Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 27.06.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

U jednom mesecu stotinu čuda

Kad kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti isto kao kad iz beznađa izroni dobro na njega se nadovezuje drugo, brzinom koja ostavlja bez daha dojučerašnjeg očajnika. Tamara Arsović, Beograđanka, koja boluje od izuzetno retkog i opasnog Franc-Gruberovog tumora, spoznala je ove dve istine u svom kratkom 18-godišnjem životu.

Operacija 16. jula: Tamara Arsović sa voditeljkama
 

Ali u ovoj priči nećemo se vraćati u prošlost koja je uzela bezbrižnost pet najlepših godina kada devojčica stasa u devojčurka. Pisaćemo o uspešnom kraju humanitarne akcije u kojoj su sa istom voljom i energijom učestvovali građani matice i dijaspore. Zato ne čudi da je za samo mesec dana prikupljeno preko 60.000 evra za operaciju tumora, sličnog tempiranoj bombi koju nosi u svojoj utrobi, a koja će biti obavljena na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu.


Sredinom prošle nedelje Tamari je nedostajalo 8.000 evra od 55.000 koliko je bilo potrebno uplatiti Klinici. Dan kasnije održan je jedan od najvećih humanitarnih koncerata u Beogradu na kojem su se za Tamarino izlečenje borili muzički sastav Legende, Jelena Tomašević, Vlado Georgiev i još mnoga poznata imena sa estrade. Prikupljeno je 15.000 evra i tako je zatvorena konstrukcija finansiranja operacije, ali i pratećih troškova putovanja i boravka roditelja u Nemačkoj uz bolesnu ćerku.
 

Sve što preostane - poklanjamo!

- Sada kad je nestalo straha da će zbog novca operacija biti odlagana, zamenio ga je nemir, jer spuštanjem cene mi imamo oko 20.000 evra više od apelom traženog. Poslednja stvar na svetu koju bih želela jeste da bilo ko pomisli da ćemo i jednu jedinu paru potrošiti na nešto drugo sem na Tamarino lečenje. Operacija je zakazana za 16. juli i sve što preostane po završetku lečenja sa neizmernim zadovoljstvom poklonićemo nekom detetu, devojci ili mladiću koji su u situaciji u kojoj smo mi bili pre mesec dana. Dr Andrejević-Kri sam rekla koliko sam joj zahvalna, a vi prenesite svim vašim čitaocima da nikad nećemo zaboraviti podršku koju su nam pružili - rekla je Sonja Arsović.

Još pod snažnim utiskom atmosfere u Centru Sava nabijene emocijama i pozitivnom energijom, kad se činilo da je Tamara jača ne od jednog tumora nego svih bolesti ovog sveta, Arsovići su primili još jednu dobru vest. Profesor dr Markus Bihler, stručnjak svetskog glasa za retke tumore, uslišio je molbu dr Mirjane Andrejević-Kri iz Bad Salcuflena, predsednice HO Prohuman i Udruženja srpskih lekara i stomatologa Nemačke, ali i redovne učesnice u akcijama našeg lista. Zvaničnu potvrdu da je cena operacije umanjena za 20.000 evra i da iznosi 35.000 umesto 55.000 stigla je istovremeno porodici Arspović i dr Andrejević-Kri.


- Osećam se sjajno što je ugledni nemački lekar pokazao tako mnogo razumevanja za prilike u kojima živi i boluje jedna mlada Beograđanka i želju da joj pruži više od stručne pomoći. To je, istovremeno, potvrda ugleda Humanitarne organizacije i strukovnog udruženja, u čije ime nastupam. Čula sam se i sa Tamarinom majkom. Iako smo imali nagoveštaj da će cena biti spuštena, Sonja Arsović ostala je gotovo bez teksta. Pustila sam je da sredi misli i ćerku pripremi za dolazak u Nemačku, potpuno rasterećena finansijskih problema. Novca će imati i za postoperativnu banjsku rehabilitaciju, kontrolne preglede, eventualno neke naknadne manje hirurške zahvate, sve ono što nije obuhvaćeno cenom operacije, a bez čega nema potpunog oporavka - rekla je dr Andrejević-Kri, kojoj predstoji organizovanje dolaska dr Srđana Bosnića, hirurga koji je tri puta do sada Tamaru operisao na Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Kao profesionalac koji se bavi zdravljem ljudi, veoma se radujem što će naš hirurg prisustvovati tako komlikovanoj operaciji i stečeno znanje primenjivati na novim pacijentima, iako su uslovi u kojima rade srpski i nemački lekari neuporedivi - rekla je dr Mirjana Andrejević -Kri.


Ona planira da Tamaru obiđe dok bude na lečenje u Hajdelbergu, iako će morati da pređe 600 km. Uvereni smo da će naša čitateljka tada biti još zadovoljnija što je svoj autoritet za nju založila i toliki put prešla da bi je upoznala.
 

Prkosi bolesti

I u razgovoru sa novinarima Humanitarnog mosta, Sonja Arsović bila je obuzeta bujicom emocija.
- Čini mi se da je protekli mesec bio samo san... U akciju smo ušli teška srca i skeptični da će se do kraja godine 55.000 evra prikupiti. Već prvi dani su nas demantovali. Onda dolazi koncert i trenutak kada saznajemo da toliko novca imamo, čak i više. Tamarina reakcija zapravo je javno ispoljavanje nagomilanih strahova i nada u suprugu, meni i našim drugim dvema ćerkama. Ona je skočila na binu, prva zaigrala, a nasmejano lice bilo je okupano suzama. Posmatrala sam je u zagrljaju drugarica i sestara i bila strahovito ponosna. Svoju bolest godinama nosi ne tražeći privilegije ni u kući ni u školi. Sve vreme pokušavala je da bude jača od tog zla koje nosi u sebi i uspevala je. Čini mi se da su ljudi dobre volje to prepoznali i nagradili - priča majka Sonja, koja, od kada je tumor slučajno otkriven pre pet godina, za ćerkin život strahuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online