Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 08.12.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Dva meseca vežbi i učenja

Anonimni donator iz Austrije, poslavši donaciju od 500 evra, sprečio je da šestogodišnja Karolina Janićević iz Berevca kod Štrpca prekine logopedsku rehabilitaciju i resocijalizaciju u Beogradu, započetu u septembru novcem koji su pozajmili majka Jelena i otac Jadran, jedini zaposlen.

CEO NOVEMBAR NA KOSOVU: Karolina Janićević

- Ovaj dobrotvor pomagao nas je novčano cele prošle školske godine i zajedno sa ostalim zemljacima iz dijaspore obezbedio oko 4.000 evra da bi naša ćerka prošla obaveznu terapiju nakon ugradnje kohlearnih implantata zbog gluvoće na oba uha. Sami novca nismo imali, pa smo postoperativni tretman morali da prekinemo na polovini. Zato je naša Karolina tek prošle godine osetila blagodeti ugradnje implantata. Naučila je da raspoznaje zvukove, naučila značenje reči, progovorila i sve manje se služila znakovnim jezikom gluvonemih .... - priseća se majka Jelena prošlogodišnjih dobročinstava čoveka koji nije dozvolio da se Karolini dogodi isto što i pre tri godine - da prekine rehabilitaciju, zbog toga što je rođena u porodici sa mnogo sloge i ljubavu, ali malo novca i materijalnih dobara koja bi se mogla prodati.
 

Od te mogućnosti strepela je Jelena Janićević i u septembru kada je sa ćerkom stigla sa Kosova u iznajmljeni stan, plaćan donacijama čitalaca "Vesti" i tokom leta. Znala je da više novca na zajam ne mogu dobiti, da taj koji troši treba vratiti i nije skrivala da su joj jedina nada da joj ćerka ponovo ne utone u svet tišine zemljaci iz dijaspore.

Septembar i oktobar su brzo prošli, Karolina je bila među najboljim polaznicima pripremne nastave na logopedskim vežbama stigla je vršnjake koji nisu imali prekide u rehabilitaciji, pa je majci još teže bilo da početkom novembra spakuje stvari i s ćerkom se vrati kući.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Kako objasniti detetu da će zbog para ostati slepa kod očiju, kako ja to kažem. Redovnu školu na Kosovu, gde nema specijalnih za decu oštećenog sluha, neće moći da savlada bez prethodne pripreme u Beogradu. Kako srušiti njene nade? Tu agoniju prekinuo je naš dobrotvor iz Austrije. On nije prekidao vezu sa nama od izlaska apela u "Vestima" prošlog leta. Redovno je zvao telefonom i znao je koliko smo zabrinuti, a onda, bez prethodnog obećanja, poslao na kućnu adresu 500 evra i paket. Kao i mnogo puta ranije, obukao je Karolinu od glave do pete, ali je obnovio garderobu meni i Jadranu. Nije propustio da pošalje i poklone za svekra i svekrvu. Plakali smo od sreće... - priča Jelena.

Već narednog dana počela je pripreme za povratak u Beograd. Stigla je sa ćerkom posle mesec dana pauze, na vreme da plati kiriju i zadrži stan, a Karolina ne zaostane u savladavanju školskog gradiva i nastavi govorne vežbe bez posledica.

Ovaj novac trajaće im dva meseca, tačnije do kraja prvog polugodišta. U ovom času majci i ćerki, izuzetno bistroj devojčici, svesnoj opasnosti koja se nadvila nad njenu budućnost, februar je daleko. Trenutno su spokojne, kao i ostatak porodice na Kosovu.
 

Neizvesna budućnost

 

Da bi Karolina Janićević završila govornu rehabilitaciju i resocijalizaciju i pripremila se da idućeg septembra sedne u školsku klupu sa vršnjacima iz Berkovca, potrebno im je oko 1.500 evra. Nada da će im ljudi dobre volje pomoći kao i prošle školske godine jedino je što imaju. Uvereni smo, poštovani čitaoci, da nećete dozvoliti da je izgube. Budućnost male Karoline i dalje je u vašim rukama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online