Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 02.01.2013.
08:03
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: A. Čukić A

Najslađe je kad je od srca

Od Svetog Nikole praznična atmosfera u srpskoj prestonici oseti se na svakom koraku, okićene jelke blešte u punom sjaju, ulice pune razigrane dece koja užarenih očiju posmatraju primamljive izloge, biraju darove, raduju se godini koja dolazi...

Ovo je bio praznični dan: Bolesni mališani sa majkama i lekarima
 

A na Institutu za majku i dete, na Odeljenju hematoonkologije, gde se leče mališani oboleli od najtežih malignih bolesti, dvadesetak dečaka i devojčica biju svoju najtežu bitku, bitku za život. I kroz prozor čežnjivo gledaju taj bezbrižni svet. Staru godinu ispratiće u bolnici, u novu će ući sa mnogo želja, ali i onom najvažnijom - da ozdrave...

Baš to su im poželeli plemeniti čitaoci "Vesti" iz Pariza, predvođeni Ilijom - Mikijem Vujovićem, udruženi sa đacima škole Kozara i Sent Meri koji su im priredili lepe novogodišnje paketiće. I samo nekoliko dana uoči praznika obreli smo se po 13. put na Institutu za majku i dete, jer toliko dugo Ilija - Miki Vujović i humanisti iz Francuske svake godine paketićima punim najfinijih slatkiša pokušavaju da ulepšaju praznične dane bolesnoj deci.

Složni prijatelji

Inicijator akcije: Miki Vujović

Mikiju Vujoviću nesebičnu podršku u ovoj akciji pružili su i njegovi humani prijatelji koji godinama žive i rade u Parizu i kad god to mogu, nesebično pomažu ugroženim sunarodnicima u matici.

 

Deca su im, naravno, uvek na prvom mestu. Milivoje i Pauna Stojšić, Aca Marković, Rosa Lončar, Živka Mančić, Anica Hunjadi, Rada Aleksić, Dušan Cvejin, Zlata Savuljić, Slobodanka Lazić, Olga Rožić Vojkan Simić i Marko Jokić poželeli su bolesnim mališanima da dobiju bitku sa teškim bolestima i da uživaju u čarima detinjstva poput svojih zdravih vršnjaka.


Prevoznička firma Fudeks, kao i mnogo puta do sada, obezbedila je besplatan prevoz slatke pošiljke do otadžbine, pa deo zahvalnosti za ovu uspešno realizovanu akciju svakako pripada i njima.


Nije suvišno spomenuti da je ovaj plemeniti čovek davno započeo tradiciju deljenja novogodišnjih paketića deci po bolnicama, onda kada to i nije bilo tako često u otadžbini. Taj lepi i, doktori kažu, koristan običaj video je u francuskim zdravstvenim ustanovama gde je godinama radio, shvatio koliko to pričinjava radosti deci i poželeo da to primeni i u svojoj zemlji. Jer, put do ozdravljenja od teških bolesti ne podrazumeva samo lekove, hirurške intervencije i zračenja, već i buđenje pozitivnih emocija.

Crteži najzanimljiviji: Nikola iz Prnjavora

A samo par dana pre naše posete Institutu za majku i dete, deca iz Pariza spremala su crteže za svoje bolesne drugare, pakovala slatkiše, pažljivo birajući ono što i sami najviše vole. Da su mogli da vide sa koliko ushićenja su reporteri "Vesti" dočekani u ovoj ustanovi i koliko su se mali pacijenti iskreno obradovali paketićima, znali bi da njihov trud nije bio uzaludan i srca bi im bila puna.


Sa nestrpljenjem su nas očekivali ti mali, bledi borci, upalih očiju i opale ili proređene kosice, ručica modrih od dugotrajnih infuzija. Potrudili se da obuku ono što misle da je najlepše, oni koji su mogli skinuli su pidžamice i obukli se svečano... Okupili su se u malom, prijatnom ukrašenom holu da zajedničkom fotografijom pošalju najlepšu poruku dobrim ljudima i deci iz Francuske.

Ljupka Mrazica

Svečana odora za svečani dan: Teodora u naručju dr Dragomira Đokića

Ljupka četvorogodišnja Teodora celo jutro iščekivala je goste i slatke darove. Za tu priliku svečano se obukla. U prelepoj crvenoj haljinici od pliša, sa kapicom na glavi, sve nas je uverila da je desna ruka Deda Mraza.

 

I pored teške bolesti, a već dugo se bori sa tumorom bubrega, ova devojčica sačuvala je vedar duh. Pre nego što je potrčala u zagrljaj svom omiljenom dr Dragomiru Đokiću, uspela je i da nam pokaže kako lepo pleše, uverivši nas da kada sve ono loše u njenom životu prođe, možda poraste nova zvezda...


U majčinom naručju pozirala je i tromesečna Iskra iz Beograda, trenutno najmlađa pacijentkinja na hematoonkologiji. U toj 2012. došla je na svet i odmah bila prinuđena da se bori za život. Sa mesec dana dijagnostikovan joj je neuroblastom, jedva je preživela... Njena borba nastaviće se i dalje, a osoblje ovog Odeljenja, kao i mnogo puta do sada, boriće se za svakog svog malog pacijenta, verujući da nade uvek ima...
- Najtoplije se zahvaljujem Iliji Vujoviću i humanistima iz Pariza što su nas se setili i ove godine i obradovali naše male pacijente.

Kape draže od slatkiša

Osećam potrebu da kažem kako su čitaoci "Vesti" iz Pariza sa nama uvek bili i u dobru i u zlu. Mnogo puta su u Francuskoj dočekivali naše pacijente i pomagali im tokom lečenja. Oni su na najlepši način postali deo našeg tima čiji je zajednički zadatak da pomognemo ovoj deci i da ih izlečimo - rekao je dr Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije.


Među mališanima prepoznajemo neke već poznate likove. Nemanja iz Prnjavora je i prošle godine u vreme naše posete bio tu.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Dok sa zanimanjem razgleda crteže živih boja, sa kojih se smeše vesela deca, a jelke su baš kao prave, Nemanja pita:


- A hoće li ovoga biti još, mislim sledeće godine....
I svi su se nasmejali. Biće Nemanja, sigurno, ali ti od srca želimo da ovo bude poslednja Nova godina koju ćeš dočekati u bolnici. I tebi i svim ovim mališani koji će u ponoć, daleko od svojih domova, braće i sestara, ipak sanjati neko novo, bolje sutra...
 

Naučili najvažniju lekciju

Deca za primer: Učenici srpskih škola iz Pariza
 

Kako bi paketići stigli do bolesnih mališana koji se leče u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu svoj doprinos dale su i dve profesorke sa svojim đacima. Danijela Stamenov iz škole Kozara i Milena Dorić iz škole Sent Meri iz Pariza svoje učenike ne uče samo maternjem jeziku i očuvanju tradicije naroda kojem pripadaju, već i neprolaznim ljudskim vrednostima i humanosti.


S obzirom na dugogodišnju tradiciju slanja novogodišnjih paketića bolesnoj deci u Beogradu, izgleda da su brojne generacije naučile najvažnije lekcije za sav život, prenoseći ih i onim mlađim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online