Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 30.05.2012.
12:00
B. Miličić - Vesti - Foto: A

Pesmom do zdravlja

Nedavno je u Minhenu pet naših folklornih društava organizovalo zajedničku humanitarnu priredbu sa koje je zarada namenjena Srbima na Kosovu i Metohiji. Posle predstave, glavni organizatori, predsednici folklornih društava Jugos, "Sveti Sava", Jelek, "Rastko" i Soko dogovorili su da sa 1.900 evra pomognu tri srpske porodice na Kosovu i Metohiji sa bolesnom decom.

HUMANI PREDSEDNICI: Siniša Gajić. VinkoTripić, Angelina Lebel, Gojko Baralić i Nebojša Radivojević
 

Preko Humanitarnog mosta "Vesti" oni su dobili detaljnije informacije o onima kojima će pomoć uputiti. Reč je o slepom dečaku, 11-godišnjem Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice, šestogodišnjoj Karolini Janićević iz Berevca kod Štrpca, devojčici oštećenog sluha, i 12-godišnjoj Kristini Milutinović iz Leposavića, oboleloj od leukemije.

USKORO U BEOGRADU: Nikola Jović

Roditelji Nikole Jovića, Danijela i Goran, izbegli su iz Kosova Polja u martu 2004. godine tokom pogroma koji su izveli kosovski Albanci. Novac im je potreban za zdravstvene kontrole i promene očnih proteza sinu kome su oba oka amputirana kao devetogodišnjoj bebi zbog malignih tumora , ali i nabavku skupih didaktičkih sredstava za slepe, pošto Nikola pohađa redovnu školu jer na Kosovu nema specijalizovane školske ustanove.


Karolini Janićević ugrađani su implantati pre tri godine, neposredno pošto je izgubila sluh na oba uha o trošku Fonda zdravstvene zaštite. Roditelji, nažalost, nisu imali novca za logopedsku i socijalnu postoperativnu rehabilitaciju u Beogradu. Sredstva od 3.600 evra za dosadašnje tretmane, posle godinu dana pauze, obezbedili su čitaoci "Vesti", ali je potrebno još 5.000 evra za predškolsku nastavu kako bi i ona bila osposobljena za polazak u redovnu školu iduće jeseni, poput Nikole Jovića, svog brata po mukama.

NA INTEZIVNOJ NEZI: Kristina Mulutinović
 


POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kristina Milutinović boluje od leukemije već šest godina i u Rimu je od februara kada su počele pripreme za transplantaciju kostne srži, što košta 155.000 evra. S obzirom na to da su se pripreme odužile i da je u Italiji, osim roditelja, i njen 17-godišnji brat Stanko, koji je donor, troškovi prelaze sumu od ovih 155.000 evra, koliko je prikupljeno u zajedničkoj akciji svih humanista širom sveta.


Predsednici pet kulturno-umetničkih društava iz Minhena koja imaju folklorne sekcije, održali su u sastanak i dogovorili se o slanju 1.900 evra za ove tri srpske porodice na Kosovu i Metohiji. Angelina Lebel, Gojko Baralić, Nebojša Radivojević, Vinko Tripić i Siniša Gajić odlučili su da po 600 evra pošalju porodicama Nikole Jovića i Karoline Janićević, a 700 evra porodici Kristine Milutinović.
 

Hiljadu puta hvala!

 

Donaciju je prva preuzela Jelena Janićević, majka petogodišnje Karoline, koja je od prošlog septembra svaki drugi mesec provodila sa ćerkom u Beogradu. U prestonici je i sada.


- Približava se 17. jun kada Karolina završava jednu školsku godinu pripremne nastave, logopedske vežbe i psihofizičku rehabilitaciju. Umesto da se radujem njenom napretku, bila sam sve zabrinutija. Ovi ljudi iz Minhena nisu ni svesni koliko su nam pomogli. Platiću iznajmljeni stan za četiri meseca, tako da imamo gde da se vratimo kako bi Karoline do kraja savlada veštinu govora i pošla u rodnom selu iduće godine u redovnu školu. Hvala, hiljadu puta hvala... - govorila je uzbuđeno Jelena Janićević, preuzimajući 600 evra.

 

Nova očna proteza

 

Dok je donacija za Nikolu Jovića bila na putu ka Kosovskoj Mitrovici, majka Danijela nam je rekla da će novac biti utrošen za zamenu očne proteze uskoro u Beogradu.


- Pred nama je veliki izdatak. Svake dve godine proteza se koriguje zavisno od razvoja oka. Deo troškova mi snosimo, moramo da ostanemo nekoliko dana u Beogradu, a sve to košta. Zemljaci iz Minhena rešili su nam veliki finansijski problem, a mi im želimo da ostanu zdravi, vedri i razigrani.


Transplantacija obavljena

 

Kristina Milutinović oporavlja se od transplantacije kostne srži, obavljene 24. maja, dok roditelji Stanka i Zoran, braća Stanko i Bogdan mole boga da ovo bude poslednja životna kriza u kojoj se našla.


- Zahvalite se zemljacima iz Minhena, a ja ću za dva-tri dana dovesti na Kosovo Stanka i Bogdana, preuzeti donaciju u Beogradu, a potom se vratiti ćerki i supruzi - rekao je Zoran Milutinović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čovek samo srcem vidi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online