Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 05.04.2012.
12:00
N. P. S. S. - Foto: A

Pomoć kolegama i srčanim bolesnicima

Nedavno je na Kliniku za kardiologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu stigla vredna donacija iz Nemačke. Donator je, kao i mnogo puta do sada, čuveni srpski kardiolog dr Veselin Mitrović, koji radi na Kerkhof klinici (Kerckhoff-Klinik) u mestu Bad Naunhajm kod Frankfurta na Majni.

VEĆ U UPOTREBI: Pacijent priključen na novi aparat
 

U donaciji koju je i ovoga puta do matice besplatno prevezao Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta, nalazio se respirator, veoma vredan aparat za veštačko disanje, te devet infuzionih pumpi.


- Ukupno, donacija je vredna oko 34.000 evra i lekari u Beogradu bili su veoma srećni što je stigla na njihovu adresu - rekao je za "Vesti" Zdravko Mitrović, član Nadzornog odbora Centralnog saveta Srba u nemačkoj pokrajini Hesen.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


U to su se uverili i reporteri našeg beogradskog Dopisništva. U razgovoru sa direktorom Klinike za kardiologiju prof. dr Petrom Seferovićem saznajemo da je jedan od najvećih problema u kardiologiji akutna srčana slabost koja nosi veliku smrtnost, posebno kod mladih ljudi.

DIREKTOR KLINIKE ZA KARDIOLOGIJU: Prof. dr Petar Seferović
 


- Oprema koju nam je uputio kolega Mitrović neophodna je za lečenje upravo ovakvih bolesnika. Dobijena pošiljka omogućiće nam otvaranje novih jedinica intenzivne nege u Kliničkom centru Srbije gde će primena terapije biti olakšana, a disajna funkcija pacijenata sa akutnom srčanom slabošću poboljšana.

Zdravko Mitrović

Respirator i infuzione pumpe čine osnovu rada svake intenzivne jedinice jer omogućuje kvalitetno i brzo zbrinjavanje bolesnika - rekao je prof. dr Seferović zahvalivši se dr Veselinu Mitroviću i ističući da je on ovom, ali i ranijim pošiljkama opreme i medicinskog materijala i aparata pomogao da rad najvažnije zdravstvene ustanove u zemlji za bolesti srca, bude kvalitetan i na evropskom nivou.


Takođe, nastavlja prof. Seferović, dr Mitrović zaslužan je za edukaciju naših mladih lekara u oblasti kardiologije, koji su svoja znanja stečena u inostranstvu prenosila u Srbiju.


Aparati su već u funkciji i reporteri "Vesti"obišli su prve pacijente kojima su poboljšali kvalitet lečenja, primenu intravenozne terapije učinile komfornijom, a samim tim ubrzale proces lečenje i povratak kući.


- O respiratoru je prosto suvišno govoriti, jer bez njega je nezamisliva jedinica intenzivne nege. Međutim, ove infuzione pumpe prava su retkost na našim klinikama. Na našoj su odnedavno u upotrebi i donele su veliko olakšanje svima nama koji se bavimo pacijentima, a njima sigurnost da neće dobiti ni promil više ili manje prepisane terapije - rekla je glavna sestra Klinike za kardiologiju Ljubinka Milinković.
 

Lanac humanosti

 

Zdravko Mitrović, važna karika u akcijama Humanitarnog mosta, ali i svim drugim koje organizuju naši ljudi u dijaspori, ističe da ima u planu nove humanitarne aktivnosti. Po njegovim rečima, jedan velika pošiljka čeka na prevoz iz Holandije, a naredna odredišta biće u Kraljevu, Čačku i Kosovu i Metohiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online