Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Kad daje desnica, nek ne zna levica

Poslednjih dana decembra biznismen iz Bad Homburga, čovek srca većeg i od otadžbine i od zemlje u kojoj živi i radi, doneo je u Redakciju "Vesti" u Bad Filbelu 3.000 evra za štićenike Humanitarnog mosta. Ni ovog puta ni u naznakama nije nagovestio kome novac da uručimo, niti se saglasio da njegovo ime otkrijemo nevoljnicima kako bi u ga u molitvama tokom božićnih i svih drugih januarskih praznika pomenuli i sveće mu za dug život i zdravlje zapalili.

U Nemačku po ručne proteze: Jelena Pavlović
 

Taj čovek, čije je geslo Kad daje desnica, ne treba da zna levica, poverio je novinarima Humanitarnog mosta da donacije uruče onima koji su po njihovoj proceni najugroženiji. Zadatak nimalo lak jer Srbijom marširaju kolone bolesnika, dok su apoteke bez lekova, a bolnice bez odgovarajućih aparata. Za njima idu kolone dece, gladne koliko hleba i toplog mleka, toliko i roditeljske ljubavi i nežnosti, nestalih u brizi kako ih nahraniti i skloniti s kiše i vetra dok ne nađu bilo kakav posao jer su bez prethodnog ostali, kao i nekoliko neisplaćenih zarada.
 

Životno ugrožen: Milan Stefanović

A kako je zdravlje najvažnije, i kako samo zdrav čovek može prebroditi sve nevolje, i ove godine smo odlučili da donacije dobrotvora iz Bad Homburga podelimo bolesnoj deci i omladini kojima su "Vesti" poslednja vrata spasa na koja su pokucali, a zemljaci iz dijaspore jedina nada da pređu preko one tanke linije koja život odvaja od smrti.


Na ovoj tragičnoj listi prvo ime je 32-godišnjeg Milana Stefanovića iz Jagodine za koga je apel objavljen samo nedelju dana od prispeća ove vredne donacije i akcija se još nije razbuktala. Prilog od 1.000 evra tek je deseti deo od potrebnih sredstava da bi ovaj muzički nadareni mladić ponovo prstima prešao preko dirki harmonike koja je bolno zanemela kada je amiotrofična lateralna skleroza zahvatila sve delove mladog i snažnog tela. Lečenje u Srbiji ovog retkog i u visokom procentu smrtonosnog oboljenja nije dalo rezultate, iako je progutalo sav novac od prodatog stana.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U podstanarskom stančiću Milan s tugom gleda diplome i priznanja s takmičenja harmonikaša, od kojih je prvo osvojeno kada je imao samo 13 godina, a nezaposlena samohrana majka Mirjana moli Boga da joj ne uzme sina i dobrim ljudima pokaže put do njega. Deset hiljada evra, koliko je potrebno za presađivanje matičnih ćelija u Beču, ona nikad neće moći da ima, a toliko treba da bi život sina od opake bolesti otkupila jer Milanu nisu samo poslušnost otkazale ruke, noge i drugi mišići nego su počeli da atrofiraju i unutrašnji organi.
 

Na lečenju u Istanbulu: Sergej Milićević

Za razliku od Milana Stefanovića, šestogodišnja Karolina Janićević iz Berevca kod Štrpca nije životno ugrožena. U tom stanju bila je u drugoj godini života. Bolest je pobedila, ali je sluh izgubila. Dve godine kasnije ugrađeni su joj implantati u oba uha o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Nezaposlena majka Jelena i otac Jadran od čije plate zarađene u jednoj pekari jedva uspevaju da sastave kraj s krajem uspeli su, uz svesrdnu pomoć roditelja, da finansiraju predoperacione pripreme, ali ne i postoperacionu logopedsku rehabilitaciju i resocijalizaciju.

Da nije bilo čitalaca "Vesti", koji su ove tretmane omogućili 2011. godine i prvo polugodište 2012, Karolina bi ostala gluvonema uprkos teškim operacijama, skupim implantatima i potpuno osiromašenoj porodici tokom borbe da dobije šansu da pobedi hedikep, s kojim na Kosovu nema šanse da se obrazuje i uključi u normlane životne tokove.


Poslednji put smo je videli krajem decembra. Za godinu i po naučila je da razlikuje glasove, razvila govorni aparat i u svoju lepu glavicu smestila fond reči ništa siromašniji od onog kojim raspolažu njeni potpuno zdravi vršnjaci.


- Ostalo nam je još jedno polugodište. Nisam sigurna da će ga Karolina završiti u Beogradu i biti spremna da u septembru krene u redovnu osnovnu školu jer na Kosovu ne postoje specijalizovane. Proklete bile pare! Budućnost mog deteta zavisi od od 1.000 evra - govorila je majka Jelena, a Karolina upijala svaku njenu reč, širom otvorenih očiju iz kojih će, činilo se, poteći reka suza.


Zahvaljujući donaciji od 1.000 evra, Karolina će krajem januara doći u Bograd i završiti rehabilitaciju. U septembru će sa svojim vršnjacima sesti u školsku klupu. Još jedno dete s Kosova biće spaseno, još jedna porodica ostaće na svetoj srpskoj zemlji.
 

Akcija se nastavlja

Donacija od 300 evra stigla je mladom harmonikašu i od Kola srpskih sestara iz Kanade, a iz ove zemlje je i anonimna donatorka koja je poslala 150 evra. Anonimni su i donatori iz Luksemburga, Belgije i Australije koji su poslali 100 evra, 60 evra, i 100 AUD.
Ukoliko i vi poštovani čitaoci želite da pomognete Milanu Stefanoviću, sa njim i njegovom majkom možete da stupite u kontakt telefonom: +381 63 814 2832. Adresa je: Ulica kneza Miloša 2/3, 35000 Jagodina.

Po 500 evra dobiće još dvoje mališana koji nikako da nađu svoju srećnu zvezdu. Jednoipogodišnji Sergej Milićević iz Beograda beše šestomesečna beba kada mu lekari otkriše da boluje od tumora na mozgu. Akcija tada započeta nastanicama Humanitarnog mosta još traje kao i borba lekara u Istanbulu da ga operišu sa što manje posledica i borba porodice i ljudi dobre volje da finansiraju jednogodišnje lečenje.


Koliko će novca trebati za izradu proteza osmogodišnjoj Jeleni Pavlović iz Ostre kod Čačka, rođenoj bez obe ruke, saznaćemo narednih dana. Zahvaljujući Vlastimiru Barišiću iz Berlina, ona će uskoro otputovati u Nečaku gde će joj biti izvađene mere i određena vrsta proteza. Za put i druge troškove roditelji će koristiti ranije stigle donacije, a 500 evra dobrotvora iz Bad Homburga neka bude prvi prilog za proteze i neka obriše tugu iz očiju ove devojčice koju uzalud pokušava sa sakrije.

Donaciju od 500 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga prvi je preuzeo Iva Jelenković, deda malenog Sergeja. Uručeno mu je i 50 AUD iz Liverpula, takođe anonimnog darodavca. U ime porodice zahvalio se na pomoći i izrazio nadu da će njegov unuk uskoro biti operisan i vratiti se kući.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
HUMANITARNI MOST Kupljeni lekovi malom Mateji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online