Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nisu zaboravljeni u planinskim vrletima

Do pre tri meseca Miodrag i Slađana Dunjić, siromašni žitelji zabite Banovice u podnožju Peštera, nadničili su i često gladovali da bi svojim ćerkama, četvorogodišnjoj Dajani, trogodišnjoj Milici, dvogodišnjoj Dušici i tada petomesečnoj Jeleni obezbedili bar za hleb i mleko. Za ostalo se nije imalo, jer Miodrag i Slađana nisu radili, nemaju imanje, žive u desetak kvadrata oronule kuće...

Kupiće neophodne namirnice: Slađana Dunjić sa decom
 

Imali su tada Dunjići sreću da ih poseti Hido Muratović, poznati humanista iz Novog Pazara, a potom i da "Vesti" objave tekst o njihovoj muci i sirotinji. Nakon što im je Hido odneo puno namirnica, odeće i obuće, za ovu porodicu zainteresovao se i potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić koji je naložio da se Miodrag zaposli u Srbijašumama...

Javljali su se i naši čitaoci, a među prvima pomoć od 300 australijskih dolara poslala im je porodica Damjanović iz Sidneja. Pre nekoliko dana donacija im je uručena.

Bićemo još bolji

- Hvala "Vestima", dok nam nije stigla pomoć nismo ni znali da te novine postoje i da ih po svetu čita puno dobrih ljudi.

 

Obradovali se: Aleksandar i Miladin Komatina sa Hidom Muratovićem
 

Odužićemo se peticama i bićemo dobri mladići, a kad odrastemo i dobri ljudi - poručuju na kraju našeg susreta u Osaonici Aleksandar i Miladin Komatina.

- Miodrag nije kod kuće, počeo je da radi kao fizički radnik, seče drva na Rogozni, ali i to nam mnogo znači: imaćemo kakvu-takvu platu, osiguranje, dečiji dodatak, sigurnost.... Hvala do neba potpredsedniku Krkobabiću - priča Slađana i naglašava da njoj i deci mnogo znači i pomoć koju su dobili od Muratovića, ali i 300 AUD pristiglih iz daleke Australije.


Miodrag još nije primio prvu platu, još teško nabavljaju namirnice za decu, ali bolje im je nego što je bilo.


- Novcem koji nam je poslala porodica Damjanović iz Sidneja kupićemo mleka, brašna, ulja, keksa.... Do pre tri meseca naša deca nisu znala šta je čokolada, sad imaju priliku i da se oslade. Pozdravite te humane ljude, zahvalite im se u moje ime, i u ime Miodraga i naših devojčica. Nismo ni slutili da negde tako daleko, u Australiji, nama preko sveta, postoje divni, plemeniti ljudi. Neka ih Bog čuva i sreća svuda prati - poručuje Slađana.


Sa Hidom Muratovićem reporteri "Vesti" uručili su i 100 evra koje je anonimna čitateljka iz Nirnberga poslala porodici Komatina iz Radeljice na Goliji. Novac su u Osaonici, gde pohađaju sedmi i osmi razred osnovne škole, primili mališani Aleksandar i Miladin, deca Vukosava i Radmile Komatine.


Ova porodica živi teško, sama u vrletima Golije, a Aleksandar i Miladin do škole u Osaonici dnevno, po kiši, snegu i mrazu, prepešače po 20 kilometara. O njima smo pisali pred Novu godinu kada se Aleksandar izgubio u snegu i kada umalo nije stradao u mećavi. Spasli su ga verni pas Cigo, koji ga stalno prati do škole, i otac Vukosav koji mu je pošao u susret. Aleksandrove i Miladinove mlađe sestre Aleksandra i Danijela takođe su đaci-pešaci, do škole u Svilanovu pešače po četiri kilometra.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Više naših čitalaca interesovalo se kako da pomogne ovoj porodici, a Hido Muratović im je odneo 10.000 dinara i nove jakne.


- Na žalost, kombi za prevoz đaka samo povremeno dolazi do obližnjeg Svilanova, pa i dalje pešačimo, inače do naše kuće u Radeljici može se samo pešice po dubokom snegu ili saonicama i zapregom.


Mlađi brat Miladin već ima plan šta da radi sa pristiglom donacijom:
- Ako ne bude kombija, čuvaćemo ovih 100 evra za kupovinu traktora. Kad bismo nabavili makar i onaj najmanji polovni traktor puno bi nam značio, leti bismo obrađivali imanje i sekli šumu, a tokom zime sestre i nas tata bi vozio u školu.


On kaže da nastavnici u Osaonici imaju razumevanja za njihovo dugo pešačenje do škole, ne zameraju im kad zakasne, dopuštaju im da se izuju i pre povratka pored školske "furune" osuše čizme i jakne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online