Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 23.03.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Korak od sedam milja

Pre dve godine u Štutgartu je osnovana Humanitarno-hrišćanska zajednica Radost moja, koja okuplja ljude sa prostora cele bivše Jugoslavije i pomaže svima u otadžbini kojima je dijaspora jedina nada da će doći do leka, operacije u inostranstvu, korice hleba, invalidskog pomagala...

Prvi pregledi u toku: Sergej Milićević
 

Radost moja uključila se i u akciju Humaniranog mosta "Vesti" za pomoć desetomesečnom Sergeju Milićeviću uz Beograda koji boluje od tumora na mozgu. Ovoj plavookoj bebi vid je već ozbiljno ugrožen i ukoliko tumor u narednim danima ne bude odstranjen postoji opasnost da bez svog mlađeg sina ostanu majka Jasna i otac Saša, a Rastko bez dugo priželjkivanog brata.


- Strašno je i pomisliti da se jedan tek započet život izgubi ako se zakasni na operaciju, jer roditelji nemaju 60.000 evra, a svi mi zajedno nismo u mogućnosti toliko da skupimo. Duboko saosećamo sa porodicom Milićević. Znamo da su ovi dani neizvesnosti najteži za njih, a jedino što mi možemo da učinimo jeste da uplatimo prilog i pomognemo da Sergej što pre ode na operaciju. U ovom času, naša zajednica će uplatiti 370 evra kao znak podrške i iskrene želje da Sergej bude spasen - rekao je novinarima Humanitarnog mosta Slavoljub Zeljić.
 

Još rano za konačan obračun

Do polaska Sergeja Milićevića i njegovih roditelja u Istanbul prikupljeno je oko 65.000 evra.
- U ovom času znam samo kolikom sumom raspolažemo, ali ne i da li će ona biti dovoljna. Predračun je dat za operaciju tumora na mozgu, klasične predoperativne pripreme i postoperativni oporavak. Kojim će tokom lečenje ići još niko ne zna, pa tako ni konačnu cenu - rekla je Jasna Milićević, zahvalna svim zemljacima u zemlji i inostranstvu koji su za veoma kratko vreme prikupili tako veliku sumu i dali šansu njoj i suprugu da sina spasu.

Roditeljima je poručio da ovo neće biti jedina donacija koju su uputili, da će animirati članstvo i da se nada da će naredni prilog ubrzo poslati.


- Nastojaćemo da prikupimo što veću sumu, jer kod ovako teških bolesti i kolmplikovanih operacija nikad se ne mogu tačno predvideti troškovi - nastavio je Zeljić i ne sluteći da se Milićevići pripremaju za polazak u Istanbul dok on razgovara s nama.


Kako saznajemo od majke Jasne, neposredno po prijemu na poznatu tursku kliniku krenuli su iz Beograda u velikoj žurbi, čim su iz Istanbula dobili obaveštenje da su tamošnji lekari spremni da prihvate lečenje njihovog sina.


- Tek smo stigli na kliniku i Sergeja pripremaju za detaljan pregled - rekla nam je uzbuđeno i pomalo umorno Jasna Milićević.


Pregled obavljaju lekari koji su već imali uvid u medicinsku dokumentaciju bebe iz Beograda. Za razliku od svojih rimskih kolega, kojima je takođe prosleđena istorija bolesti malog bolesnika, oni su prihvatili da ga prime na kliniku i započnu lečenje. Istina, rezultati prvih pregleda trebalo bi da pokažu da li se tumor uvećao, a kada će operacija biti obavljena i u kom obimu znaće se tek po okončanju svih snimanja i analiza.


- Nama je sada najvažnije da je neka od klinika kojima smo se obratili prihvatila našeg sina, što znači da u njemu ne vode beznadežan slučaj. Naravno, nikakve prognoze nismo dobili niti smo obavešteni o metodama koje će biti primenjene u lečenju - rekla je takođe majka Jasna, potpuno svesna težine bolesti svoje bebe, ali i spremna da za njegov spas ide na kraj sveta.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Narednih dana, poštovani čitaoci, redovno ćemo vas obaveštavati o toku lečenja malog Sergeja, kao što smo vas prethodnih nedelja obaveštavali o povećanju sume potrebne za operaciju. Nadamo se da će tumor biti odstranjen, a mali Sergej doživeti stotu kako bi svojim krupnim, radoznalim očima video i lepšu stranu sveta od one koja mu se u svom najružnijem obliku pokazala u prvoj godini života.
 

Mali, ali odabrani

- Humanitarno hrišćanska zajednica Radosti moja nije brojna. Često organizujemo akcije zajedno sa parohijom Srpske pravoslavne crkve. Donacije koje šaljemo nisu velike, ali ni zanemarljive. Za dve godine poslali smo novčanu pomoć na razne načine unesrećenim zemljcima u iznosu od oko 11.000 evra - rekao je Slavoljub Zeljić i pozvao zemljake u dijaspori da slede primer humanista iz Štutgarta kako bi u matici bilo manje gladnih i bolesnih.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naš štićenik u opasnosti
HUMANITARNI MOST Predah pred nove izazove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online