Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 14.06.2012.
12:01
M. Roknić - Vesti - Foto: M. Roknić A

Marko okupio prezimenjake po svetu rasute

Naš junak, petogodišnji Marko Vorkapić iz Topuskog, baš zbog bolesti, nije svestan koliko je dirnuo u srca svoje zemljake širom sveta. A njegovi najbliži, sestre Sandra i Dejana, roditelji Ana i Dejan još ne veruju da se to upravo njima događa.

U poseti: Milka Marković sa Markom i Dejanom Vorkapićem
 

Gotovo do juče Marko je bio samo njihova briga, a oni, povratnici u Hrvatsku, mogli su da mu pruže samo beskrajnu ljubav i pažnju. A za njegovo lečenje bilo je to ipak nedovoljno.


I kada je, pre nekoliko meseci, prvi put u "Vestima" objavljena priča o njihovoj tužnoj sudbini, mukotrpnom izbegličkom, potom i povratničkom životu, o mukama većim od svih muka, kao što je borba za zdravlje sina obolelog od cerebralne paralize, život im se potpuno promenio. Javilo se desetine zemljaka sa svih meridijana, iz Australije, Kanade, Nemačke, Francuske... Zovu svaki dan, znani i neznani, svi žele da pomognu da Marko ozdravi. I iskreno veruju da će jednog dana zapevati na njegovoj svadbi.
 

Dar zemljakinje iz Pariza

Milku Marković iz Pariza "Vesti" su takođe dovele u goste Vorkapićima. Došla je na odmor u rodni Vrginmost, ali je odmah produžila u Topusko, da poseti Marka i njegove. I tako se rodilo još jedno trajno prijateljstvo. Prvi dan je Milka povela Anu u prodavnicu i kupila namirnica za 200 evra, a 100 je ostavila Marku. I ponovo će doći u julu. I tako za svaki naredni odmor.

Čak i starina Simo Vorkapić, koji je davno napustio zavičaj, ali i sada, u devetoj deceniji u Torontu, gde živi, nije ravnodušan na nesreće u starom kraju. A Markova ga je posebno dirnula. I okupio je u Torontu Kordunaše iz Čemernice, Vorkapića, Blatuše, Katinovca, Perne, Topuskog, Kirina... da pomognu u Markovom lečenju.


Njih dvadesetak skupilo je 1.400 kanadskih dolara i 250 evra. A Milan Oreščanin, jedan od deda Siminih drugara, baš se spremao u rodnu Blatušu, pa je tu vrednu donaciju, prošle nedelje i doneo našim Vorkapićima. I on nam je preneo deliće te kanadske priče u kojoj je njen najstariji vinovnik, deda Sima Vorkapić, poveo akciju za pomoć najmlađem, Marku Vorkapiću, u starom kraju.


- Okupilo se - priča Milan - naše društvo da, kao što to redovno činimo, zapevamo naše kordunaške "ojkače", a Sima je iskoristio predah i pokazao nam 'Vesti' i priču o Marku. Niko nije ostao ravnodušan. Svi su dali koliko su mogli. Najviše, kako i dolikuje, Vorkapići, Dušan i Simo, pa Matija Bekić, Pero Borota, Duško Marković, Branko i Jelka Milojević, pa Dragan Miščević i Predrag Mareš, Oreščanini, Milan i Danica, Jovan i Nada, Milutin i Đurđa, Kajganići, Janjanini, Roknići...

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


I njihova su imena upisana na Markov gips, ali nemerljivo više u srca porodice Vorkapić. Zahvaljujući toj pomoći, roditelji malog Marka, Ana i Dejan sada mogu mirnije čekati njegovu rehabilitaciju, koja bi trebala uskoro uslediti.


Zahvalni su, kažu, tim ljudima koji im toliko pomažu. Bez te pomoći njihova bi priča bila mnogo tužnija, u što se na licu mesta uverio i deda Simin izaslanik Milan Oreščanin koji će svoje utiske, kako je obećao, preneti svim Kordunašima u Torontu.
 

Sledi fizikalna terapija

Gips na kome su ispisana imena Markovih donatora, nakon operacije kičme i kukova u Zagrebu, do kraja nedelje trebalo bi da mu bude skinut.
- Sada nam ostaje da sačekamo termin za fizikalne terapije. Zahvaljujući novcu čitalaca "Vesti" moći ćemo Marka da odvedemo u svaku banju koju lekari predlože i da ostanemo onoliko koliko procene da je najcelishodnije - rekla je zahvalna majka Ana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recept iz srca jednog kuvara
HUMANITARNI MOST Jedan portret bez slike
HUMANITARNI MOST Šalju uvek kad je najteže
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online