Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 12.05.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Karović A

Nadoknađeno sve što je propušteno

Šesti ciklus govorne rehabilitacije i resocijalizacije započela je šestogodišnja Karolina Janićević iz sela Berevce kod Štrpca u Beogradu u Dečjoj kući pri KBC Zvezdara. U ovoj zdravstvenoj ustanovi ugrađeni su joj kohlearni implantati zbog obostrane gluvoće. Koštaju oko 20.000 evra i plaćeni su sredstvima Zdravstvenog fonda Srbije.

Na šestoj rehabilitaciji: Karolina Janićević
 

Roditelji ove devojčice, nezaposlena majka Jelena i otac Jadran od čije plate koja iznosi 26.000 dinara žive, uspeli su kreditima i uz novčanu pomoć familije da isfinansiraju jednogodišnje predoperativne pripreme i postoperativni oporavak u istom trajanju. Onda je došlo do prekida od godinu dana i Karolina se postepeno vratila na početak.


U svetu gluvih ostala bi do kraja života da nije bilo čitalaca "Vesti" koji su joj darovali 3.600 evra koliko je potrebno za šest terapija predviđenih u jednoj godini u trajanju od po tri nedelje.


Kao i jesenas kada je skupljeno prvih 600 evra i Karolina sa majkom i bakom došla u Beograd da nadoknadi propušteno, obnovi u sećanju zaboravljeno i nauči mnogo toga novog, druga stanica bilo je beogradsko Dopisništvo "Vesti". Kod nas ju je sačekala 15.000 dinara, donacija pobednika turnira u malom fudbalu u Milvokiju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


U martu smo pisali da se fudbalski tim Orhtodox United Serbian odrekao nagrade vredne 1.000 američkih dolara korist pet porodica sa Kosova. Među njima su i Janićevići koji nisu u stanju svojoj ćerki da pruže odgovarajuće logopedske i druge vežbe kako bi mogla da koristi sluh vraćen ugradnjom implantata.


- Stan smo platili do 17. juna pa će Karolina i ovog puta ići na vežbe, tretmane kod psihologa i u predškolsku ustanovu za decu oštećenog sluha pet umesto tri nedelje. Tako je bilo tokom svakog našeg prethodnog dolaska i zato je naša ćerka uspela da nadoknadi propušteno. Koliko smo zahvalni našim mladićima iz Amerike na novcu koji nas je ovde sačekao toliko smo zahvalni i svakom drugom donatoru jer bez njih Karolina ne bi uspela da razume ono što čuje i izgovori ono što misli. U protivnom, znakovnu komunikaciju mogla bi da ostvari samo sa nama, njoj najbližim. Kako na Kosovu nema specijalizovanih škola za decu oštećenog sluha, bez ove pripreme, bilo bi joj onemogućeno školovanje. I ona, i mi, njeni roditelji, bili bismo nesrećni zbog toga do kraja života - rekla je Jelena Janićević, zahvalna majka, puna nade u srećniju budućnost svoje ćerke od one koju joj je sudbina namenila, iako bi, po mišljenju stručnjaka, rehabilitacioni proces bilo poželjno da nastavi i narednu školsku godinu.
 

Između potreba i mogućnosti

- U specijalnoj školi "Stevan Dečanski", gde Karolina pohađa predškolsku nastavu po završetku rehabilitacionog tretmana u Dečjoj kući na Zvezdari, rekli su mi da je neophodno da nastavi da dolazi na časove od septembra do juna iduće godine. Tako će biti zaokružen proces logopedske rehabilitacije i resocijalizacije i savladan predškolski obrazovni program, što bi joj omogućilo da ide u redovnu osnovnu školu. Dok sam slušala direktora, knedla mi je bila u grlu. Kako da mu kažem da moj muž prima 26.000 dinara platu, od čega na kredit za Karolinino lečenje koje smo sami finansirali odmah ode 21.000, da preživljavamo od 5.000 dinara i onog što svekar dobije obrađujući njivu uzetu pod zakup? Zar se od toga može isfinansirati jedna školska godina u Beogradu, za koju je potrebno najmanje 5.000 evra? - otvorila nam je srce majka male Karoline.


Deca sa Kosova

Pored Karoline Janićević, novčane priloge humanih fudbalera iz Milvokija dobili su, posredstvom Redakcije "Vesti", 11-godišnji slepi dečak Nikola Jović, porodica Stanojković sa desetoro dece, a pomoć je direktno poslata Slavici Devidžić, samohranoj majci šestoro dece i 12-godišnja Kristina Milutinović, obolela od leukemije. Svi oni su sa Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online