Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 19.05.2012.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Dve presudne nedelje za malog Sergeja

U beogradsko Dopisništvo "Vesti" nedavno je došao deka jednogodišnjeg Sergeja Milićevića iz Beograda, obolelog od tumora na mozgu, kako bi preuzeo sve donacije stigle od njegovog poslednjeg dolaska za njegovog unuka koji se leči u Istanbulu. Iva Jelenković je tako preuzeo 100 dolara Damira sa Gold Kosta, 80 evra familije Kostur iz Ofenbaha, kao i 70 evra Zore i Nikole Marković iz istog grada.

Borac: Sergej Miliećević sa majkom i ocem
 

- Ovom prilikom želim da se od srca zahvalim tim divnim ljudima koji su mislili na mog unuka i poželeli da mu pomognu šaljući novčane priloge. Njihove dobre želje stižu i do Sergeja i daju mu snagu da se bori sa opakom bolešću. Iako mali, on zapaža promene raspoloženja roditelja koje se prenose i na njega. Moj unuk, inače, svakog ponedeljka prima po jednu turu hemioterapija. Dosad ih je primio ukupno osam, od prepisanih deset. Posle dve preostale, što znači za dve nedelje, očekuju ga detaljne analize. Ukoliko se pokaže da se krvna slika poboljšala i da je Sergej dovoljno napredovao u kilaži, lekari će moći da ga podvrgnu hirurškom zahvatu odstranjivanja malignog tumora. Svi s nestrpljenjem čekamo i svi se iskreno nadamo najboljem - rekao je našim novinarima zabrinuti deka Iva, koji svakog dana nestrpljivo čeka vesti o Sergejevom lečenju od svoje ćerke Jasne, a potom nastavio:
 

Prvi rođendan u bolnici

- Sergej je u Istanbulu dočekao i svoj prvi rođendan. Godinu dana napunio je 15. maja. Srce nas boli što ga nismo proslavili svi u okrilju porodice, kako dolikuje uz tortu, svećice muziku, poklone... Ali, kako je tako je. Važno je samo da on ozdravi i da nam se vrati, a mi ćemo ga paziti kao kap vode na dlanu i potruditi se da ubrzo bude živahan, jedar i nasmejan kakav je bio pre nego što ga je opaka bolest ophrvala - rekao je sa tugom u glasu Sergejev deka Iva Jelenković.

- Po rečima moje ćerke, za razliku od prošlog ponedeljka i cele nedelje, Sergej je ove mnogo bolje. Uz poslednju hemioterapiju primio je još dva leka i, hvala Bogu, sve je prošlo u najboljem redu. Krvna slika, koja se kontroliše posle svake terapije, popravlja se, pa se čak i ugojio 260 grama što je ogroman pomak unapred. Potpuni gubitak apetita, kao što znate, mnogo nas je brinulo, jer ako ne dostigne određenu kilažu sve se odlaže i dalje komplikuje.


A toliko komplikacija je već bilo. Ona ključna kada su nesrećni roditelji odlučili da svog sina Sergeja leče u inostranstvu, jeste bojazan lekara u Beogradu da, ukoliko se odluče da tumor odstrane operacijom, postoji velika verovatnoća da će mali Sergej ostati bez vida. Efekat hemoterapije u Beogradu je takođe doveden u pitanje jer nije zaustavljen rast tumora. Tako su uz pomoć velikog broja humanih sunarodnika i zemljaka širom sveta, Milićevići uspeli da sakupe 65.000 evra što je bio preduslov da Sergej otputuje u Istanbul i započne lečenje na jednoj od najpriznatijih klinika koja ima veliku uspešnost u lečenju malignih oboljenja. S obzirom na neočekivano duge predoperativne pripreme i uključene hemioterapije, nažalost, ta suma nije dovoljna da pokrije sve troškove lečenja.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Otuda i podrške plemenitih čitalaca "Vesti" koji su nastavili da pomažu Milićevićima. Pored donacija koje stižu na adresu Redakcije "Vesti", stižu i na kućni dede Ive Jelenkovića. Stevan Njegovan iz Hamiltona u Kanadi poslao je 220 evra sa željom da operacija bude uspešna, Sergej, poput starijeg brata Rastka, raste bezbrižno, a cela porodica ponovo je na okupu i srećna.
 

Željko Samardžija, javite se!

Malenom Sergeju Milićeviću poželeo je da pomogne i Željko Samardžija iz Nju Džersija, uputivši mu donaciju vrednu 450 američkih dolara, posredstvom Vestern juniona na ime deke. Nažalost, Iva Jelenković nije uspeo novac da podigne.
- Pre svega želim da se zahvalim tom dobrom čoveku iz Amerike koji je mislio na mog unuka i poželeo da mu pomogne. Međutim, donaciju koju je uputio na moje ime, nisam uspeo da podignem zbog greške u imenu, jer ja nisam ni Ivan ni Ivo, već Iva. Kako ne mogu da stupim u kontakt sa Željkom i to mu lično kažem, nadam se da će pročitati ovo u "Vestima" i da će mi se javiti kako bismo uspešno rešili ovaj problem - saopštio je našim novinarima Iva Jelenković.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naš štićenik u opasnosti
HUMANITARNI MOST Predah pred nove izazove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online