Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 11.01.2013.
12:00
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: A

Pokloni izlečili tugu

Čim je školsko zvono označilo poslednji čas i kraj prvog polugodišta trećeg razreda, ali i kraj kalendarske godine, osmogodišnji Aleksandar Smukov krenuo je iz Škole za slepu i slabovidu decu u Zemunu, pravo ka beogradskom Dopisništvu "Vesti" da preuzme donacije koje su mu uoči praznika poslali naši verni čitaoci čije simpatije je odavno osvojio.

Tu ga je čekalo 100 australijskih dolara koje su mu poslali Rajka Tarlać i njeni prijatelji iz Sidneja, kao i 50 AUD koje mu je poslala Milka J. koja i takođe živi u ovom gradu u Australiji.

Svakom od srca

 

Plemenita čitateljka "Vesti" Milka J. iz Sidneja i redovna donatorka, pored 50 AUD za Aleksandra Smukova, poslala je po 50 AUD i samohranoj bolesnoj majci Svjetlani Kljajić iz Sključana kojoj je i ranije pomagala, ali četvorogodišnjoj Anđeli Trišić iz Magnojevića kraj Bijeljine, koja je već dugo u besvesnom stanju.


"Molim vas da im ovaj skromni dar uručite, a ja im od srca želim samo sreću", napisala je Milka J, a narednih dana moći će da pročita koliko je radosti priredila Svjetlani Kljajić i sazna da li ima promena u zdravstvenom stanju usnule devojčice iz Semberije.

Aca se zahvalio svojim dobrotvorima, ali nismo mogli a da ne primetimo da je tužan. Oko njega svi u pretprazničnom raspoloženju, a on neobično ćutljiv i miran.  Čudno, jer kad god dođe u "Vesti" sa svima se pozdravi, svakoga želi da dotakne, savršeno poznaje raspored prostorija i sigurno se kreće kao u svojoj kući, postavlja brojna pitanja i želi brze odgovore. Svima zna imena. A sada ćuti.


Konačno od njegove mame Aleksandre saznadosmo šta je uzrok ovom neobičnom ponašanju. Aca, odlikaš, navikao samo na petice, na polugodištu je imao i jednu četvorku. Iz engleskog jezika. I koliko god da smo pokušavali da ga utešimo, uveravajući ga da će to do kraja drugog polugodišta sigurno biti čista petica, nije vredelo.


- Za sve je krivo "w", ne mogu prstom da ga dohvatim na tastaturi kad imamo diktat - otkrio nam je svoj problem Aca, čvrsto rešen da ga u narednim mesecima savlada.


Otišao je tužan sa majkom u svoje Dobrince kraj Rume da praznike provede sa porodicom. Ali, tu se ova priča ne završava...

Sat vremena po Acinom odlasku iz "Vesti", zazvonio je telefon u Humanitarnom mostu, a sa druge strane žice Aleksandra Smukov uzbuđeno je pokušavala da nam objasni kakvo je prijatno iznenađenje čekalo njenog sina kada je stigao kući.


- Boro i Mirjana Petković iz Beograda, koji su nam nedavno poslali 12.000 dinara, sada su poslali i prelepe novogodišnje poklone. Aca je dobio pravu fudbalsku loptu. Međutim, erupcija oduševljenja nastala je kada je u ruke uzeo špil karata i igru "Čoveče ne ljuti se" specijalno prilagođene slepim ljudima. Ne mogu da ga smirim, veoma je uzbuđen, kaže da nikada nije dobio lepši poklon. Otrčao je da pokaže sestricama, Ivani i Nikolini - ispričala je Aleksandra Smukov, a mi smo znali da je naš mezimac zaboravio tu "strašnu" četvorku i da se prepustio radostima praznika.
 

Briga za stare i mlade

 

Početak drugog polugodišta za Aleksandra Smukova značiće ponovnu posetu "Vestima". Ovde će ga sačekati 25 evra anonimnog donatora iz Ferere, koji već godinama izdvoji povodom svakog praznika 100 evra i pošalje štićenicima Humanitarnog mosta koji su mu posebni prirasli za srce. Tu su još jedan Aleksandar. Preziva se Golijan, ima 12 godina i boluje od urođenog poremećaja metabolizma. Novac mu je poslat u Han Pijesak po komšiji, kao i uvek od kada ne dolazi na kontrolne preglede u Beograd. Donaciju u istom iznosu dobiće narednih dana i mlada Aleksandra Gušić, povratnica iz Radmanovca kod Vojnića, kao i starina Stevo Podunavac koga će posetiti reporteri "Vesti" u izbegličkom kampu kod Prijedora.

 

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hvala, prijatelji naši
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online