Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 25.12.2012.
06:04
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: Vesti A

Uneli radost u domove tužnih

Složni prijatelji iz Sidneja, Jelica i Ljubo, te Mirko i Vera, predvođeni našom dugogodišnjom čitateljkom i dobrotvorkom Rajkom Tarlać, rodom iz Potkozarja, poslali su posredstvom "Vesti" donaciju od 1.000 australijskih dolara za ljude o čijim su teškim sudbinama ove, ali i ranijih godina, čitali na stranicama svog omiljenog lista.

Priželjkuju topli dom: Anica i Milica sa ocem i bakom
 

Prilog od 100 AUD sigurno će obradovati sestre, 19-godišnju Anicu i 18- godišnju Milicu Savić, iz Mitrove kod Tutina. Sudbina ovih devojaka koje su podigli bolesni otac i baka, jer ih je majka ostavila dok su bile bebe, duboko je dirnula srca naših čitalaca iz Sidneja. Sve što Savići imaju je trošna, hladna koliba oblepljena blatom i u njoj samo jedan stari metalni krevet na kojem spavaju baka i otac. Sestre leže na drvenim daskama prekrivenim starim jorganom. Sirotinja kakvu je teško zamisliti... I da nema mršave kozice, bili bi i gladni...

Bez obzira na sve nevolje, devojke su dobre učenice. Anica ide u četvrti razred ekonomske škole, a Milica u treći razred tehničke škole u Tutinu. One nemaju snove poput svojih bezbrižnih vršnjakinja. Njihove želje su više nego skromne. Sanjaju toplu kuću, sobičak samo za njih dve, televizor, kupatilo umesto korita u kojem se kupaju od kada znaju za sebe...


Verujemo da će im ova donacija bar malo ulepšati dolazeće praznike, a da će im naredna godina doneti ostvarenje bar neke od ovih skromnih želja.

Četiri decenije u Australiji: Rajka Tarlać

Starini Ranku Majstoroviću iz Omarske 100 AUD koje mu šalju zemljaci iz daleke Australije dobro će doći za ogrev do kraja zime koja će verovatno biti duga, a nešto će ostati i za božićni dar njegovom unuku, osnovcu.


I samohranoj majci Svjetlani Kljajić iz Sključana, koja je nepokretna i brine o ćerkici Jovani, ovaj iznenadni dar od 100 AUD ulepšaće praznične dane i ohrabriti je da se bori da stane na svoje noge. Novu snagu daće joj i saznanje da nisu zaboravljene, da postoje ljudi kojima njihove nevolje nisu nepoznate i koji su spremni da im pomognu. Svetlana se već godinama bori da svoju devojčicu izvede na pravi put. Od trenutka kada ju je donela na svet i razbolela se, ova hrabra mlada žena zna da se ne sme predati, da je svaki novi dan sa njenom Jovanom božji dar. A devojčica joj uzvraća na najlepši način. Ove godine krenula je u školu i majka je izuzetno ponosna što je njena mezimica najbolja učenicu u razredu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


I braći Zlatku i Zoranu Stankoviću iz Karanovca u Republici Srpskoj, koji već godinama boluju od teškog oblika mišićne distrofije, podrška od 100 AUD dobro će doći. Žive od socijalne pomoću u vrednosti od 40 evra. Trošna kućica u kojoj žive sa roditeljima prokišnjava, a pomoći niotkuda. I kada su se najmanje nadali, praznike su im ulepšali nepoznati zemljaci.

Stalna borba sa bolešću: Mihailo Kukić

Donaciju u istom iznosu Rajka Tarlać i njeni prijatelji namenili su i 19-godišnjem Đorđu Bajiću iz Banjaluke, koji i sam boluje od mišićne distrofije. Đorđu se ove godine ostvarila velika želja da upiše Fakultet političkih nauka. Majka Snežana svakodnevno ga vodi na predavanja, snalaze se kako znaju, samo da Đorđe završi započete studije.


U Prijedor će uskoro stići 100 AUD i 11- godišnjem Mihailu Kukiću, koji je preživeo dve transplantacije, kostne srži i jetre, a pred kojim je i borba kako bi sačuvao vid. Obradovaće se i njegovi roditelji Sonija i Milenko, jer ova porodica živi od skromne penzije oca koji je ratni vojni invalid.


Ima li većeg zadovoljstva za donatore što su uspeli da unesu malo radosti i svečarskog duha u domove bolesnih i siromašnih. Uspelo je to složnim prijateljima iz Sidneja koji su devet porodica ohrabrili i na najlepši način im poželeli bolju budućnost u godini koja dolazi.

Kako do Milice?

Humanisti iz Sidneja poželeli su da uoči novogodišnjih praznika devojčici Milici Đorđević, o kojoj su mediji pisali da je poslednje srpsko dete u Prizrenu, uručimo njihov prilog od 200 australijskih dolara.
U ovom trenutku nismo sigurni da li je Milica i dalje u svom gradu ili je sigurnost potražila negde u Srbiji. Ukoliko Milica nije u Prizrenu, u dogovoru sa donatorima videćemo kako da preusmerimo donaciju.


Škola na prvom mestu

Svi ga vole: Aleksandar Smukov

Prilog od 100 AUD dobrotvori iz Australije poslali su i osmogodišnjem Aleksandru Smukovu iz Dobrinaca kraj Rume. Ovaj hrabri dečak koji je vid gubio postepeno, dok tama nije potpuno ovladala njegovim svetom, godinama pleni i oduševljava ljude dobre volje svojim optimizmom i željom da i pored nevolja koje ga prate uvek bude prvi u igri, u školi, u kući.

 

Kada smo njegovu majku obavestili o pristigloj donaciji veoma se obradovala, zahvalila donatorima i poželela da sa sinom odmah dođe u "Vesti". Ali, Aca je odlučio da to bude u petak, kada je poslednji dan škole i deca iz zemunske Škole za slepe i slabovide "Veljko Ramadanović" odlaze kućama da novogodišnje praznike provedu sa svojim porodicama. Ne želi da propusti nijedan čas, a imaće vremena i da razmisli kako da sebi i bolesnim sestricama kupi nešto lepo.

 

Dobrica u bolnici

Lucija Vulić sa unukom Dobricom

Vest da je dobila prilog od 100 AUD zatekla je baku Luciju Vulić i njenog 17-godišnjeg unuka Dobricu Jeremića, obolelog od epilepsije, u Dečjoj bolnici u Tiršovoj ulici, u Beogradu. Dečak iz Petrovca na Mlavi već mesec dana je u ovoj ustanovi, na odeljenju pulmologije, zbog veoma teške upale pluća.

 

Kroz suze baka Lucija se zahvalila dobrotvorima iz Australije, duboko zabrinuta za zdravlje svog unuka o kojem brine, kao i o njegovoj bolesnoj majci.


- Dobrica je rođen i sa smanjenim kapacitetom pluća, ali do sada ovakav problem nismo imali. Ne znam da li ćemo praznike provesti u bolnici... Samo da bude dobro. Svim humanim ljudima koji nas nisu zaboravili želim pre svega dobro zdravlje - poručila je baka Lucija.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Iskra ljubavi i dobrote
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online