Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 06.02.2013.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Treći put leukemiju pobedila

Da je nedavno u beogradsko Dopisništvo "Vesti" sama ušetala 13-godišnja Kristina Milutinović iz Leposavića u prvi mah bi je teško prepoznali. Od one devojčice koju ste mesecima gledali na Humanitarnom mostu na slikama iz bolničkih soba čuvene rimske klinike, gde joj je presađena kostna srž 17-godišnjeg brata Stanka, ostao je samo ljupki osmeh.

SERGEJU OD KRISTINE: Kristina Milutinović

Ali, i taj osmeh danas je drugačiji. Ne zadržava se samo na rumenim, ispucalim usnicama nego otkriva niz bisernih zuba i poigravajući se prelazi duž popunjenih obraščića, oivičanih tamnim kratkim kovrdžama i zaustavlja se u krupnim, poput planinskog potoka, bistrim očima.
 

Pojava oca Zorana i majke Stanke, konačno opuštenih i prvi put dobro raspoloženih u poslednjih deset meseci, dali su nam odgovor na neizgovoreno pitanje.

Da, pred nama je devojčica koja je treći put pobedila leukemiju, opaku bolest koja se dva puta, uprkos upornim i dugotrajnim lečenjima, uspevala da skrije, da bi pre nešto više od godinu dana krenula u svoj samrtni osvetnički pohod. Jedino što je ta nevidljiva neman uspela, bilo je da zbuni ovdašnje lekare koji su u prethodna dva navrata iscrpli sve njima dostupne metode lečenja i njenim roditeljima priredi nemoguću misiju, a to je da za dva do tri meseca obezbede oko 150.000 evra za nastavak lečenja u inostranstvu.

KROZ PAKAO DO ZDRAVLJA: Kristina Milutinović sa roditeljima
 


I kao u drevnoj legendi o borbi fizički slabašnog Davida i gorostasa Golijata, gde mudrost pobeđuje snagu, tako je i Kristinina ljubav za životom pobedila zlo. U svoju, čvrsto je rešila, poslednju bitku sa leukemijom, krenula je uz podršku roditelja, brata koji joj je deo sebe darovao, svojih školskih drugova, sveštenstva, da bi uskoro, kad bi se osvrnula, videla armiju znanih i neznanih ljudi iz celog sveta.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Kristina je prošla kroz pakao da bi danas bila potpuno zdrava devojčica. Mlada je i sve što je bilo teško polako će otići u zaborav. Iz Rima smo se vratili uoči Svetog Nikole, naše krsne slave. Učenici njenog razreda priredili su joj doček upečatljiviji od svih hemioterapija, infuzija, transfuzija... Mnoštvo raznobojnih balona, ispisani transparenti, zagrljaji, poljupci, stotine reči izgovorene u sekundi bili su prava oda životu. Tog časa bilo je jasno da je Kristina okrenula novu stranicu života. Umesto o bolnici, transplantaciji, mesecima provedenim u sterilnom bloku, gde osim majke i medicinskog osoblja gotovo niko nije pristupao, pričala je drugarima o Rimu, njegovim znamenitostima koje je imala priliku da obiđe pre polaska i shvati zašto se o njemu govori kao o večnom gradu - pričao je otac Zoran ne skidajući pogled sa ćerke, svoje zlatne jabuke.


I Kristina je pričala o Rimu, o ljudima koje je tokom boravka u Italiji upoznala i ponela u najlepšoj uspomeni, o Svetom Nikoli koji je porodica na okupu proslavila nikad sa manje reči, a više sreće.


Poželeli smo Kristini, u ime svih vas koji ste mesecima podržavali njenu borbu za život, nesebično joj darujući donacije i deleći i brigu i nadu sa njenim roditeljima, da njeno zdravlje traje koliko i grad u kome joj je vraćeno. Za sve ostalo što poželi, duboko smo uvereni, imaće i snage i mudrosti da se sama izbori.
 

Ozdravi, Sergeju!

 

JOŠ NA LEČENjU: Sergej Milićević

Kristinu Milutinović u beogradskom Dopisništvu "Vesti" mesecima su čekale dve donacije od po 100 australijskih dolara, jedna od Rajke Tarlać iz Sidneja i druga od anonimnog donatora iz Zapadne Australije. Dok je devojčica potpisivala potvrdu o preuzimanju, nije bilo teško uočiti da to čini oklevajući, a na novinarsku konstataciju da se nadamo da će i u lepom Beogradu imati priliku da ovim novcem kupi nešto sebi ili braći Stanku i Bogdanu, obrazi su joj se zarumeneli.


- Da, Beograd je divan grad... - rekla je upirući molećiv pogled u roditelje.


- Kristina se pribojava da ne uvredi donatore, ali pre dolaska smo se dogovorili da ovaj novac darujemo Sergeju Milićeviću iz Beograda. Nekako u isto vreme ta bebica je otputovala u Istanbul na operaciju tumora na mozgu, a Kristina u Rim. Nažalost, on je još u bolnici i neka ovo bude izraz velike želje naše porodice da se i on uskoro vrati kući potpuno izlečen - pomogao je otac Zoran ćerki i u ovoj prilici.

 

Donatori od Kosova do Novog Zelanda

 

Stanka i Zoran Milutinović zahvalili su se svim ljudima dobre volje koji su pomogli da se prikupi 170.000 evra, koliko je koštala transplantacija kostne srži, predoperativne pripreme i postoperativni oporavak njihove ćerke u Italiji.


- Žalosno je, ali istinito da naša ćerka ne bi danas sedela ovde sa nama bez ovog novca, a njega ne bi bilo da se tako veliki broj humanista nije uključio u akciju započetu na Kosovu. Prilozi su stizali iz cele Srbije, Republike Srpske, gotovo svih evropskih zemalja, Amerike, Kanade, Australije, čak i Novog Zelanda. Svakom priložniku ostaćemo zahvalni do kraja života s dubokom verom da će im se dobro učinjeno nama stostruko vratiti - rekao je Zoran Milutinović.

 

Verni čitaoci "Vesti"

 

- "Vesti" su postale naš omiljeni list, a Humanitarni most rubrika koju prvo pročitamo. Kada je akcija za Kristinu zvanično završena, vaši čitaoci i dalje su ostali uz nas, ne samo pomažući nam finansijski, nego i pružajući nam snažnu moralnu podršku. Iako smo mučili svoju muku, saživeli smo se i sa drugom bolesnom decom. Sada imamo pristup elektronskom izdanju "Vesti" i sa strepnjom pratimo tok lečenja ostalih mališana - kaže Stanka Milutinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online