Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 24.08.2012.
01:19
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Posle slatkog predaha, gorki nastavak lečenja

Nedavno je u Beogradu boravio Ratko Milićević iz Kanbere. Bratstvu Milićevića priložio je 1.000 australijskih dolara za akciju koju vode za malenog Sergeja, svog jednogodišnjeg prezimenjaka, obolelog od tumora na mozgu.



 

- Kako je Sergej na lečenju u Istanbulu, gde su i oba roditelja, novac ćemo predati njegovom dedi Ivi Jelenkoviću - rekao je novinarima Humanitarnog mosta Nemanja Milićević, član pomenutog bratstva, koji se postaje, osim prezimenom, dokazivanjem humanosti, a ne genetskog stabla.


Novac je predat u času kada donatori, ali ni brižni deka i baka ni slutili nisu da će samo tri dana kasnije Sergeja držati u naručju. Ni novinari "Vesti", koji već šest meseci prate tok akcije i lečenje malog Beograđanina nisu bili manje iznenađeni kad se na telefonski poziv javila Jasna Milićević iz roditeljskog doma.


- Lečenje nije završeno - rekla je odmah, kao da želi da predupredi preranu radost, a potom nastavila glasom bez napetosti i utiska da je na ivici plača:

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Ni mi još ne možemo da verujemo da smo u Beogradu sa starijim sinom, rodbinom i prijateljima. Istina, to je samo kratki predah od nedelju dana, ali dovoljan da se Sergej, koji sada poput sunđera upija sve oko sebe, još žešće bori da se kući što pre vrati, a mi napunimo baterije i nastavimo gde smo stali.


Ova mlada majka svesna je da je pred njima još dugo putovanje kroz noć da bi stigli do Sergejevog izlečenja, da ih na svakoj krivini čeka novo iznenađenje. Kada su u martu, zahvaljujući ljudima dobre volje, skupili 65.000 evra, odveli su sina na operaciju u Istanbul. Ali, ulazak u hiruršku salu još nije na vidiku.


- Posle prvih pregleda, onkolozi su odlučili da našem sinu uključe jedan ciklus od 10 hemioterapija. Tih 10 nedelja bile su mi najduže i najteže u životu. Jezik ne znamo, engleski nije dovoljan da od lekara tražimo i dobijemo detaljna objašnjenja, tako da se sve svodi na škrte informacije - nastavlja majka Jasna, odlučna da spase dva prelepa plava oka svog mlađeg sina, oko čijih nerava su tumori mrežu spleli, sličnu paucima.
Usledio je potom još jedan niz terapija i prva pauza koju su u julu, uz saglasnost turskih lekara, takođe proveli u Beogradu.


U ovom času znaju da Sergeja čeka još jedan niz hemioterapija. Da li će biti potrebno 10 ili će posle osme, kao nedavno, lekari proceniti da su postigli željeni cilj, tek će se videti. A kako je poslednja nedelja Milićevićima priređivala samo prijatna iznenađenja, počev od skraćenja terapije i pauze do naredne, neočekivane mogućnosti da nekoliko dana u provedu u svom toplom domu, pa do donacije Bratstva Milićevića, Jasna s razlogom veruje da će sreća krenuti sa njim i u Istanbul i da će lečenje biti okončano i brzo i uspešno.


- Imam osećaj da će silni citostatici koje je Sergej primio nekako istopiti tumore i osloboditi njegove očne živce - pokušala je da objasni majka Jasna svoje viđenje daljeg toka lečenja svog čeda, a mi smo poželeli da reči iz njenih usta stignu u božje uši.

Veliki borac

 

Optimizam majke Jasne raste svaki put kad pogleda svog Sergeja.


- Jeste mršav, ali sve bolje jede. Iako hemioterapije obaraju i odrasle, on se ne da. Živahan je i nasmejan, fond reči mu se iz dana u dan povećava. Odavno govori mama i tata, deda, baba, a od kada smo u Beogradu najdraža mu je reč bata. Ne odvaja se od brata Rastka i dirljivo je kako tako mali zna ljubav da pokaže. Naučio je i da puže, kao Brzi Gonzales je. Kad bi dobio malo u težini, odmah bi prohodao. Pravi je borac - kaže Jasna Milićević i dodaje da je ohrabrujuće što Sergej vidi:


- Nema sumnje da vidi na blizinu. Do koje daljine dopire njegov pogled nisam sigurna. Još je suviše mali da bi se utvrdilo, ali ono najvažnije zbog čega smo žurili u Istanbul je postignuto - naša beba je preživela i vid sačuvala. 

 

Cena lečenja - nepoznanica

 

- Mi smo veoma zahvalni svima koji su dali prilog i omogućili da Sergeja odvedemo u Istanbul, a posebno čitaocima "Vesti" i Bratstvu Milićević koji dele naše brige i strahovanja i pomažu nam finansijski. Suprug i ja smo u krajnje nezavidnoj poziciji. Odneli smo novac za operaciju, a on prosto nestaje. Pored citostatika, često se ispostvi da je potreban i neki lek za ublažavanje tegoba. Jednom se dogodilo da se pojavila alergija, pa je za samo jednodnevnu terapiju bilo potrebno 2.500 evra. Srećom, to nije dugo trajalo, ali koliko će konačan račun bilnice biti ne smem ni da zamislim. Ovim sam, verujem, na najbolji način ilustrovala koliko nam je svaka donacija značajna i koliko smo svakom darodavcu zahvalni.


Dar humanog Beograđanina

 

Prijatno iznenađenje Milićivećima priredio je i njihov sugrađanin Dražen Škorić. Umesto Sergejevom deki i baki, prilog od 100 evra uručio je ocu bolesnog dečaka i poželeo mu brzo izlečenje i povratak u Beograd u čijim čarima će uživati zajedno sa vršnjacima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sergej, neka te prati sreća
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online