Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.06.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Novo ime na listi nevoljnika

Anonimni donator iz Ferere nastavlja tradiciju dobročinstva šaljući povremeno novčane priloge za štićenike Humanitarnog mosta.

PRVA DONACIJA IZ ITALIJE: Stevo Podunavac

Tako je nedavno ponovo poslao 100 evra, a na spisku nevoljnika kojima je namenio po 25 evra samo je jedno novo ime. To je Stevo Podunavac, 75-godišnji prognanik iz Hrvatske koji će ostatak života provesti u stambenom kontejneru, smeštenom u prijedorskom izbegličkom naselju Stari voćnjak.

Tuga urezana u svaku boru ovog napaćenog čoveka i usamljenost koja se čita u njegovim očima, nisu ostavili ravnodušnim ni našeg plemenitog čitaoca koji je svoje mesto pod suncem našao u Italiji. On Stevi Podunavcu nije ni reč napisao. Nije ni morao, jer ovaj starac, koji je sa suprugom i ćerkom promenio desetak izbegličkih prihvatnih centara, da bi u Starom voćnjaku bez obe ostao, znaće da je sve više ljudi pod kapom nebeskom kojima nije svejedno da li je gladan ili sit, zdrav ili bolestan. I biće mu lakše.


Ostala tri štićenika Humanitarnog mosta već su dobijali donacije u istom iznosu od ovog donatora. I 19-godišnja Aleksandra Gušić detinjstvo je provela po zimi hladnim i vlažnim, a leti toplim i sparnim izbegličkim sobičcima. Tek što se zadevojčila roditelji rešiše da se vrate u Hrvatsku i obnove kuću i imanje u Radmanovcu na Kordunu. Ali, nije im se dalo. Otac umre i Aleksandra osta sa majkom Dragicom. Živeći od 150 evra mesečno, snovi ove devojke gubili su se kao pena od sapunice. Umesto fakulteta, završila je frizerski zanat, umesto rada u salonu, mora da se zadovolji povremenim mušterijama koje prima u dvorištu ili staroj kući.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Hum

IZGUBIO VID, SAČUVAO SNOVE: Aleksandar Smukov


Kao ni Aleksandra, ovog puta nisu izostala ni dva njena muška imenjaka, istina mnogo mlađa i sa drugačijim nevoljama.


Aleksandar Golijan iz Han Pijeska boluje od urođenog poremećaja metabolizma i imao je samo devet meseci kada su čitaoci "Vesti" počeli da mu obezbeđuju specijalno mleko, jedinu hranu i lek. Njegov pokojni otac Milanko često je govorio da su ga on i supruga Mirka rodili posle 18 godina braka, a zemljaci othranili.


Drugi Aleksandar preziva se Smukov i štićenik je Humanitarnog mosta već punih pet godina. Ovaj osmogodišnjak iz Dobrinaca kod Rume život je platio amputacijom oba oka, uprkos donacijama čitalaca "Vesti" koje su mu omogućile operaciju u Esenu i njihovoj iskrenoj brizi i ljubavi, kojima ga još uvek obasipaju.

Zauvek u srcu zemljaka

 

Aleksandar Smukov prvi je preuzeo donaciju svog dugogodišnjeg donatora iz Ferere, ali i 100 dolara koje mu je namenila Rajka Tarlać iz Sidneja, takođe njegova dobrotvorka iz najtežih dana. Aca je doneo đačku knjižicu o završenom drugom razredu osnovne škole za slepu i slabovidu decu u kojoj su upisane isključivo petice i specijalne pohvale nastavničkog veća. Član je novinarske, šahovske i muzičke sekcije i njegova soba u internatu, ali i kod kuće, već je puna diploma sa takmičenja, potvrda da se nije odrekao svojih snova ostavši bez vida. A na kućnu adresu Smukovih stigla je garderobe za celu porodicu, naviše za Acu i 11-godišnje bliznakinje Ivanu i Nikolinu, obolele od cerebralne paralize. Torbu su poslali Desanka i Rade Čeko iz Esena sa prijateljima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prijatelji za prijatelje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online