Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vreme za milosrđe

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Novi Pazar i Sandžak posetili su brojni čitaoci "Vesti" koji žive širom sveta, a boravak u rodnom kraju iskoristili su i za uručivanje pomoći bolesnim i siromašnim.

Pomoć jednoj od najugroženijih porodica: Numan i Enisa Trtovac sa decom
 

Neki su to činili lično, a neki su zamolili poznatog humanitarca Hidu Muratovića da, pošto najbolje zna ko je najugroženiji, uruči njihove donacije. Deo pomoći stigao je i poštom.


Bivši žitelji Plava u Crnoj Gori koji žive na Floridi i u drugim delovima Amerike sakupili su ukupno 2.000 američkih dolara. Novac je Hidi Muratoviću, s amanetom da ga podeli najugroženijim ljudima u Sandžaku, uručio Skeno Ibrić. Zajedno sa svojom braćom Enverom Kemalom i Džaferom, Skeno je prikupio 750 dolara, Šaćir Maškić i njegovi rođaci i prijatelji Sadro, Ruždo, Hako i Hamdo sakupili su 450 dolara, ukupno 700 dolara poslali su Ago Koljenović, Sanela Pupović, Dino Lončarević, Murat Jašarević, Jasko Bektašević, Kemal i Belma Koljenović...

Podrška đacima pešacima

Obezbeđen im prevoz za dva meseca: Deca Vukosava Komatine sa Hidom Muratovićem

Realizujući plemenitu misiju zemljaka iz Sandžaka koji žive širom sveta Hido Muratović posetio je i porodicu sa Golije, o kojoj su "Vesti" nedavno pisale.


- Obišli smo porodicu Vukosava Komatine iz Radeljice čija deca do škole u Osaonici kod Novog Pazara pešače po 20 kilometara jer nemaju novca da mesečno za prevoz kombijem plate 6.000 dinara.

 

Za početak smo i njima odneli jakne i čizme, regulisali smo im i prevoz za dva meseca, posetićemo ih ponovo i nadamo se da više neće pešačiti - naglasio je Hido Muratović koji je svojim nesebičnim angažovanje zaslužio poverenje ljudi dobre volje.


Iz Nemačke je u Novi Pazar došao Rešad Alić, poreklom s Peštera, koji je u Specijalnoj bolnici Novopazarska banja posetio teško bolesnog i za invalidska kolica doživotno vezanog profesora Ćamila Jukovića kome je uručio 200 evra. Obećao je da će se uključiti i u akciju za nabavku "motornih kolica" kojima bi profesor mogao da ode do grada i nakon osam godina neprekidnog boravka u bolnici, povremeno poseti svoju kuću i prijatelje u Novom Pazaru.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ovaj poznati donator, koji je i ranije pomagao nevoljnicima o kojima smo pisali, dao je jednom bolesnom i siromašnom Tutincu 300 evra, a Hidu Muratoviću je ostavio još 200 evra da "po svom spisku" podeli najsiromašnijima.


Pomoć od 100 evra poslao je Bajram Nurković iz Nemačke, braća Nicević iz Švajcarske, vlasnci Alpe-tursa, donirali su 200 evra, a Mensur i Hajra Nikičević iz Australije 150 evra. Oni su zamolili Hidu Muratovića da pomoć podeli siromašnim porodicama s mnogo dece.

Zla sudbina

Pogodio ga zalutali metak: Đamil Juković

Pre osam godina profesor Ćamil Juković slučajno se, na putu do prijatelja, našao u naselju Parice gde su se pištoljima obračunavali politički neistomišljenici.

 

Jedan zalutali metak pogodio ga je u kičmu. Od tada je nepokretan i doživotno će ostati vezan za invalidska kolica. Još niko nije odgovarao za njegovo ranjavanje. Sukobljene strane su se izmirile, a za profesora niko i ne pita.


Hido Muratović izrazio je nadu da će biti prikupljeno dovoljno novca za kolica profesora Jukovića koja koštaju oko 2.000 evra ili da će ih poslati neko od zemljaka iz dijaspore.


Pomoć je trenutno najpotrebnija porodici Numana i Enise Trtovac iz sela Melaje u tutinskoj opštini koja sama ne može da prehrani sedmoro maloletne dece: Munira (11), Aldina (10), Almina (9), Dženana (8), Senihu (5), Seida (3) i najmlađu Saru koja ima samo dva meseca.


- Sara je upravo stigla iz bolnice u Beogradu, od rođenja je imala zdravstvenih problema, dobro je, obezbedili smo joj prevoz do Tutina, a porodici smo kao prvu pomoć uručili 200 evra. Predali smo im nove jakne i drugu odeću koju je obezbedila firma "Jolović" iz Novog Pazara. Poželeli su da im kupimo kravu i nekoliko kokošaka što ćemo i učiniti čim se na Pešteru vreme malo prolepša - priča Hido Muratović.


Pomoć od 100 dolara poslala je i tamnoputa Amerikanka Polin Blanket koja je, nakon što su joj prijatelji iz Sandžaka pročitali priču o Milki Kuč iz Boljara, poželele da pomogne ovoj starici sa Peštera da kupi kozu i namirnice.
- Milka je trenutno u Kragujevcu na lečenju, čim se vrati na Pešter kupićemo joj kozu i poneti nemirnice. Hvala u njeno ime humanoj Amerikanki - kaže Muratović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaka para dragocena
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online