Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 31.10.2012.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: A

Ćerka ređa petice, majka od zime strahuje

Kiša je konačno pala i u Lepenici, pitomom selu nadomak Vladičinog Hana. Božilovići, Gordana sa ćerkama 15-godišnjom Aleksandrom i 21-godišnjom Kristinom i svekrva Vera gledaju prema nebu i svojoj starinskoj kući, stotinak godina staroj. Nadajući se da neće prokisnuti od prve prave jesenje kiše. Ipak, za svaki slučaj spremile su kante za sakupljanje kišnice, u sobici gde uči Aleksandra, odličan đak drugog razreda Gimnazije u Vladičinom Hanu, kao i u hodniku, gde se vide natrulele grede.

JOŠ 1.000 EVRA ZA ZAVRŠETAK KUĆE: Gordana Božilović sa Aleksandrom

Praznik je, Sveta Petka, Božilovići su bili na groblju da upale sveće za spas duše svom ocu, sinu i suprugu Draganu, vratile se suznih očiju. Tu su i reporteri "Vesti" koji su mladoj ambicioznoj gimnazijalki uručili mesečnu stipendiju u iznosu od 100 evra koju šalje dr Jasmina Živojinović iz Esena.

Tajanstveni dobrotvor

 

Gordana Božilović bi trebalo uskoro da otputuje u Beograd gde bi vodila Kristinu na pregled, a očekuje i poziv anonimnog donatora iz inostranstva, koji bi želeo da upozna svoje štićenice, tako da će poći Aleksandra.
- U kontaktu smo sa ovim čovekom koji nam je izuzetno mnogo pomogao, a ne dozvoljava ni reč o njemu da kažemo - otkriva nam Gordana.


Cela školarina Aleksandri

 

- Ni dinar stipendije koju dobija Aleksandra ne uzima se tokom školske godine za opremanje kuće. Trebaće njoj za školu, trebaće da se obuče, mlada je, želja joj je da ima bolji kompjuter. Ovaj sadašnji je star, dobila ga je polovnog na poklon i stalno se kvari. Mi nemamo nikakvog drugog prihoda, ne radim, firma je odavno propala, posla nema za sirotinju, majka Vera je šećeraš, mora se i njoj pomoći, ali nikako ne od Aleksandrine školarine - kaže Gordana, prezadovoljna što njena ćerka i dalje ređa petice, a ona na roditeljskom sastanku sluša samo pohvale.

Gordana, koja je stub kuće od kako im je njihov Dragan umro u martu ove godine, ne staje s radom. Od jutra do mraka. Na inicijativu reportera "Vesti" sudski je razmenila sa deverom porodičnu imovinu, plodno imanje pored Morave i šumu u planini, za započetu, nedovršenu kuću u dvorištu.


- Nemamo reči kojima bismo opisale zahvalnost našim dobrotvorima koji su omogućili da izađemo iz beznađa, dr Živojinović koja je našoj Aleksandri stvorila uslove da nastavi školu, da Kristinu lečimo od depresije. Neka im današnji dan, Sveta Petka, bude na pomoć - kaže Gordana.


Za praznik odmaraju, a već od narednog jutra čekaju ih nove obaveze. Gordanu najviše.


- Baštu smo obrali, napravili zimnicu, sve što je bilo viška podelili smo rodbini i prijateljima. Nismo prodavali, nije bilo mnogo, a za mene važi sveto pravilo: "Daj onome koji nema, vratiće ti se dobrim." I, hvala bogu, tako je - priča Gordana.


Vredna, mlada žena ne posustaje i oko opremanja nedovršene kuće. Zajedno sa Aleksandrom, Kristinom i baka Verom uspela je da uvede struju u dve sobe i kupatilo i da ih izmalteriše.


- Sve sami radimo, svojim rukama, uz majstorsku pomoć mog brata, a materijal smo kupovali od donacija čitalaca "Vesti". Nažalost, moraćemo da stanemo, a sa 1.000 evra bismo da se uselimo... Velike su to pare, zato ćemo polako, valjda će i nas sreća stići, nikud ne žurimo. Bitno je da nam veliki sneg oštećeni krov ne uruši. Sve je dotrajalo, bojim se za decu... - navodi Gordana.


Opraštamo se na kapiji. Kiša lije. Aleksandra maše sa prozora. Kristina se smeje, od kako dobija redovnu terapiju mnogo se bolje oseća. Majka Vera plače od sreće. Gordana ide sa nama do ulice i podlakćena u struku kaže: - Uz pomoć dobrotvora i božju pomoć bićemo porodica za primer.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online