Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 08.06.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Igračke su ukras detinjstva

Plišane mede, zeke, raznorazni automobili, najrazličitije lutkice, kockice i slagalice, ulepšali dan mališanima u vrtićima Kockica i Cvrčak.

 

Nedavno stigli paketi prepuni igračaka koje su poslala deca zaposlenih u Redakciji "Vesti" u Frankfurtu nisu završila, kao do sada, u domovima njihovih vršnjaka lišenih roditeljskog staranja niti izbegličkim kampovima širom Beograda.

Plišane zeke, mede, mace, kuce, automobili svih boja, veličina i oblika, plavokose i tamnokose lutke, torbice, raznorazne kocke, slagalice i još mnogo toga, ulepšale su dan mališanima u dva vrtića u Borči, beogradskom naselju na levoj obali Dunava.

Sudeći po broju ovih ustanova i broju korisnika kojih je u svakoj grupi gotovo dvostruko više od propisanih standarda, taj deo Beograda najgušće je naseljen dečacima i devojčicama što ga čini mnogo lepšim, veselijim i prijatnijim od elitnih četvrti srpske prestonice.

PUNE RUKE POSLA: Mališani u Kockici
 


Poštujući godine Kockice, koja je pre 37 godina prva otvorila vrata malim Borčancima i ekipa "Vesti" prvo je prešla prag ove kuće u kojoj dan provode mališani u lepim, svetlim i nadasve urednim prostorijama. Njihove "druge mame" su stručne i ljubazne vaspitačice, na čelu sa Milenijom Micić. Toplina kojom zrače i radost života koju kao oreol nose, bude želju i u putnicima namernicima, kakvi su bili vaši izveštači, da se ugnezde na niske stoličice, dograbe prvu igračku ili slikovnicu i u raskošnoj lepoti dečjih osmeha ponovo osete bezbrižnost detinjstva i zaborave na sve udarce života.

 A koliko se sa ovom decom ozbiljno radi, kako bi izrasli u kulturne, obrazovane i korisne članove društva uveravamo se već u prvoj jaslenoj grupi. Znali su da dolazimo i donosimo igračke. Ali, kad smo se pojavili unoseći velike kartonske kutije, ti dvoipogodišnjaci ostali su dostojanstveno sedeći uprkos radoznalosti koja je prosto kipela iz njihovih širom otvorenih očiju, izvijenih vratića i prstića kojima su uvrtali kovrdže i kikice ili prelazili malim dlanovima po kratko ošišanim glavicama. Tek posle razmenjenih pozdrava i poziva da se zajedno poigramo, armija dečaka i devojčica, tek izašlih iz pelena, krenula je u osvajački pohod na darove nepoznatih drugara. Danilo, Jovan, Marko, Ivan, Marija, Ivana, Jana... našli su, bar tako su tvrdili, baš ono što su najviše želeli.
 

- Decu je najlakše obradovati. Imamo igračaka, ali one se brzo kvare, posebno u velikim grupama kakve su naše jer broj dece u svakoj je za trećinu veći od kapacitetom predviđenog. U vremenu u kome živimo, ima mnogo važnijih stvari za bezbedan boravak dece u vrtiću, pa se igračke nalaze na poslednjem mestu prioriteta - govorila nam je Milenija Micić s neskrivenim uživanjem posmatrajući razdraganu decu i zahvalivši se roditeljima mališana iz Frankfurta na ovom lepom gestu pažnje.


 

Kocke i slagalice završile su u grupi koju čine trogodišnjaci i četvorogodišnjaci. Zapažamo okupiranost dece igračkama ovog tipa, i zaključujemo da se u vrtiću neguje pravilo da učenje počinje kroz igru, da se logičko mišljenje neguje i razvija i da ta ustanova nije samo mesto gde deca imaju tri obroka dnevno, krevet za spavanje i beskonačno vreme za igranje dok su im roditelji na svojim radnim mestima.

Vrtići koje smo mi obišli su mnogo više od toga i zato smo osećali ogromno zadovoljstvo što smo igračke odneli tim malim velikim ljudima koji znaju da budu ozbiljni kad treba i detinje razdragani čak i kad plen bude samo majušni pištolj ili lutkica veličine dečje šake.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U ovoj grupi glavna atrakcija bio je bicikl, bar što se dečaka tiče. U njihovoj mašti bio je to motor pa su, držeći upravljač, imitirali zaglušujući zvuk ovog veoma popularnog prevoznog sredstva.


Pripremajući se da produžimo ka drugoj po starini dečjoj kući u Borči, mališani Kockice ispraćaju nas na isti način na koji su nas i dočekali. Domaćinski uljudno govore hvala, a iz tog hora glasića probija se jedno, a odmah za njim i drugo pitanje:

- A igračke? One ostaju kod nas?


Odgovaramo potvrdno, što izaziva opšti metež tako da naš odlazak ostaje skoro nezapažen. I u Cvrčku, sagrađenom 1980. godine, dočekuje nas 270 dece, iako je predviđen za 150. Od glavne vaspitačice Svetlane Bajić saznajemo da su u to vreme potrebe Borče sa dva vrtića bile zadovoljene, dok danas ni više od deset objekata sa mnogo prekobrojnih ne mogu da prime svu dečicu koja s čežnjom gledaju igru vršnjaka u dvorištu, dok šetaju sa dekama i bakama.


Posle pet minuta provedenih sa nekim drugim Danilom, Jovanom, Aleksom.... i njihovim brižnim vaspitačicama, gubimo osećaj da smo promenili mesto. I ovde caruju lepota i radost života, a igračke koje smo doneli od tri brata i dve setre iz Frankfurta brzo su našle nove vlasnike koji će ih voleti i u zanosu igre pokvariti. I niko ih neće grditi. Ništa ne traje večno pa ni igračke i detinjstvo. Zato treba uživati i u jednom i u drugom, onako kako to rade mali Borčanci u Kockici i Cvrčku, koji će, zajedno sa decom čiji su roditelji zaposleni u "Vestima", ostati zapisani na stranicama našeg lista kao najmlađi graditelji prijateljstva matice i dijaspore.
 

Drveni konjić

 

Drveni konjić obložen najfinijim plišem oborio je s nogu stariju jaslenu grupu u Kockici. U redu se čekalo da se uzjaše na udobno sedlo, a blaženi izraz lica dece dok su se njihali na njemu glavice priljubljene uz vrat ove moćne igračke ostavljao je utisak da će svakog časa utonuti u san u kome će videti sebe kao džokeje pobednike na konjičkim trkama koje se održavaju na beogradskom hipodromu. A da cela grupa funkcioniše kao skladna porodica videlo se i po tome što su mali konjanici sedlo prepuštali bez protivljenja drugaru u vrsti na samo jedan poziv vaspitačice.

 

Životinjsko carstvo

 

Pažnju mališana srednje starosne grupe u Cvrčku okupirali su stikeri u tolikoj meri da su naše prisustvo potpuno zanemarili. Okupili su se oko oglasne table koja je ubrzo dobila izgled prelepog životinjskog carstva po čijim obodima su lepili likove iz crtanih filmova, korpice cveća raskošnih boja... I ovde su pokazali jedinstvo i solidarnost, ali i kreativnost i marljivost, neuobičajenu za četvorogodišnjake.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online