i moja sudbina. O Zadušnicama, koje su za nekoliko dana, obići ću grobove našeg brata Jovana, našeg oslonca, koji je umro pre dve godine, zatim naših roditelja, strica Dragomira i njegova tri sina koji su, izgleda, uzalud dali živote za budućnost bez sirotinje, gladnih i od svih napuštenih. Zapaliću im sveće i ostaviti po jednu jabuku.

- Valja se nešto poneti, a ja toliko mogu... - kaže za "Vesti" Borka Dražević po ko zna koji put ponavljajući da su Čedina i ona nekoliko zadnjih godina preživele samo zahvaljujući dobrim ljudima iz dijaspore, od Evrope preko Amerike i Kanade pa sve do Australije koji su im pomagali i materijalno i moralno.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ceo život stao u jednu suzu
HUMANITARNI MOST Sidnej šalje darove
HUMANITARNI MOST Na Borku ima ko da pazi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online