Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 17.03.2012.
12:00
M. Stanković - Vesti - Foto: A

Za Jovanu ima nade

Jovana Gvozdenović ima dve godine, živi sa majkom Milenom, ocem Ivanom, bakom i dekom u Davidovcu kraj Kladova. Boluje od retke i nedovoljno ispitane bolesti. Jovana ne hoda, ne sedi, ne govori, ima oštećen vid i sluh, probleme sa disanjem i gutanjem. Od trećeg meseca života hrani se i konzumira lekove putem sonde.

NA NIVOU NOVOROĐENČETA: Jovana Gvozdenović u naručju oca, sa Zoranom Mitrovićem, Milanom Adamovićem , majkom i Ljubinkom Istodorović
 



U Srbiji ne postoji ustanova koja može adekvatno da ispita uzrok bolesti, postavi dijagnozu i eventualno primeni efikasnu terapiju. Tražeći spas za svoje čedo, porodica Gvozdenović je dobila podršku od zemljaka u Kladovu, ali i onih u dijaspori.
 

Zahvaljujući brojnim donacijama i ljudskom razumevanju, Jovana je početkom marta pregledana na Univerzitetskoj klinici u Erlangenu i određena joj je terapija. Takođe je snabdevena medicinskim pomagalima: pojas za stabilizaciju kičme i vrata, sedište po meri za putovanje i kolica sa posebnim umetkom po meri. Roditelji su se na klinici obučavali za pripremu hrane, jer je to deo Jovanine terapije, pokazane su im vežbe fizikalne gimnastike kojim će devojčici ojačati mišićni sistem sa nadom da će moći samostalno da podigne glavu. Primena terapije novim lekovima za samo nekoliko dana dala je rezultate, jer Jovana nema više tako brojne epileptične napade.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Mala bolesnica otputovala je sa roditeljima u Kladovo, a njena mama je pre odlaska rekla:

- Dobrota i pozitivna energija svih ljudi koji su nam priskočili u pomoć, pored lekova i vežbi, sigurno će doprineti da se naša mezimica oporavi.

U Kladovu je akciju za pomoć maloj Jovani pokrenula direktorka Centra za kulturu Žaklina Nikolić. Njenom pozivu su se odazvale firme i pojedinci u gradu, pa i Mile Stanković iz Beča, koji je sused porodice Gvozdenović. On je lično prevezao malu pacijentkinju i njene roditelje od Kladova do klinike u Erlangenu, gde ih je prihvatila i pratila sve vreme boravka kao prijatelj i prevodilac gospođa Ljubina Istodorović. Ona je prethodno obavila kontakte sa raznim nemačkim institucijama, u cilju obezbeđivanja pomoći.
 

Uručeno 2.000 evra

 

Za vreme boravka u Erlangenu, donaciju od 2.000 evra Gvozdenovićima su uručili u ime dobrotvora sa severa Nemačke Milan Adamović, predsednik SKUD-a Mladost iz Hamburga, i Zoran Mitrović, slikar iz Kila. U akciji su učestvovali roditelji učenika Srpske dopunske škole u Hamburgu i Kilu na čelu sa profesorkom Tatjanom Stefanović, članovi SKUD-a Mladost iz Hamburga, kao i gastronomi iz oba grada, a svoje priloge su dali i Zoran Mitrović, Nada Tešanović i Gordana Knežević.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Veliko hvala Švajcarcima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online